Bērnu paliatīvās aprūpes biedrības labdarības kustība "Eņģeļu koks" sadarbībā ar aptieku tīklu "Apotheka" sāk kampaņu "Dāvā iespēju dzīvot mājās, nevis slimnīcā". Tās laikā 100 "Apotheka" aptiekās visā Latvijā no 1. novembra līdz 31. decembrim tiks izvietotas ziedojumu kastītes naudas vākšanai, lai piesaistītu līdzekļus smagi slimu bērnu paliatīvajai aprūpei.

Kustības mērķis ir vairāk nekā 170 Latvijas ģimenēm, kas audzina bērnus ar neizārstējamām slimībām, nodrošināt profesionālu un visaptverošu palīdzību mājās.

"Sabiedrībā nav pieņemts skaļi runāt par bērniem ar ļoti smagām un neizārstējamām slimībām, jo tā ir ārkārtīgi emocionāla un sāpīga tēma. Taču darīt to ir nepieciešams, jo tikai tā iespējams panākt cilvēku izpratni par lietas nopietnību un veidiem, kā mazajiem brašuļiem un viņu ģimenēm var šajās situācijās palīdzēt. Ticu, ka ar visu simts aptieku iesaisti un mūsu klientu aktīvu līdzdarbošanos kopīgiem spēkiem spēsim savākt pietiekamu līdzekļu daudzumu, kā rezultātā simtiem Latvijas ģimeņu būs pārliecinātas, ka viņu bērni saņem profesionālu palīdzību, būdami mājās," saka "Apotheka" valdes loceklis Jānis Kūliņš.

Bērnu paliatīvās aprūpes komandas vadītāja dr. Anda Jansone stāsta, ka bērnu paliatīvā aprūpe ir visaptveroša palīdzība tiem mazuļiem, kam jāsadzīvo ar neizārstējamām slimībām. Aprūpes komanda, kurā darbojas ne vien medicīnas darbinieki, bet arī psihoemocionāla, garīga un sociāla atbalsta sniedzēji, nodrošina mazajiem pacientiem un viņu tuviniekiem palīdzību mājās, ne vien kontrolējot slimības medicīniskās izpausmes, bet arī palīdzot atgūt emocionālo līdzsvaru ģimenē. Paliatīvā aprūpe ģimenēm sniedz drošības sajūtu, ka, pat dzīvojot mājās, nevis slimnīcas palātā, grūtā brīdī līdzās būs profesionāļi, kas palīdz.

Tā kā bērnu paliatīvās aprūpes komandas darbs tikai daļēji ir valsts apmaksāts, biedrība jau piekto gadu rudens/ziemas periodā rīko labdarības pasākumus "Apsnieg eņģeļu koks", lai meklētu finansējumu tām aprūpes vajadzībām, ko valsts neapmaksā. Šogad akcijas laikā notiks ne vien ziedojumu vākšana aptiekās, bet arī "Eņģeļu koka" krekliņu tirdzniecība, Ziemassvētku labdarības koncerts "Apsnieg eņģeļu koks" Rīgas Domā un citas aktivitātes.

Bērnu paliatīvā aprūpe nepieciešama vairāk nekā 170 bērniem no visas Latvijas. Tie ir bērni ar neiroloģiskām, onkoloģiskām, ģenētiskām slimībām, iedzimtām orgānu patoloģijām un citām slimībām, kuru priekšā medicīna diemžēl vēl arvien ir bezspēcīga. Daudzi pacienti palīdzību saņem gadiem ilgi, nereti tas nepieciešams līdz bērna aiziešanai, taču daudzi bērni aug, iemācās sadzīvot ar slimības ierobežojumiem un pēc laika aprūpe viņiem vairs nav vajadzīga veselības stāvokļa stabilizēšanās dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!