Foto: Shutterstock
6. novembrī visā Latvijā un arī daudzviet pasaulē kristīgās draudzes aicinātas aktualizēt bāreņu tēmu jeb atcerēties, ka novembra pirmajā svētdienā tiek pieminēta Bāreņu svētdiena.

Bāreņu svētdiena ir starptautiska ekumēniska iniciatīva, kuras laikā katru novembri visā pasaulē notiek tūkstošiem pasākumu. Bāreņu svētdienā kristieši iestājas par bāreņiem.

Pasaulē un tagad arī Latvijā katru pirmo novembra svētdienu atzīmē kā Bāreņu svētdienu. Latvijas kristīgo konfesiju vadītāji ir pievienojušies šai iniciatīvai, aicinot arī savas draudzes novembra pirmajā svētdienā draudzēs atcerēties par bez vecāku gādības palikušajiem.

Bāreņu svētdienas iniciatīvu Latvijā koordinē Latvijas kristīgā alianse bāreņiem, kas ir daļa no starptautiskās organizācijas Kristīgā alianse bāreņiem (Christian Alliance for Orphans – CAFO). CAFO apvieno vairāk nekā 150 kristīgas organizācijas un draudzes.

Pasaulē ir 150 miljoni bāreņu. UNICEF statistika neiekļauj pamestos bērnus, kuru ir miljoniem, kā arī neiekļauj cilvēku tirdzniecībā cietušos un pārdotos bērnus. Ik dienu 5760 bērni kļūst par bāreņiem. Ik gadu tiek adoptēti apmēram 250 000 bērnu, bet… Katru gadu 14 505 000 bērni uzaug kā bāreņi. Katru dienu 38 493 pārsniedz adoptējama bērna vecumu. Katras 2,2 sekundes kāds bārenis sasniedz vecumu, kad ģimenes viņu vairs nevar adoptēt. Šiem bērniem vairs nav vietas, ko saukt par mājām. Pētījumi rāda, ka 10–15 procenti šo bērnu izdara pašnāvību, nesasnieguši 18 gadu vecumu. Cits pētījums rāda, ka no katriem 15 000 bērniem, kuri sasniedz vecumu, kad vairs nevar uzturēties bērnu namā, 10 procenti izdara pašnāvību, 5000 ir bezdarbnieki, 6000 ir bezpajumtnieki un 3000 nonāk cietumā trīs gadu laikā…Tiek lēsts, ka ik gadu 1,2 miljoni bērnu kļūst par cilvēku tirdzniecības upuriem. Divi miljoni bērnu, pārsvarā meitenes, tiek seksuāli izmantotas seksa industrijā, šādus visai neglaimojošus ciparus atklāj Latvijas kristīgā alianse bāreņiem.

"Aicinām Latvijas draudzes īpaši pievērst uzmanību bāreņiem – bērniem, kuri neaug ģimenēs, novembra pirmo svētdienu baznīcās atzīmējot kā Bāreņu svētdienu un pievienojoties Bāreņu svētdienas aktivitātēm visā Latvijā," tā aicina alianses pārstāvji.

Šobrīd Latvijā bērnunamos atrodas aptuveni 1800 bērnu, kuriem nepieciešama ģimenes mīlestība.
Bāreņu svētdiena apvieno kristiešus 52 pasaules valstīs. Bāreņu svētdienas iniciatīva aicina uzņemties rūpes par bāreņiem, kļūstot par aizbildņiem, audžuģimenēm, adoptējot vai ar iedrošinājumu un atbalstu izturoties pret tiem, kuri to dara.

"Mēs esam aicināti aizstāvēt tos, kas palikuši bez vecākiem, rūpēties par bērniem, kuriem nav ģimenes, pievērsties bāreņiem viņu nelaimē. Visi pasākumi notiek lokāli. Sprediķi un mazās grupas, koncerti un lūgšanu vakari, kopīgas maltītes un pasākumi bērniem un jauniešiem – tie visi mudina Dieva aicinātos ticīgos gādāt par bāreņiem. Bāreņu svētdiena ir jūsu iespēja pamudināt draudzi, kopienu un draugus atsaukties Dieva aicinājumam – rūpēties par bāreņiem," tā Bāreņu svētdienas organizētāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!