Foto: PantherMedia/Scanpix
Bieži ir dzirdēts, ka cilvēki nespēj pateikt "nē", ja kāds viņiem kaut ko jautā vai lūdz, jo sirdsapziņa neļauj atteikt. Daļa cilvēku savukārt neprot uzdot sev interesējošus jautājumus, jo baidās saņemt atraidījumu vai ne to atbildi, kuru gaidījuši, tomēr ir svarīgi saņemties un jautāt, lai iegūtu vēlamo rezultātu. "Woman" piedāvā iepazīties ar pamatprincipiem, kas palīdzēs tev iegūt vēlamo.

"Nav vērts gaidīt, ka tavas vēlmes uzminēs un izpildīs "pēc burvju mājiena". Ir jāatver mute un skaļi jāpasaka, kas tev ir vajadzīgs. To, kas notiek mūsu dzīvē, lielā mērā nosaka komunikācija. Ja tu neesi spējīga paust to, ko tu vēlies no saviem padotajiem, kolēģiem, priekšniecības, klientiem un partneriem, tad vainot nāksies tikai sevi pašu. Atzīsti, ka tu vienkārši neesi spējīga zināt visu, kas nepieciešams, pazīt visus, ko vajadzētu, un tu nevari paveikt visu darbu pati," apgalvo Stīvs Hārvijs savā grāmatā "Sapņo kā sieviete, uzvari kā vīrietis".

Prasīt nav apkaunojoši

Daudzu zinātnisku pētījumu rezultāti apgalvo, ka lūgums ir spēcīgs ierocis. Zinātnieki ir pierādījuši, ka cilvēki, kuriem kaut ko lūdz, daudz biežāk, nekā varam iedomāties, saņem pozitīvu atbildi. Vairums cilvēku nopietni izturas pret citu lūgumiem, tāpēc nevajag kautrēties biežāk uzdot jautājumus.

Socioloģe Anete Lapo ir veikusi pētījumu, kā bērni no dažādiem sociālajiem slāņiem uzdod jautājumus un prasa. Bērni no turīgām ģimenēm un vidējā slāņa uzskatīja, ka viņiem ir tiesības kaut ko jautāt. Pēc viņu uzskatiem, viņi ir pelnījuši to, ko pieprasa. Tādi bērni necieš no pazemināta pašnovērtējuma un sasniedz to, kas viņiem ir nepieciešams: "Tagad parunāsim par citiem bērniem. Lūk, kā bija manā bērnībā. Pie mums tika uzskatīts, ka, ja tu kaut ko nezini, tas nozīmē, ka esi vārgulis. Par kaut ko jautāt bija nepatīkami, jo tu liki saprast, ka tev kaut kā nav. Lepnums man traucēja uzdot jautājumus."

Patiesībā nav nekā apkaunojoša tajā, ka tev kaut kas ir vajadzīgs. Dažkārt no tava lūguma ir atkarīgs, kā tu dzīvosi tālāk – labi vai slikti.

Jautā un tev radīsies vairāk iespēju tam, lai izmainītu savu dzīvi uz labo pusi.

Attiecību veidošana

Mēs visi labi zinām, ka uz mūsu lūgumu var atbildēt noraidoši. Piemēram, kādam var nepatikt tava drosme, vai arī cilvēks, kuram tu kaut ko esi pajautājis, novērtēs riskus un sāks šaubīties par savu izdevīgumu.

Turklāt, ja tavas attiecības ar cilvēkiem saistās tikai ar lūgumiem, iespējamība tikt pie atraidījuma palielinās tūkstoš reizes. Jebkurš cilvēks lieliski atpazīs situāciju, kad viņu izmanto.

Kā gan lai uzdod jautājumus tā, lai mums neatteiktu? Lūk, seši principi, kas palīdzēs iegūt pozitīvu atbildi uz tavu jautājumu.

Padomi, kā iegūt vēlamo

Foto: PantherMedia/Scanpix
Zini savu cenu

Ja tu nezini savu cenu, tu nostādi savu oponentu situācijā, kad viņam pašam ir tev "jāpielīmē cenu zīme". Zināt savu cenu un publiski par to paziņot – ir divas dažādas lietas. Pieņemsim, ka tu savu darbu novērtē ar 150 000 dolāriem gadā. Attiecīgi ir jācenšas, lai tava alga maksimāli pietuvinās šim skaitlim. Sākotnēji palielini šo ciparu, lai pārrunu laikā varētu to samazināt. Kad tu zini savu cenu, tad ar lielu iespējamību tu iegūsi vēlamo.

Zini, ko esi pelnījusi

Cilvēki, īpaši – sievietes, bieži ziedo savas intereses citu labā. Tur nav nekā laba. Neapšaubāmi, ir jāiet uz kompromisiem, bet neaizmirsti par sevi. Un ir svarīgi nejaukt to, ko tu esi pelnījusi, ar to, ko vēlies iegūt, bet neesi vēl nopelnījusi.

Esi konkrēta

Skaidri izsaki savas vēlmes. Ja tu to nedarīsi, tev ilgāk nāksies doties uz savu mērķi.

Neizsaki piedāvājumus

Neviens neprot lasīt svešas domas. Nav svarīgi, cik labi tu pazīsti cilvēku, bet viņš var nenojaust tavas vēlmes pat tad, ja viņš, tavuprāt, ir vairāk nekā zināms. Skaidri formulē, kas tev ir vajadzīgs jau no paša sākuma.

Runā par savām vērtībām

Skaidri paud savas prioritātes, lai pēc tam nenožēlotu, ka neesi to izdarījusi savlaicīgi. Neatkāpies no saviem principiem, nedari to, ko neuzskati par pareizu.

Atbilde "nē" nav galējā atbilde

Piemēram, tavs darba devējs vai kāds cits var atteikt tavam lūgumam. Nesadedzini tiltus, nesarauj attiecības un neatsakies no tā, ko tev šobrīd piedāvā. Paskaties uz situāciju ar sava oponenta acīm. Pats ļaunākais, kas var notikt – tev vienkārši atteiks, un viss paliks, kā ir.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!