Foto: PantherMedia/Scanpix

Pagājušajā nedēļā Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas mazie pacienti uzsāka ārstēšanos jaunajās nodaļas telpās, kuras šobrīd ir aprīkotas ar visu nepieciešamo, lai nodrošinātu bērniem profesionālu ārstniecību un patīkamu, slimības profilam atbilstošu vidi.

Katru gadu Latvijā vidēji 40-50 bērniem tiek diagnosticēta hematoonkoloģiska saslimšana. Ārstēšanās bieži vien ir nepieciešama atkārtoti, līdz ar to gadā notiek aptuveni 900 pacientu ārstēšanas epizodes. Mazajiem pacientiem slimnīcā jāpavada vismaz viens, divi mēneši, taču nereti slimnīcā pavadāmais laiks var ilgt arī pat pusgadu un vairāk.

1989. gadā Bērnu slimnīcā tika atklāta bērnu onkoloģijas nodaļa un uzsākta kompleksa ļaundabīgu audzēju ārstēšana. Bērnu slimnīcas 20. nodaļa bija vienīgā vieta Latvijā, kurā tika ārstēti bērni ar šādām saslimšanām, bet tagad nodaļa tikusi pie jaunām un moderni aprīkotām telpām, informē Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Septembrī daudzviet pasaulē atzīmēja bērnu onkoloģijas mēnesi, kad pievērsa pastiprinātu uzmanību onkoloģisko pacientu ārstniecības un atbalsta pasākumiem. Bērnu slimnīcas fonds ir apkopojis informāciju par 15 darbības gados ziedojumos saņemtajiem un dažādos projektos Hematoonkoloģijas nodaļai piesaistītajiem līdzekļiem un to izlietojumu. Kopumā nodaļai piesaistīti 1,27 miljoni eiro, un, pateicoties cilvēku atsaucībai, mazo hematoonkoloģijas pacientu labā paveikts ļoti daudz.

"Lielākais projekts Bērnu slimnīcas fonda 15 gadu pastāvēšanas laikā ir veiksmīgi noslēdzies, jo no pagājušās nedēļas Hematoonkoloģijas pacienti ārstējas jaunajās nodaļas telpās! Šis tiešām ir liels notikums gan pacientiem un viņu vecākiem, gan nodaļas personālam, jo jaunās telpas spēj nodrošināt daudz labāku un veiksmīgāku ārstniecības procesu.

Vienlaikus apzināmies, ka telpas vēl neatrisina visas problēmas, ar kurām sastopas pacienti un viņu vecāki ārstniecības laikā, tādēļ jau šobrīd esam uzsākuši atbalstīt vairākus pasākumus, lai nodrošinātu maksimāli veiksmīgu ārstniecības rezultātu. Kā piemēru var minēt "otro profesionālo viedokli", proti, iespēju saņemt neatkarīga ārvalstu speciālista konsultāciju par bērna veselības stāvokli un piemērojamo terapiju.

Onkoloģiskas saslimšanas ir saistītas ar augstiem riskiem, tādēļ ir svarīgi, lai sarežģītos gadījumos, kad bērnam ir retāk sastopama diagnoze, bērna vecākiem un arī mūsu speciālistiem ir iespēja konsultēties ar ārvalstu kolēģiem, lai nodrošinātu bērnam labāko ārstniecību. Paralēli medicīniska rakstura palīdzībai, turpinām rūpēties arī par psiholoģiska atbalsta uzlabošanu gan bērnam, gan vecākiem, gan arī personālam, jo ārstēšanās periods ir gan psiholoģiski, gan fiziski ļoti grūts un ilgstošs," uzsver Dambiņa.

Labi cilvēki palīdz paveikt labus darbus

2012. gada oktobrī Bērnu slimnīcas fonds kopā ar domubiedriem uzsāka labdarības akciju ar mērķi piesaistīt nepieciešamos līdzekļus Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas rekonstrukcijai, lai nodaļas pacienti turpmāk varētu ārstēties piemērotās, ērtās un slimību profilam atbilstošās telpās.

Labdarības akcija tika uzsākta 2012. gada nogalē un noslēdzās 2014. gada pavasarī. Akcijas laikā tika piesaistīti 1,1 miljons eiro, no kuriem ziedotāju ieguldījums bija 785 053 eiro. Finansējums bija paredzēts Hematoonkoloģijas nodaļas stacionāra telpām ēkas pirmajā stāvā, taču projekta realizācijas gaitā Bērnu slimnīcai izdevās piesaistīt papildus finansējumu, lai vienlaikus varētu rekonstruēt arī ēkas otrā stāva telpas Hematoonkoloģijas dienas stacionāra pacientiem. Kopā abos stāvos paredzētas gultas vietas 36 pacientiem.

Nodaļas telpu plānošanā ir ieguldīts liels darbs un laiks, lai rezultātā bērniem un viņu vecākiem telpas būtu ērti lietojamas, funkcionālas, patīkamas un medicīniski augstvērtīgi aprīkotas, nodrošinot visu nepieciešamo. Telpu plānojums paredz, ka katrā palātā uzturas viens bērns un viņa vecāks, un katrai palātai ir sava, atsevišķa vannas istaba.

Stacionārā paredzētas arī intensīvās terapijas palātas, ar atsevišķu ventilāciju sistēmu, lai bērniem ar īpaši pazeminātu imunitāti nodrošinātu drošu vidi. Nodaļā pirmo reizi paredzēta arī atsevišķa atpūtas istaba vecākiem, jo visbiežāk vecāki visu ilgstošo atveseļošanos posmu pavada blakus bērnam. Lai bērniem būtu iespēja atpūsties no slimnīcas vides, izveidota īpaši aprīkota, daudzfunkcionāla rotaļu istaba, kurā sev interesantu nodarbošanos varēs atrast gan pavisam mazi, gan lielāki pacienti.

Par ziedotāju naudu tika izstrādāts tehniskais projekts, segti būvniecības un aprīkojuma izdevumi, segti autoruzraudzības, tehnisko ekspertīžu izdevumi.

2015. gada nogalē fonds saņēma lielāko ziedojumu vēsturē, no kura liela daļa tika novirzīta tieši onkoloģijas nodaļai un tās pacientiem.

Datu krāšana un rotaļu laukums

Kā stāsta Dambiņa, fonds ir arī izstrādājis onkoloģijas nodaļas atbalsta programmu, kuras realizēšana tika sākta septembrī. Viens no virzieniem ir uzlabot rehabilitācijas iespējas, tāpēc sākotnējais mērķis paredz identificēt pilnu ciklu, kas nepieciešams onkoloģijas pacientiem rehabilitācijas periodā. Noskaidrot, kas tiek nodrošināts par valsts naudu, un kas netiek, bet būtu ļoti nepieciešams atveseļošanās periodā. Iecerēts ir arī uzsākt veselības stāvokļa apsekošanu izārstētiem pacientiem, uzsākot nozīmīgu datu uzkrāšanu.

Tāpat plānos ir arī izveidot īpašu rotaļu laukumu onkoloģijas nodaļas pacientiem, jo veseļošanās periodā bērniem ļoti svarīga ir vide un iespēja arī aktīvi un kvalitatīvi pavadīt laiku, kad nav nozīmētas procedūras vai medicīniskas manipulācijas. Rotaļu laukuma izveide ir ne tikai pacientu un viņu vecāku ļoti gaidīts projekts, bet arī ārstu un māsiņu lolota ideja par bērniem draudzīgu un veselību veicinošu vidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!