Foto: Shutterstock
"Doma ir nekaitīga, kamēr mēs tai neticam. Ne jau pašas domas izraisa ciešanas, bet gan mūsu pieķeršanās tām. Pieķerties domai – tas nozīmē nejautājot noticēt, ka tā ir taisnība. Pārliecība ir doma, kurai mēs esam piesaistīti ilgu laiku, dažreiz gadiem ilgi," – tā apgalvo Bairone Keitija, kuras pasaulslavenā autormetode "Darbs" ("The Work") aprīlī būs apgūstama arī Rīgā.

Katru dienu mūsu prātus tirda simtiem domu – vai mani pamanīja? Kāpēc viņš nepasmaidīja? Varbūt man nevajadzēja tā teikt? Ko viņi par mani padomās? Bērniem vajadzētu mani klausīt. Man jābūt slaidākai. Vīram nav taisnība. Priekšniekam ir jāieklausās manī. Un tā tālāk, un tā joprojām.... Mēs baidāmies, raudam un pārdzīvojam paši dēļ savām domām, kuras patiesībā ir maldīgas! Patiesībā mūsu domas mums melo!

Bairones Keitijas metode "Darbs" ir pieejama visiem: veciem un jauniem, slimiem un veseliem, ar jebkādu izglītības līmeni – visiem brīvi domājošajiem, un tam ir nepieciešams nekas vairāk kā pildspalva, papīrs un atvērts prāts. Ar šīs metodes palīdzību jebkurš var iemācīties, kā izsekot savām domām līdz to pirmsākumam, un tur arī negatīvās domas iznīcināt.

Pirmie soļi darbam ar savām domām

Pieraksti savu domu par kādu stresa situāciju dzīvē (šobrīd, pagātnē vai nākotnē), kura neliek tev mieru. Piemēram, doma – mans vīrs/priekšnieks/puisis manī neklausās.

Pajautā sev: "Vai tā ir taisnība? Vai tu esi pārliecināta, ka tavs vīrs/priekšnieks/puisis tevī neklausās?". Ja gribi uzzināt patiesu atbildi uz šo vienkāršo jautājumu, tad ieklausies un izjūti šo jautājumu sevī un... sagaidi atbildi no sevis, no savas iekšējās būtības.

Vai tu esi 100% pārliecināta, ka tavs vīrs/priekšnieks/puisis tevī neklausās? Vai tu vari vienmēr precīzi noteikt, kad cilvēki klausās vai neklausās tevī? Varbūt tu zini piemērus, kad tu pati esi klausījusies kādā cilvēkā, bet viņam ir šķitis, ka tu neklausies?

Brīdī, kad es ticēju savām domām, es cietu, bet, kad es tām neticēju, ciešanu nebija. Un tas attiecas uz katru cilvēku. Brīvība ir tik ļoti vienkārša. Es aptvēru, ka ciešanas var izvēlēties. Es atklāju sevī prieku, kas nekad vairs nepazuda. Tas prieks ir katrā no mums, vienmēr.
Bairone Keitija

Kā tu reaģē, kad domā, ka tavs vīrs/priekšnieks/puisis tevī neklausās? Sastādi sarakstu ar savām reakcijām, sajūtām. Piemēram – es sodu viņu ar to, ka nepievēršu viņam uzmanību, es sāku runāt skaļāk un ātrāk utt. Kā tu izturies pret sevi šādās situācijās? Vai tu ieraujies sevī, sajūti depresiju, sāc vairāk ēst saldumus, dusmojies un vaino sevi?

Kāda tu būtu bez šīs domas, ko tu darītu, ja tev nebūtu šīs domas? Aizver acis, izjūti, iedomājies, ka tavam vīram/priekšniekam/puisim nav tevī jāklausās, vai – vēl labāk – izbaudi to, ka tev vispār galvā nav šādas domas par vīra/priekšnieka/puiša klausīšanos. Dzirdi? Tādas domas tev nav!!! Kāda tu esi? Varbūt tu sajūti mieru un mīlestību pret sevi un otru.
Nesteidzies, izbaudi šo mirkli, jo tavs darbs ar domām ir sācies. Tu vairs neesi atkarīga no savām domām, tu esi sākusi tās pētīt. Tas ir ceļš uz tavu iekšējo mieru, laimi un pašizaugsmi. Tu esi ceļā uz to, lai pat visnepatīkamākās domas savā dzīvē spētu uzņemt ar mieru un mīlestību, jo realitāti nevar apstrīdēt, to var tikai pieņemt.

Apgriez savu domu "otrādi un trešādi", paskaties uz to no visām pusēm. Varbūt doma "manam vīram/priekšniekam/puisim nav manī jāklausās" ir patiesāka? Varbūt ir kādi pierādījumi iz dzīves, kad viņiem tiešām tas nav bijis jādara? Varbūt tevī labi ieskanas doma "man pašai sevī ir jāklausās"? Domā plašāk, un tu sadzirdēsi sevi un sajutīsi sevi. Metode "Darbs" iemācīs saskatīt lietas un notikumus daudzslāņaināk un dziļāk. Tu atklāsi, ka sāc justies laimīgāka, jo vairs neplosi sevi ar bezjēdzīgām domām...

Par Baironi Keitiju

Kad Baironei Keitijai bija nedaudz pāri trīsdesmit, viņa bija ieslīgusi smagā depresijā. Desmit gadu laikā viņa grima niknumā, riebumā pret sevi un pastāvīgās domās par pašnāvību. Pēdējos divus gadus viņa bieži pat nebija spējīga iziet no savas guļamistabas.

Tad, kādā 1986. gada februāra rītā, viņa piedzīvoja atklāsmi, kas izmainīja viņas dzīvi. Keitija to sauc par pamošanos realitātei. Viņa saprata, ka viņas depresiju nav vis izraisījusi apkārtējā pasaule, bet gan viņas pašas pārliecība par apkārtējo pasauli. Tā vietā, lai bezcerīgi censtos izmainīt pasauli, pakļaujot to savai pārliecībai par to, kādai tai jābūt, viņa varēja izpētīt šīs domas un, pieņemot realitāti tādu, kāda tā ir, izjust neizsakāmu brīvību un prieku.

Kopš tā laika Keitija ar "Darbu" ir iepazīstinājusi miljoniem cilvēku visā pasaulē – bezmaksas sabiedriskajos pasākumos, cietumos, slimnīcās, baznīcās, korporācijās, universitātēs, skolās, nedēļas nogaļu semināros, savā deviņu dienu skolā, kā arī ar institūta starpniecību.

Drīzumā – no 1. līdz 3.aprīlim – arī Rīgā notiks "Darba" seminārs, kuru vadīs sertificētā fasilitatore doktore Bella Kita no Izraēlas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!