Foto: Shutterstock

"Gadskārtu svētku svinēšana saliedē ļaudis, viņu enerģiju, spēku, vēlējumus, labās domas un ļauj tiem stingri stāvēt uz zemes, cienīt savus senčus un ticēt nākotnei," nule iznākušās grāmatas "Saules gads. Lielā diena" ideju pamato viena no tās autorēm – Gunta Siliņa-Jasjukeviča, aktīva un ilggadēja folkloras kustības aktīviste. "Rituāli attīra no ikdienišķuma, veicina svētku dalībnieku harmoniju pašiem ar sevi, ģimeni, sabiedrību un dabu."

Lūdzu, pastāstiet, kā šī ideja pie jums atnāca?

Grāmatas ideja radās pirms vairākiem gadiem, rakstot disertāciju pedagoģijas doktora zinātniskā grāda iegūšanai par tradīciju apguves nozīmi bērnu kultūrpiederības veidošanā.

Pētījuma ietvaros analizējot zinātnisko literatūru, apjomīgu skaitu dažādu mācību priekšmetu grāmatu un situāciju praksē. Secināju, ka tradīciju apguvei bērnu izglītošanā trūkst sistēmas, mācību grāmatās tās tiek atspoguļotas vēsturiskā diskursā (kā vēsturisku faktu kopums), bet skolotājiem praksē trūkst ideju kā atklāt tradīcijas bērniem tā, lai tās viņiem padarītu personīgi nozīmīgas.

Bez zināmajiem svētku atribūtu un darbību skaidrojumiem šajā grāmatas daļā izvirzītas dažas dziļdomīgas un drosmīgas hipotēzes par laika skaitīšanas sistēmu – seno kalendāru –, dziļi skaidrota rituālu jēga svētības, veselības, līdzsvara, auglības nodrošināšanas kontekstā
Gunta Siliņa-Jasjukeviča

Pārrunājot ar Aīdu Rancāni jautājumu, kā raugāmies uz tradicionālo kultūru un kur tā patiesībā mīt – pagātnē vai tagadnē –, nolēmām apkopot savu pieredzi un padarīt to pieejamu tiem, kam interesē tradīciju izzināšana un praktizēšana. Tā dzima ideja par gadskārtu svētku tradīcijām veltītu izglītojošu grāmatu sēriju "Saules gads", kas adresēta gan pieaugušajiem, gan bērniem. Uzaicinājām pievienoties šīs idejas realizēšanā Ilzi Brišku.

Šī ir jau otrā grāmata ciklā...

Jā, pirmā grāmata "Saules gads. Ziemassvētki" iznāca 2014. gadā izdevniecībā "Madris". Šogad, līdz ar pavasara sauli un Lielās dienas atnākšanu, izdevniecība "Zvaigzne ABC" klajā laidusi otro šīs sērijas grāmatu "Saules gads. Lielā diena." Pirmo divu grāmatu manuskriptu tapšanu finansiāli atbalstījis Latvijas Kultūrkapitāla fonds.

Vēl jau mums ir arī citi godi.

Esam gatavas darbu turpināt un pavisam drīz ķerties klāt trešās grāmatas manuskripta veidošanai par Rudenājiem.

Bez zināmajiem svētku atribūtu un darbību skaidrojumiem grāmatā ietverts arī jauns, oriģināls skatījums uz Lielās dienas rituālu nozīmi un aktualitāti mūsdienās.

Visām "Saules gads" sērijas grāmatām plānota vienota struktūra – trīs daļas. Grāmatas "Lielā diena" pirmajā daļā Aīda Rancāne, balstoties uz savu 30 gadus ilgo tautas tradīciju vākšanas, praktizēšanas un pētīšanas pieredzi, apkopojusi un skaidrojusi Lielās dienas svētku tradīcijas no laika, telpas, dalībnieku un veicamo rituālu aspekta.

Skolotājiem praksē trūkst ideju kā atklāt tradīcijas bērniem tā, lai tās viņiem padarītu personīgi nozīmīgas.
Gunta Siliņa-Jasjukeviča

Bez zināmajiem svētku atribūtu un darbību skaidrojumiem šajā grāmatas daļā plaši aplūkotas svinamās dienas Lielās dienas ciklā, izvirzītas dažas dziļdomīgas un drosmīgas hipotēzes par laika skaitīšanas sistēmu – seno kalendāru –, dziļi skaidrota rituālu jēga svētības, veselības, līdzsvara, auglības nodrošināšanas kontekstā, kas savu aktualitāti nav zaudējis arī mūsdienās.

Otrā daļa veidota kā mācību grāmata. Tajā kopā ar Ilzi Brišku apkopojām oriģinālus, integrētus mācību materiālus, Lielās dienas tradīciju apguvi īstenojot kopā ar dabas, sabiedrības un valodas likumsakarību apguvi.

Rakstot grāmatu, domājām par tādu mācību uzdevumu veidošanu, kas palīdzētu bērnam kopā ar pieaugušo piedzīvot mācīšanos kā aizraujošu piedzīvojumu sevis pilnveidošanā, savas tautas pasaules tvēruma un kultūras tradīciju izzināšanā, rosinātu jautāt un meklēt atbildes, lai atklātu pašam savas eksistences noslēpumu, dabas un kultūras neizmērojamo skaistumu un bagātības, mudinātu kļūt par atbildīgu un gudru kultūras vērtību turpinātāju un radītāju.

Otrajā daļā iekļautie uzdevumi bērnus rosina iesaistīties praktiskā un personīgi atbildīgā Lielās dienas sagatavošanā un svinēšanā.

Trešajā daļā apkopojām praktiskus ieteikumus skolotājiem – pieaugušajiem. Metodiskie ieteikumi ietver ar Valsts pamatizglītības standartu saskaņotu oriģinālu Lielās dienas tradīciju programmu darbam integrētā mācību modelī 1.–4.klasē. To var izmantot arī vecāki, kopā ar bērniem ģimenes lokā bagātinot savu svētku svinēšanas pieredzi, bet īpaši, šo nodaļu veidojot, ir domāts par sākumskolas skolotāju, rosinot viņu tautas tradīciju apguvei pievērst lielāku nozīmi dažādu vispārizglītojošos mācību priekšmetu apguvē sākumskolā.

Grāmatā ietverto plašo uzziņas materiālu par Lielās dienas tradīcijām aicinām izmantot mācību materiālu veidošanā dažādos mācību priekšmetos arī citās klasēs.

Kā Lielo dienu svin pašas grāmatas autores? Vai grāmatā aprakstītajam ir arī praktisks pielietojums jūsu ģimenē?

Visas grāmatā aprakstītās svētku tradīcijas Lielajā dienā ievērojam arī pašas! Grāmatā ietvertais bagātais fotogrāfiju klāsts atspoguļo mūsu svētku svinēšanas pieredzi.

Otrajā daļā iekļautie uzdevumi bērnus rosina iesaistīties praktiskā un personīgi atbildīgā Lielās dienas sagatavošanā un svinēšanā.
Gunta Siliņa-Jasjukeviča

Šogad Lielo dienu, kā ierasts, svinēšu kopā ar savu ģimeni un domubiedriem 20. marta rītā Arkādijas parkā, kur saullēktā pulksten 6:20 ar gavilēm un dziesmām sveiksim Lielās dienas Sauli, pērsimies ar dzīvības rīkstēm – pūpoliem un plaucētiem bērzu zariem, mazgāsimies Mārupītē, dzīsim un sauksim putnus, apsveiksim cits citu ar gaismas uzvaru pār tumsu, šūposimies, iesim rotaļās, ziedosim, dāvināsim, mainīsimies ar olām, jo Lielā diena ir astronomiskā gada sākums. Kā visi sākumi, tas atzīmējams sevišķi nozīmīgi. Aicinām piebiedroties svētkos arī citus interesentus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!