Foto: PantherMedia/Scanpix
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) pārstāvji vienojušies ar kolēģiem no Helsinku (Somija) universitātes slimnīcas par sadarbību vairākās jomās – pacientu konsultēšanā, kad nepieciešams saņemt tā dēvēto otro viedokli diagnozes noteikšanā; ārstniecības, aprūpes un citu slimnīcā strādājošo apmācīšanā darbā ar pacientiem. Tāpat arī reto slimību jomā, jo sevišķi onkoloģijas jomās, kad būtiski saņemt kolēģu pieredzi sarežģītu slimību ārstēšanā.

Abas puses par sadarbību vienojušās, Helsinku kolēģiem viesojoties Bērnu slimnīcā. Kolēģi no Somijas bija ieradušies, lai iepazītos un novērtētu ārstniecības un veselības aprūpes iespējas Latvijā, kā arī vienotos par sadarbības jomām.

Vizītes laikā Helsinku universitātes slimnīcas pārstāvji novērtēja un diskutēja par pacientu drošības sistēmas nozīmīgumu un pilnveidošanu. Somijā pacientu drošības sistēma attīstīta jau vairāk nekā desmit gadus, kamēr Latvijā Bērnu slimnīca šo sistēmu sāka ieviest pirms trīs gadiem. 2016. gada oktobrī BKUS organizēja pirmo konferenci par pacientu drošības sistēmu un izvirzīja to kā prioritāti arī 2016. – 2018. gada BKUS stratēģijā.

Somijas un Latvijas pārstāvji arī apmainījās pieredzē par kvalitātes kritērijiem dažādu diagnožu noteikšanas un ārstēšanas gadījumos. Kvalitātes kritēriji ir kā kontroles rīks, ko ievēro un kam seko viss ārstniecības un aprūpes personāls, lai nodrošinātu atbilstošu ārstniecību un aprūpi, kvalitāti un drošību.

Viens no mērķiem, ko Bērnu klīniskā universitātes slimnīca vēlas sasniegt tuvāko gadu laikā, ir sakārtota un mūsdienu ārstniecības iespējām atbilstoša psihiatrijas joma. Somijas pieredze liecina, ka psihiatrisko slimību ārstniecības jomas pārstrukturēšana attīsta pašu ārstniecības nozari kopumā, kā arī ietaupa būtiskus valsts līdzekļus. Fokusējot psihiatrisko slimību ārstniecību tieši ambulatora līmenī, izmantojot stacionāru tikai retos, nepieciešamos gadījumos, izglītojot māsas un veicinot sadarbību ar ģimenes ārstiem, psihiatrisko slimību ārstēšana kļūs pieejamāka un attīstītāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!