Foto: Shutterstock

Grupu skaits pirmsskolas izglītības iestādēs ar latviešu mācību valodu pēc statistikas datiem ir lielāks nekā mazākumtautību plūsmā, pastāstīja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta (IKSD) sabiedrisko attiecību projektu koordinatore Sarmīte Baltmane.

Saistībā ar nesen izskanējušo partijas "Vienotība" Rīgas domes frakcijas paziņojumu, ka situācija, kad latviešu ģimenes Rīgā ir spiestas laist savus bērnus krievu valodas bērnudārzos, jo latviešu grupiņās nav vietas, ir diskriminējoša, Baltmane sniedza komentāru, ka, balstoties uz departamenta rīcībā esošajiem statistikas datiem, vietu skaits pirmsskolas izglītības iestādēs ar latviešu mācību valodu ir lielāks nekā mazākumtautību plūsmā.

Baltmane skaidroja, ka jaunatvērto grupu dinamika un to sadalījums pa mācību valodām liecina, ka no 2009. gada līdz 2016. gadam ir atvērtas 152 grupas ar latviešu mācību valodu, bet ar krievu valodu tikai 37 grupas. Nepiepildītās grupas mēdz būt abās mācību valodās. Turklāt no 2006. gada pašvaldības sadarbojas ar privātām pirmsskolas izglītības iestādēm, līdzfinansējot šo privāto pakalpojumu sniedzējus, līdz ar to padarot plašākas vecāku izvēles iespējas, piebilda Baltmane.

Baltmane uzsvēra, ka bērni netiek diskriminēti ne pēc rases, tautības, dzimuma, ticības, valodas, vecuma vai kāda cita raksturojoša identifikatora.

Departamenta pārstāve atgādināja, ka maijā Rīgas dome pieņēma saistošos noteikumus, kas paredz, ka no 2016. gada 1. jūnija pašvaldība turpinās finansēt aukles pakalpojumus, tādējādi sniedzot iespēju bērna vecākiem, kuriem bērns sasniedzis pusotra gada vecumu, atgriezties darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, nodrošinot aukles pakalpojumus līdz brīdim, kad bērns saņems vietu pirmskolā.

Baltmane atklāja, ka IKSD rīcība esošā informācija apliecina, ka Rīgas pašvaldībā ir 150 pirmsskolas izglītības iestādes, no kurām 70 no tām īsteno mācību programmu valsts valodā, bet 45 iestādes īsteno mazākumtautību pirmskolas izglītības programmu, tostarp viens bērnudārzs ukraiņu un viens poļu valodā, savukārt 35 pirmsskolas izglītības iestādes tiek īstenotas pirmsskolas izglītības programma gan valsts valodā, gan mazākumtautību krievu valodā.

Pirmsskolas izglītības programmā ir licencētas vēl 18 Rīgas pilsētas pašvaldības skolās un vienā interešu izglītības iestādē. Pirmsskolas izglītības programmas apguve pašvaldības izglītības iestādēs šobrīd tiek nodrošināta 26 360 pirmsskolas vecuma bērnu. Viņa piebilda, ka ģimenei ir tiesības izvēlēties, kādā izglītības iestādē un izglītības programmā vēlas nodrošināt savam bērnam pirmo izglītības pakāpi.

Baltmane paskaidroja, ka rindu garums uz pirmsskolas izglītības iestādēm un brīvo vietu esamība ir saistīta ar vairākiem faktoriem, piemēram, apkaimes infrastruktūru, dzīvojamo fondu, iedzīvotāju blīvumu un vecumu, mikrorajona iedzīvotāju nacionālo piederību un migrāciju, sabiedriskā transporta pieejamības iespējām konkrētajā apkaimē, kā arī jau iepriekš radīto objektu skaita izglītības funkciju nodrošināšanai.

Jau tika ziņots, ka "Vienotības" Rīgas domes frakcijas deputātu paziņojumā medijiem tika paustas bažas, vai pašvaldība mākslīgi neuztur latviešu valodas bērnudārzos lielākas rindas nekā mazākumtautību bērnudārzos.

Frakcijas deputāti aicināja atbildīgos tuvākajā domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdē skaidrot, kāpēc Rīgas domes IKSD nav "uzticamas informācijas" par problēmas apmēriem un kad tāda būs.

Tāpat Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītāja Eiženija Aldermane (GKR) paziņoja, ka šobrīd bērnudārzu rindu jautājumā problēmu neredz, taču Aldermane arī atzīmēja, ka jautājums komitejas sēdē tiks skatīts 7. jūlijā, tikai pēc tam, kad tiks apkopota visa nepieciešamā informācija, lai spriestu par to, vai opozīcijas deputātu uzsvērtā problēma patiešām pastāv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!