Foto: Shutterstock

Ājurvēdas filozofijas sistēmā piecu elementu pāri veido trīs galvenos cilvēka fiziski emocionālos tipus jeb došas. No došas atkarīgs, kāds ēdiens cilvēkam piemērots, kāds – nodara postu. Pamatzināšanas par došām nepieciešamas, arī apgūstot ājurvēdisko masāžu. Doša nosaka gan masāžas stiprumu, gan dabīgo aromātisko un bāzes eļļas izvēli, gan masiera virzītās enerģijas mērķus.

Ājurvēda ir piecus gadu tūkstošus sena medicīnas sistēma. Saskaņā ar Ājurvēdu, cilvēks ir samazināts visuma modelis, fiziski, garīgi un emocionāli būvēts no pieciem pamatelementiem: zemes, ūdens, uguns, gaisa un ētera (telpas).

Zeme ir mazkustīga un stabila, fiziskajā ķermenī zemi simbolizē kauli un audi. Ūdens ir pārmaiņu un kustību elements, kas ķermenī redzams asiņu un limfas kustībā. Uguns ir transformācijas spēks. Uguns klātbūtne vai trūkums ietekmē cilvēka vielmaiņu un domu un jūtu pasauli. Gaiss – kustīgs un gaistošs. Ēters ir visfilozofiskākais pamatelements – ķermeņa iekšējā telpa, kurā notiek pārējo četru spēku spēle. Veselība ir līdzsvara stāvoklis starp pieciem elementiem.

Kafa doša ir zemes un ūdens līdzsvars, pitta – uguns un ūdens savienojums, vata – ētera un gaisa harmonija.

Trīs došas un to īpašības

Vata – kustības princips, ētera un gaisa mijiedarbība. Cilvēka organismā tā izpaužas domu, nervu impulsu, gaisa, asins, barības un atkritumvielu kustībā.

Vatai raksturīgas septiņas īpašības: tā ir auksta, viegla, nepastāvīga, kustīga, sausa, reta, raupja. Vatas pārmērība var izraisīt nervu uzbudinātību, paaugstinātu arteriālo asinsspiedienu, gāzu uzkrāšanos zarnu traktā, kā arī haotiskas domas un apjukumu. Vatas trūkums izraisa nervu šūnu bojāeju, vēdera aizcietējumu un vielmaiņas un enerģijas sastrēgumus, kā arī neuzmanību un bezrūpību.

Pitta rodas no uguns un ūdens mijiedarbības. Kā ūdens, tā uguns simbolizē transformāciju, kas padara līdzīgus šos abus no pirmā acu uzmetiena pretējus spēkus. Kaut gan pārvērsties viens otrā tie nevar, taču uguns un ūdens ir spējīgi pārveidot viens otru un nevar iztikt viens bez otra nevienā bioloģiskajā procesā. Par pittas klātbūtni liecina viena vai vairākas no astoņām raksturīgām īpašībām: tā ir karsta, viegla, plūstoša, smalka, asa, smakojoša, mīksta un caurspīdīga.

Fiziskajā līmenī pitta izpaužas gremošanas fermentu un vielmaiņas procesu formā. Psihiskajā līmenī pitta ir elektroķīmisko impulsu transformācija domās. Pittas pārpilnība var izraisīt čūlu, hormonālus traucējumus, ādas kairinājumu (pinnes) un vētrainas emocijas (dusmas). Pittas trūkums var būt par iemeslu gremošanas traucējumiem, apgrūtina domāšanas procesus un palēnina metabolismu.

Kafa ir ūdens un zemes līdzsvars. Kafai raksturīgas šādas īpašības: taukainība, aukstums, smagums, stabilitāte, blīvums un gludums.

Ķermenī kafa pārstāv uzbūves, mitrināšanas un ziešanas funkcijas. Saskaņā ar Ājurvēdu kafas pārpilnība rada gļotu uzkrāšanos deguna blakusdobumos, plaušās un resnajā zarnā, bet psihes sfērā veicina taisnvirziena domāšanu, spītību un nepiekāpību. Kafas trūkums izraisa sausumu elpošanas ceļos, grēmas (sakarā ar gļotu trūkumu, kas aizsargā kuņģa un zarnu trakta sienas no kuņģa sulas skābes postošās iedarbības) un nespēju koncentrēties.

Līdzsvaru var panākt ar Ājurvēdas masāžu

Sambahana ir pati pamatīgākā un visaptverošākā no Ājurvēdas visa ķermeņa masāžām, un tās mērķis ir līdzsvarot visas trīs došas. "Tā ir visa ķermeņa masāža ar siltu eļļu relaksācijai un ķermeņa piesātināšanai ar enerģiju," skaidro Tamāra Rimša, kurai ir 12 gadu pasniedzējas stāžs. "Seansa laikā tiek atslābināts ķermenis un prāts, ļaujot šūnām atbrīvoties. Iedarbība vienlaikus noris gan uz fizisko, gan citiem – daudz smalkākiem ķermeņiem – ēterisko, mentālo un emocionālo, kas palīdz atbrīvoties ne tikai no dažādu slimību sekām, bet arī cēloņiem."

Vārds sambahana jeb samvahana tulkojumā no sanskrita nozīmē "turpu šurpu glāstīt" – masēt ķermeni ar siltām eļļām pa vitālajām dzīvības līnijām un punktiem. Tā palēnina novecošanās procesus, palīdz izvadīt no organisma toksīnus un šlakvielas, uzlabo asinsriti un limfas cirkulāciju, atbrīvo no muskuļu sāpēm un padara ķermeni lokanāku, uzlabo miega kvalitāti un novērš stresa radītu nervu sasprindzinājumu, mazina celulītu, kā arī atjauno ādu, padara to gludu un elastīgu. Procedūra ir ilga – 1,5– 2 stundas.

Iespējams, arī tev ir ienācis prātā, cik vērtīgi būtu palutināt savus mīļos cilvēkus ar masāžu, kurā jūtams zinātāja ķēriens. Tas ir pavisam reāli – ja sāksi mācīties tagad, jau pret pavasari spēsi izprast enerģiju ceļu ķermenī, darboties ar marma punktiem un orientēties eļļu pasaulē. Apgūstot sambahana masāžu, tu iemācīsies uzkrāt prānu (kosmosa dzīvīguma enerģiju) un nodot to pacientam, iedarboties uz marma punktiem – vietām, kur prāna ieplūst ķermenī, un vadīt to tālāk pa kanāliem uz iekšējiem orgāniem.

"Ja esi īpaši jutīga, izjutīsi enerģētisko plūsmu ķermenī, un pēc vairākiem seansiem to jutīs arī tavi pacienti. Iegūsi arī zināšanas par ēteriskajām eļļām un to pielietošanu atkarībā no cilvēkā fiziska ķermeņa konstitūcijas," stāsta pasniedzēja Tamāra un piebilst: "Joga man ir sniegusi svarīgāko – garīgu pilnveidošanos un caur to – spēju pasauli redzēt citā gaismā. Šo gadu laikā esmu mācījusies Ājurvēdu, Vastu šastru, Džoitišu, Hathajogu, dažādas elpošanas un meditācijas tehnikas gan Rīgā un Kijevā, gan Tibetas klosterī un Ēģiptes tuksnesī. Un taisnība gudrajam, kurš saka – kas ir tevī, tas ir visur; kā tevī nav, tā nav nekur."

Vairāk informācijas: http://www.ajurvedasmasazas.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!