Foto: Shutterstock

Lai veicinātu ģimenei draudzīgas darba kultūras attīstību Latvijā, kā arī palīdzētu uzņēmumiem sekmēt savu darbinieku lojalitāti, jau otro gadu tiek īstenota iniciatīva "Darbā bērni". Piedāvājam sešas idejas darba devējiem par ģimenei draudzīgas vides radīšanu un padomus, kā uzņēmumos veiksmīgāk īstenot dienu "Darbā bērni".

Ikviens Latvijas uzņēmums, liels vai mazs, ir aicināts iesaistīties, iedvesmoties vienkāršām idejām, kas palīdzēs radīt ģimenei draudzīgu vidi uzņēmumā, kā arī 1. jūnijā, Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā rīkojot dienu "Darbā bērni".

Augstāka lojalitāte un ieinteresētība darbā, produktivitāte, mazāka darbinieku mainība, ar to saistītās darbinieku piesaistes un apmācību izmaksas, uzņēmuma labā reputācija – tie ir vien daži ģimenei draudzīga darba devēja ieguvumi. Laimīgiem darbiniekiem ir acīmredzami pozitīvs efekts uz uzņēmuma rezultātiem ilgtermiņā, uzsver akcijas organizatori.

Rūpes par darbinieku darba un personīgās dzīves balansu īpaši novērtē esošie darbinieki, un 17 procenti darba ņēmēju līdzsvars starp darbu un personīgo dzīvi ir viens no vissvarīgākajiem iemesliem, kas notur esošajā darba vietā, liecina pētījumu kompānijas "TNS" veiktā aptauja par ģimenes un darba dzīves saskaņošanu. Diemžēl Latvijas situācija ir skaudra. 43 procenti Latvijas darba ņēmēju atzīst, ka viņu darba vietā netiek nodrošinātas darba un ģimenes dzīves saskaņošanas iespējas.

"Win – Win – Win" jeb uzvar visi – gan darba devēji, gan darbinieki, gan viņu ģimenes. Tāds ir vadmotīvs akcijai/iniciatīvai "Darbā bērni", kuru rīko "Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm" ar pārliecību, ka darbs nedrīkst radīt šķēršļus laimīgai ģimenes dzīvei. Turklāt pasaules un arī Latvijas uzņēmumu pieredze apliecina, ka laimīgas ģimenes attiecības palīdz sasniegt labākus darba rezultātus.

Kopīgas tradīcijas veicina ģimenes laimi. Savukārt vecāku intereses, tāpat kā kopīgu tradīciju trūkums bērnībā, iet roku rokā ar vēsām, atsvešinātām attiecībām ar paša bērniem pieaugušā vecumā, secināts laimes un ģimenes attiecību mērījumā "Amigo laimes indekss". Zīmīgi, ka tie Latvijas cilvēki, kuri savu bērnību atceras kā nelaimīgu, piecas reizes biežāk (57 procenti) atzīst, ka vecāki nekad viņiem nestāstīja par savu nodarbošanos.

Sešas vienkāršas idejas, kas uzņēmumiem noderēs, veidojot ģimenei draudzīgu vidi

Lai sāktu dialogu par labāko risinājumu, veiciet darbinieku aptauju un noskaidrojiet viņu vēlmes.

Apsveriet iespēju plānot darba stundas dažādos laikos, strādāt pusslodzi vai attālināti.

Parūpējieties par pabalstiem darbinieka ģimenei nozīmīgos dzīves brīžos kā laulības, bērna piedzimšana un citi.

Paredziet iespēju piešķirt brīvu dienu vai saīsināt darba laiku dienās, kad darbinieku bērniem nepieciešama vecāku klātbūtne, piemēram, 1. septembrī, izlaidumā, ārsta vizītes gadījumā.

Radiet uzņēmuma tradīcijas, kurās iesaistīti arī darbinieku bērni.

Iesaistieties iniciatīvā "Darbā bērni", sarīkojiet savā uzņēmumā "bērnu dienu".

Padomi, kā organizēt "Darbā bērni" dienu darbā

Izvēlieties vienu konkrētu dienu, piemēram, 1. jūniju, kurā darbinieki var uz darbu līdzi ņemt bērnus.

Iesaistiet bērnus vecāku ikdienas pienākumos.

Organizējiet lekcijas bērniem par uzņēmumu un tā darbu.

Organizējiet ekskursijas darbavietā.

Iepazīstiniet topošos profesionāļus ar dažādajiem amatiem un pienākumiem, kas pastāv viena uzņēmuma ietvaros. Informācijas bagātināšanai piesaistiet vieslektorus.

Fotografējiet, filmējiet un izplatiet ziņas par šo notikumu sava uzņēmuma darbiniekiem un sociālajos tīklos. Lai palīdzētu idejai izplatīties, lietojiet tēmturi #darbābērni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!