Meteorologiem par šo tēmu savs viedoklis, bet laika vērotājiem tas mēdz atšķirties. Iespējams, esi pamanījis, ka zīmīgās dienās iepazīstinām arī ar senču laika pareģošanas ticējumiem. Nu ir pienācis laiks palūkot, ko tad pēc senču tradīcijām mums sola tuvākie mēneši. Pēc tam varēsim spriest, kas no tā piepildās, bet kas – nē!

Saka jau, ja vasara karsta, ziema būšot auksta. Šī vasara mūs ar karstumu nelutināja, tādēļ jācer, ka ziemā pārlieku jāsalst nebūs. Arī Miķeļa dienā lija lietus un pūta rietenis, tādēļ jādomā, ka ziema būs diezgan mīksta un mērena. Jēkaba diena bija silta, kas norāda, ka Ziemassvētki būs auksti, bet debesīs šajā dienā klejoja arī mākonīši, kas liecina, ka ziemā sniega sega būs bieza. Un tiešām – pats ziemas sākums mūs jau lutina ar biezu sniega segu. Tomēr veci ļaudis saka, ka tas nozīmē, ka uz ziemas beigām sniega būs maz. Par biezu sniega segu liecina arī miglaini rudens rīti, taču šoruden miglas nemaz tik daudz nebija, tādēļ šis pareģojums lielus sniegus nesola.

Agru pavasari sola vēls rudens, tāpēc uz to labāk šogad necerēt. Tā kā 8. novembri, kad sākas gada tumšākais laiks, jau sagaidījām ar sniegotām kupenām, arī nākamās Lieldienas (16. aprīlī) vēl sagaidīsim sniegotas, un pavasaris būs vēls un auksts. Arī apsnigušie jumti Mārtiņdienā sola garu ziemu.

Mārtiņdiena atnāca ar salu un sniegu, tādēļ jādomā, ka pa Katrīnām (25. novembrī) nāksies atkal meklēt gumijas zābakus. Arī Ziemassvētki solās būt tādi, ka zosis drīzāk peldēs, nekā slidināsies, un mēs tām līdzi. Šeit gan Mārtiņdienas ticējumiem sanāk pretruna ar Jēkaba dienas vērojumiem, bet kuri pareizāki – to rādīs laiks!

Vēl jau ir mums iespēja pavērot laika apstākļus arī Katrīnas dienā, par kuru mūsu senči vēsta:

  • ja šajā dienā, salst, tad Andreja dienā līs lietus un otrādi,
  • ja līst lietus, tad pa Ziemassvētkiem būs silts un melns,
  • ja kūst, būs silta ziema, ja salst – visa ziema būs auksta.

Jāatzīst arī, ka laika skaitīšanas sistēma kopš senču vērojumu rašanās jau ir mainījusies, un varbūt tiešām viss, ko viņi teikuši, ir pareizi, tikai mēs vērojam nepareizās dienas?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!