Foto: Publicitātes attēli
Ziemassvētki ir laiks, kuru visi gaida ar īpašām sajūtām. Svinēšana, svecītes, dāvanas, uguņošana, dažādas tradīcijas un aktivitātes. Tomēr šis ir arī laiks, kad gadās dažādi negadījumi un nelaimes, kas radušās neuzmanības vai aizmāršības dēļ.

Lai svētki patiešām būtu izdevušies un tos pavadītu tikai prieks, jābūt apdomīgiem un prātīgiem svinēšanas laikā.

Galvenokārt jābūt uzmanīgiem ar atklātu liesmu – svecītēm! Ziemassvētku eglīte, zem kuras tradicionāli bērni meklē dāvanas svētku rītā, nav iedomājama bez svecīšu gaismiņām un elektriskajām lampiņām. Tomēr jāseko līdzi, lai neatstātu svecītes bez uzmanības bērnu un dzīvnieku tuvumā, kas var beigties ar nopietnu uguns nelaimi, apdedzināšanos un citām traumām. Tāpat, esam uzmanīgi, gatavojot svētku mielastu – šajā laikā notikumi risinās strauji, reizēm pat haotiski – mājās ir daudz cilvēku, dažādas aktivitātes un situācijas nomaina viena otru, tāpēc cepeškrāsnī vai uz plīts aizmirsts ēdiens, kas ir gatavošanās procesā, var būt diezgan bieža parādība. Arī bērni, kas skraida pa visām telpām, tostarp virtuvi, var viegli savainoties un gūt traumas, ja neesam uzmanīgi. Galvenais, lai svētkos viss būtu droši, jo tad arī visa svinēšana būs daudz jaukāka.

Noteikti varam parūpēties par drošību ar dāvanu starpniecību. Parādām saviem mīļajiem un tuvajiem, ka mums rūp viņu drošība un veselība, izvēloties tādas dāvanas, kas arī pēc svētkiem noderēs ikdienā. Piemēram, lokālais dūmu detektors, kas brīdinās par sadūmotu telpu. Tas ir aprīkots ar tik skaļu signālu, ka pamodinās arī aizmigušos, ja uguns nelaime izcēlusies nakts laikā. Iespējams, tā nav dāvana, par kuru iedomājamies ikdienā, tomēr tā būs iespēja, ka parūpējamies par saviem tuviniekiem un viņu drošību ikdienā.

Ja ne gluži dāvanā, tad vienmēr parūpējamies, lai mājās būtu neliels ugunsdzēšamais aparāts. Tādi parasti ir iestādēs, skolās un vietās, kur apgrozās daudz cilvēku, tomēr vajadzētu aizdomāties arī par to, ka šādam aparātam jābūt būt arī mājoklī. Tieši mājoklī var izcelties ugunsgrēks, un, ja svētku laikā, kad šāda iespēja ir augsta (ar svecēm, lampiņām un ēst gatavošanas procesiem), mājās ir ugunsdzēšamais aparāts, tas tikai nodrošina papildu drošību. Pastāv dažādi ugunsdzēsības aparātu veidi – putu, ogļskābās gāzes un pulvera aparāti. Visbiežāk izvēlas putu ugunsdzēšamos aparātus, tomēr tie piemēroti tikai ugunsgrēka sākuma stadijā – kad aizdedzies koks, augums, papīrs vai šķidrums (traukos), bet pulvera ugunsdzēšamais aparāts piemērots cietu vielu, gāzes, šķidrā kurināmā dzēšanai. Ja jādzēš uguns, kas radusies ierīcēm, kas atrodas zem elektriskās strāvas sprieguma – jāizvēlas aparāts ar E marķējumu.

Tāpat ir noderīgi mājās turēt ugunsdzēšamo paklāju, kas ir nedegoša auduma paklājs, īpaši paredzēts sadzīves tehnikas aizdegšanās gadījumā, ka arī dažādām ugunsnelaimēm virtuvē, kas radušās ēst gatavošanas laikā.

Izvēlēties drošas dāvanas varam arī saviem tuvajiem, kam ir kāds īpašs hobijs – tiem, kam patīk ekstrēmie pārgājieni un sporta veidi, noderēs dažādas dāvanas, kas rūpējas par viņu drošību, ziemas makšķerēšanas mīļotājiem iespējams piemeklēt dāvanas, kas noderīgas ekstremālos un bīstamos apstākļos. Tāpat, izvēloties dāvanas maziem bērniem, īpaši domājam par to atbilstību, drošības rādītājiem un detaļu daudzumu. Īpaši uzmanīgiem jābūt ar dāvanām, kurām ir daudz sīku detaļu, arī tad, ja dāvana tiek dāvināta vecākajam bērnam, bet ģimenē ir kāds mazulis. Arī par rotaļlietu ugunsdrošību, uzliesmojamības risku un veselības riskiem vajadzētu padomāt laicīgi – pirms dāvanu iegādājamies!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!