Foto: Shutterstock
Šodienas sabiedrībā mūsu viedokli par līdzcilvēkiem samērā bieži nosaka konkrēto personu sociālais statuss. Tā rezultātā nereti gluži neapzināti ieliekam cilvēkus nevajadzīgos rāmjos, kas nosaka, ko pirmajās tikšanās minūtēs domāsim par jauniepazītu sarunas biedru. Protams, ar tādu pat attieksmi sastopamies arī mēs, un nav noslēpums, ka bieži vien līdzcilvēku viedoklis par mūsu personību dažādu iemeslu dēļ ir visai neatbilstošs tās patiesajai būtībai.

Tā kā visbiežāk vēlamies būt labās attiecībās ar vairumu ikdienā sastapto cilvēku, kā arī atstāt patīkamu iespaidu, šāda tendence var radīt negatīvas emocijas. Tomēr, tā vietā, lai sevi šaustītu, vērts atcerēties mūžveco un tik patieso teicienu – visiem labs nebūsi. To atgādina arī grāmatu sērijas The Fear of Being Average autors un publicists Maikls Milns (Michael Milne). Lūk, padomi, ko vērts sev reizi pa reizei atgādināt jeb septiņi iemesli, kāpēc nav vērts satraukties par to, ko par mums domā citi!

Neviens cits mūs nepazīst tik labi, kā mēs paši sevi

Pirmais iespaids par personu veidojas jau pirmajās cilvēku tikšanās sekundēs, kuru laikā dažādu apstākļu dēļ mūsu personība, mums to pat neapzinoties un arī negribot, komunikācijas partnerim var šķist nebūt ne tāda, kāda ir patiesībā.

Protams, liela loma ir arī mūsu reputācijai un citiem apstākļiem, kas var ietekmēt līdzcilvēku spriedumus, liekot izdarīt konkrētus secinājumus. Tomēr, pirms par šo tendenci pārdzīvot, atceries, ka vien tu zini savas stiprās un vājās puses, personības labās īpašības un tās iespējamos trūkumus.

Neļauj nejauši sastaptu cilvēku, kā arī, piemēram, paziņu un kolēģu maldīgajiem spriedumiem satricināt tavu pašapziņu! Tāpat atceries saglabāt uzticību sev, nevis sākt sevi vērtēt pēc tā, ko par tevi saka cilvēki, kuri tevi pat gana labi nepazīst!

Cik vērtīgi ir tērēt savu laiku raizēm?

Leģendārā modes māksliniece Koko Šanele reiz teikusi: "Man vienalga, ko jūs domājat par mani. Es par jums nedomāju vispār!" Šī teiciena patiesumam nevar nepiekrist.

Apdomājoties, cik lietderīgi ir tērēt savu laiku raizēm par to, ko par mums domā apkārtējie, visticamāk, vairums no mums nonāks pie secinājuma, ka šādai nodarbei nav ne mazākās jēgas. Protams, varam prātot par kolēģu, bijušās klasesbiedrenes, šķietami nevainojamās kaimiņienes un citu spriedumiem un uzskatiem par mums, tomēr jēgas šai nodarbei nebūs. Tā vietā rūpējies par to, lai patiktu sev! Un līdzcilvēku spriedumi šai brīdī kļūs mazsvarīgi.

Ja tev nav neviena pretinieka, visdrīzāk, kaut ko dari nepareizi

Gan partnerattiecībās, gan saskarsmē ar ģimeni, draugiem un kolēģiem ir neiespējami komunicēt bez domstarpībām. Viedokļu atšķirības un to radītas nesaskaņas ir gluži normāla saskarsmes sastāvdaļa, ja vien spēj pastāvēt par saviem uzskatiem, vērtībām un principiem.

Ja ar absolūti visiem cilvēkiem visās ikdienas dzīves situācijās tavs viedoklis sakrīt, visdrīzāk, tas nemaz nav kārtīgi formulēts. Ja vēlies sasniegt savus mērķus un realizēt ambīcijas, nebaidies sastapties ar pretiniekiem. Viņi var aizkavēt un traucēt, tomēr tieši tie cilvēki, kuri netic mūsu spēkiem, viennozīmīgi liks sasparoties, vēl vairāk ticēt savām idejām un iet uz mērķi - kaut par spīti!

Pašapziņu mums neiedala garāmgājēji

Līdzcilvēku viedokļi un dažādi ārēji apstākļi var ietekmēt mūsu pašapziņu, tomēr vien mūsu ziņā ir tas, cik augsta un attīstīta tā būs.

Ticību sev un saviem spēkiem ir iespējams stiprināt dažādā veidā – pilnveidojot savas labās īpašības un talantus, attīstot īpašas prasmes un atrodot sevī tās unikālās īpašības un iezīmes, kas mūs padara par tik neatkārtojamām individualitātēm.

Sevis mīlēšana, neraugoties uz rakstura trūkumiem un citiem faktoriem, ir ikvienas laimīgas ikdienas un arī dzīves sastāvdaļa. Ja šo prasmi sevī neizkopsim, neattīstīsim ticību sev, kā arī neiemācīsimies apzināties savu vērtību, daudzas durvis mums gluži vienkārši paliks slēgtas.

Paraugies uz savu kritizētāju!

Pazīstamā personības izaugsmes trenera un rakstnieka Deila Karnegi (Dale Carnegie) leģendārajā grāmatā How to Win Friends and Influence People teikts, ka vitāli svarīga panākumu gūšanas sastāvdaļa ir spēja izvairīties no līdzcilvēku kritizēšanas. Tāpat, ja vēlies attīstīt savu personību un sasniegt cerētos mērķus, paraugies rūpīgāk uz cilvēkiem, no kuriem nācies saņemt kritiku ikdienā!

Ne vienmēr tā ir objektīva un pamatota, kritikas vietā krietni biežāk runājot pašu bailēm, šaubām, vilšanās sajūtai, nepiepildītajiem sapņiem un nedrošības sajūtām.

Ticība spēj pārliecināt

Ja patiešām klausīsies līdzcilvēku spriedumos, tos bez izņēmuma uztverot kā augstāko patiesību, ar laiku tava personība patiesi sāks atbilst apkārtējo gaidām, kas, starp citu, ne vienmēr ir labvēlīgas. Vai ir vērts ļaut šādi ietekmēt savu pašapziņu, kā arī pasaules un sevis redzējumu? Visticamāk, nē.

Lūk, vēl viens iemesls, kāpēc pārlieku neraizēties par apkārtējo domām par sevi! Tā vietā dari visu, lai tava ikdiena atbilstu taviem priekšstatiem un gaidām par savu dzīvi un personību kopumā, lieki nesatraucoties par apkārtējo viedokļiem!

Par lietām, ko nožēlojam

Iedvesmojošā rakstnieka Bronija Vēra (Bronnie Ware) grāmatā The Top 5 Regrets of the Dying minēts, ka viena no izplatītākajām lietām, ko cilvēki nožēlo uz savas nāves gultas, ir… Jā, tu uzminēji! Pārmērīga raizēšanās par to, ko par viņiem reiz domājuši citi, kā arī ieklausīšanās citu viedokļos, kad svarīgāk būtu bijis rīkoties saskaņā ar paša vēlmēm, intuīciju un uzskatiem.

Sācies jauns gads – iespējams, šo un iepriekš minētos ieteikumus vērts uzrakstīt uz lapas, nolikt labi redzamā vietā un sev laiku pa laikam atgādināt?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!