Rudens Saulgriežos Pokaiņu gadatirgū sastapu savu kolēģi, sertificētu astroloģi Gunu Kārkliņu pie noslēpumainām zīmēm rotātu sveču klāsta. Toreiz norunājām, ka Guna par savu "ugunīgo" aizraušanos pastāstīs sīkāk. Nu ir klāt sveču laiks, un Guna piekrīt dalīties savās zināšanās.

– Kāpēc esi tā aizrāvusies ar svecēm?

Man vienkārši patīk. Uguns fascinē, tā var būt gan mīļa, gan draudīga, rāma un nevaldāma. Skaista.
Bet pieļauju, ka dziļākas "saknes" ir manā horoskopā. Pēc tā dēvētās Saules zīmes esmu Vēzis, kas pārstāv Ūdens stihiju, taču daudz spēcīgāka manā astroloģiskajā kartē ir Lauvas un Uguns stihijas ietekme. Bieži izvēlos spožus tērpus un mirdzošas rotas, mati man sarkani (smejas) un ļoti, ļoti patīk viss, kas saistās ar uguni.

Uguni iekuru visur, kur un kad vien tas iespējams. Man pieder nomaļš lauku īpašums Lejasciema pusē starp mežiem un purviem. Tā ir 1867. gadā celta guļbūve ar lielo, skaisto maizes krāsni. Kad ierodos, pirmais darbs ir izkurināt. Šis process parasti ilgst vairākas stundas – kamēr aizdegas skaliņi, tad malkas pagales. Paiet diezgan ilgs laiks, kamēr mājiņa iesilst, it īpaši vēsajā sezonā. Tas ir kā rituāls. Es tupu pie krāsns un kurinu, kurinu, kurinu...

Vasarās taisu ugunskuru. Ja ciemos atbrauc draugi, tad pilnīgi obligāti, bet bieži vien arī tad, kad esmu viena. Saulgriežos un/vai Līgo vakarā krauju augstu, sadedzinu pērnos vainagus. Bet Rīgā, mājās un birojā allaž deg sveces. Vēl pamanos arī padedzināt kanēļa standziņas, kadiķa zariņus vai kādus citus augus, kurus arī pati vācu un mazliet esmu par tiem mācījusies. Jā, varētu teikt, ka "ugunslietas" ir hobijs. No darba brīvajā laikā. Hobijs ir arī minerālakmeņi, kristāli, bet tas atkal ir cits stāsts.

– Nu jā, arī vārds tev tāds – Guna, Guntiņa-Uguntiņa... Un kā šī "uguņošana" sadzīvo ar astroloģiju, kura, kā zināms, ir eksakta un loģiska mācība?

Tas ir mans darbs... Plus vēl arī darbojos mediju jomā, vadu žurnālu "Praktiskā Astroloģija", ikdienā risinu daudz dažādus lietišķus jautājumus, tostarp visas tās tēmas un problēmas, ar ko ikdienā saskaras mazie uzņēmumi. Bet cilvēkam taču ir nepieciešama atpūta un kāds vaļasprieks! Un tā nu šobrīd arvien vairāk darbojos ar svecēm. Ar tām ir pilna māja, tumšajai un vēsajai sezonai iepirkti lieli krājumi – baltas, melnas, sarkanas, zaļas, zelta, lillā. Dažādas krāsas, dažādām vajadzībām.

– Sveču krāsas un vajadzības savieto intuitīvi vai vadies pēc kādiem principiem?

Šobrīd prieka pēc apgūstu dažādas senas zinības, un viens no virzieniem saistās ar īpašu sveču pagatavošanu, jeb precīzāk – apzīmēšanu ar speciāliem simboliem visdažādākajām dzīves situācijām. Darinu tās sev un citiem. Dāvinu draugiem, savai mammai, bērniem. Viņi smejas: "Ko lai mēs sakām, par ko strādā mūsu mamma?!"

Cilvēki ierauga un uzreiz saraujas: kas tas? Melnā maģija? Daži smejas, ka asociējoties ar samērā populāro raidījumu "Ekstrasensu cīņas", kurā – kā kas, tā uzreiz melnas sveces! Bet satraukumam nav iemesla, melnās sveces ir paredzētas attīrīšanai.
Guna Kārkliņa

– Tās tiešām darbojas?

Nekādā gadījumā negribu apgalvot, ka viena "sazīmēta" un rituālā enerģētiski uzlādēta svece atrisinās visas dzīves problēmas, taču ir jau iekrājušies dažādi stāstiņi, kas it kā saistās ar šīm svecēm.
Piemēram, vienu dienu saņemu "WhatsApp" ziņu. Skatos – fotogrāfija. Galds, kaut kāda nekārtība, kaut kādas lauskas. Kas tas? Tālāk teksts no cilvēka: "Guna, ēdām vakariņas, es aizdedzināju tavu dāvināto sveci un pēc maza brīža ne no šā, ne no tā sasprāga tukšā salātu bļoda, kurai neviens nebija pieskāries. Nerodu izskaidrojumu. Vienīgais – trauki plīst uz laimi."

Vai – uzdāvināju vienu sveci pārim, kurš bija ļoti sastrīdējies, pati viņu istabā aizdedzu, un svece dega, dūmodama melniem dūmiem un neganti sprakšķēdama. Vēlāk cilvēki stāstīja, ka svece dūmojusi un sprakšķējusi visu laiku, līdz izdegusi. Teorija ir tāda, ka sveces sadedzina negatīvās enerģijas. Ir arī stāsti par klientu pieplūdumu, kad dedzinātas biznesam domātās sveces... Jā, ļoti interesanti.

– Kādas sveces tev pašai vislabāk patīk?

Pati diezgan daudz lietoju melnas sveces. Cilvēki ierauga un uzreiz saraujas: kas tas? Melnā maģija? Daži smejas, ka asociējoties ar samērā populāro raidījumu "Ekstrasensu cīņas", kurā – kā kas, tā uzreiz melnas sveces! Bet satraukumam nav iemesla, melnās sveces ir paredzētas attīrīšanai. Visspēcīgākās. Tās var dedzināt mājās, darbā, ja piemetas kāda vaina, vai, ja vajag atbrīvoties no negatīvām enerģijām. Vēl man tīk arī violetās un zilās – meditatīvai noskaņai, kas palīdz izprast lietas un situācijas. Tādas iededzu, kad kaut ko rakstu vai gatavoju astrokartes konsultācijām.

– Vai sveces sev var pagatavot ikviens?

Vispār – jā. Tikai nebūtu vēlams izmantot tādas zīmes un simbolus, kuru nozīmi īsti neizproti vai kuras tulkojamas dažādi. Kā tur ir, kā nav... Bet labāk pieturos pie principa, ka nevajag darboties ar lietām, ja nav pilnīgas skaidrības. Enerģijas darbojas, un nezinātāja rokās tas var būt tikpat bīstami, kā iedot mērkaķītim granātu kasti.

Taču, ja ļoti gribas, bet papildu zināšanu nav, vēlams izvēlēties kādas neitrālas zīmes. Var no mūsu latvju rakstiem. Ar pēc iespējas konkrētāku, precīzāku nozīmi.

– Vai zīme nezaudē savu spēku, ja tiek sadedzināta?

Atbildēšu tā: uguns iedod enerģiju, un tā aiziet Kosmosā. Diemžēl nevaram to taustāmi pārbaudīt, bet: kāpēc tad sveču maģija ir izdzīvojusi cauri gadu tūkstošiem?

Kā pagatavot savu sveci?

Vislabāk Gunai patīk tā dēvētās rustika sveces, kuras ir krāsotas viscauri. Kūstot tās izveido dažādas mistiskas formas, un izskatās ļoti skaisti.

Zīmes svecēs ieskrāpē, izmantojot asu koka irbulīti (kaut vai tos, kas domāti manikīram un nopērkami gandrīz visās manikīra piederumu nodaļās vai parastos zobu bakstāmos).

Pēc tam ieskrāpēto zīmi izzīmē ar akrila krāsu, izmantojot ļoti smalku otiņu. (Krāsas ir nopērkamas mākslas vai amatniecības preču nodaļās.) Tad ļauj krāsai nožūt. (Ja zināms kāds enerģijas rituāls, var to veikt.) Kad krāsa nožuvusi, varam sveci iedegt.

Aizdedzināšanai vajadzētu izmantot sērkociņus, nevis šķiltavas. Kad svece jānodzēš, vēlams to darīt ar speciālo kausiņu, ar mitriem pirkstiem vai kādu trauciņu. Pūst nevajag, jo pastāv uzskats, ka tad sveces "labums" tiek aizpūsts ar vēju!

Krāsu nozīme

Sveču krāsu nozīme tiek skaidrota dažādi. Guna dalās ar to, kas viņai mācīts un ko viņa pati ievēro.

Foto: Shutterstock

Sveču krāsas:

  • Balta – universāla. Der attīrīšanai, enerģētiskai uzlādēšanai.
  • Melna – ļoti spēcīga enerģija, izmanto telpu vai cilvēku enerģētiskai attīrīšanai.
  • Sarkana – mīlestībai, enerģijai, biznesam, dažādu procesu paātrināšanai.
  • Zaļa – harmonijai, mieram, veselībai, labklājībai.
  • Dzeltena – mācībām, radošam darbam, optimismam, gribas stiprināšanai.
  • Violeta – garīgām praksēm, enerģijas transformācijai, pārmaiņām.
  • Zila – garīgajai izaugsmei.
  • Tumši zila – aizsardzībai, dziedināšanai, garīgajai izaugsmei.
  • Brūna – īpašuma aizsardzībai, veselībai.
  • Oranža – atjaunošanās procesiem.
  • Zīmju krāsas:
  • Sudrabs – attīrīšana, Mēness enerģija.
  • Zelts – darbība, Saules enerģija.
  • Bronza – harmonija, mīla, nauda, saskarsme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!