Foto: PantherMedia/Scanpix
Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana, lai ierobežotu brīvu apmeklējumu dzemdību namos.

Kā iniciatīvas pieteicēja norādīta Karīna Karalkina.

Iniciatīvas pieteikumā skaidrots, ka valsts sniedz apmaksātu dzemdības palīdzību ļoti plašam personu lokam. Arī dzemdību namā, ja vien nav izsludināta karantīna, jebkura persona, norādot vien palātas numuru, drīkst apmeklēt māmiņu un jaundzimušo katru dienu tam atvēlētajā laikā. Karalkina norāda, ka apmeklētāji mēdz būt ne tikai radinieki - bieži tie ir draugi, paziņas, kolēģi un kaimiņi.

Līdz ar to Karalkina rosina ierobežot brīvu apmeklējumu dzemdību iestādēs personām, kuras nav tuvākie ģimenes locekļi, proti, jaunās māmiņas partneris un vecāki, bērni. Tomēr arī šajā gadījumā personām būtu jābūt nevainojamam veselības stāvoklim, tādējādi neapdraudot citu pacientu veselību. Tāpat šīm personām pēdējā gada laikā būtu jābūt veiktai fluorogrammai.

Iniciatīvas pieteikumā norādīts, ka pēc dzemdībām, kad imunitāte nav stabila, gan mātei, gan jaundzimušajam pastāv risks inficēties ar infekciju slimībām, kuras izplatās gaisa pilienu veidā, kas potenciāli nonāk dzemdību iestādē brīvā apmeklējuma dēļ. Karalkina satraucas, ka bīstama ir ne tikai tuberkuloze, bet arī tādas infekciozas gaisa pilienu infekcijas kā meningokoka infekcija, poliomielīts, gripa un daudzas citas.

Līdz ar to viņa ir pārliecināta, ka, ierobežojot apmeklētāju skaitu, tiks mazināts jaundzimušā inficēšanās risks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!