Foto: Shutterstock
Sestdien, 19. novembrī, Latvijas Dabas muzejs aicina ģimenes ar bērniem uz omulīgu pasākumu "Āpšu stāstiņi".

Dabas muzeja gada dzīvnieks 2016 – āpsis (Meles meles) – ir Latvijā bieži sastopams zīdītājs. Spēj pielāgoties dzīvei dažādos mežos, mājvietas ierīko paša raktās alu sistēmās, kas atrodas vienu līdz trīs metrus zem zemes. Āpsis ir visēdājs, aktīvs galvenokārt diennakts tumšajā laikā, tomēr pavasaros un vasarās virszemē iznāk arī saulainos rītos un vakaros.

Lai atzīmētu āpšu došanos ziemas guļā un āpšu gada noslēgumu sestdien, 19. novembrī, no pulksten 12 līdz 14 Dabas muzejā notiks pasākums ģimenēm "Āpšu stāstiņi". Mājīgā atmosfērā, sēžot uz paklājiem, varēs klausīties lasījumus par vācu rakstnieka Hansa Falladas radīto stāstu tēlu āpsi Fridolīnu, aplūkot āpsi un tā kaimiņus tuvplānā un kopā ar improvizatoru Jāni Kluci izkustēties īsteni āpsiskos veidos, sola muzeja pārstāve Polīna Šķiņķe.

Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja noskatīties filmiņu par gada dzīvnieka ikdienu dabā. Tajā izmantoti materiāli no āpšu videonovērošanas, kas ar Meža attīstības fonda atbalstu un sadarbībā ar Latvijas Valsts mežzinātnes institūtu "Silava", un dabas pētnieku Vilni Skuju septiņu mēnešu garumā (marts līdz novembris) notika Slīteres Nacionālajā parkā.

Pasākums notiks 6. stāva ekspozīcijā "Par Zemi, Sauli un mums", ieejas maksa – muzeja biļete + 2,85 eiro no ģimenes. Jāņem vērā, ka ieeja šajā ekspozīcijā ar ielas apaviem ir aizliegta, tādēļ muzeja darbinieki aicina apmeklētājus līdzi ņemt siltas zeķītes vai pārvelkamas čībiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!