Dažkārt mēs neapzināmies, ka paši lielākie šķēršļi ceļā uz mūsu cerībām uz pārmaiņām dzīvē slēpjas mūsu pašu zemapziņā. Tos atklāt palīdz brīvo asociāciju metode, ko apraksta psiholoģe Jeļena Jaseviča vietnē "Econet.ru".

Vispirms noformulē savu vēlmi vienā vārdā vai vārdu savienojumā. Piemēram, ja gribi notievēt, ņem vārdu "slaidums".

Tev vajadzēs papīra lapu. Novieto to sev priekšā horizontālā veidā.

1. Augšā pa kreisi lieliem burtiem uzraksti "Slaidums".

2. Zem tā stabiņā uzraksti 16 vārdus – asociācijas par slaiduma tēmu, kas pirmie ienāks tev prātā. Ilgi nedomā, raksti uzreiz – tā būs vispareizāk. Vari ņemt arī vārdu savienojumus.
Piemēram:

  • Jaunība
  • Trauslums
  • Būt uzmanības centrā
  • Skaista kleita
  • Kupli mati
  • Seksualitāte
  • utt.

3. Ņem pirmos divus vārdus un tver asociāciju, ko tie veido abi kopā.
Piemēram: jaunība + trauslums = pirmā mīlestība

4. Tālāk ņem trešo un ceturto vārdu un arī apvieno tos asociācijā. To pašu dari ar pārējiem vārdiem.

Piemēram: "būt uzmanības centrā + skaista kleita = ballīte" vai "Kupli mati + seksualitāte = modele"
utt.

5. Ja visu esi izdarījis pareizi, tad tev būs izveidojušies astoņi vārdi vai vārdu savienojumi. Tālāk ņem atkal pirmo pāri un veido vienojošo asociāciju.
Piemēram: "pirmā mīlestība + ballīte = vilšanās"

Ar pārējiem trim pāriem izdari to pašu. Tev iznāks četri vārdi vai vārdu savienojumi – tātad divi pāri jaunu asociāciju radīšanai.

6. Tagad palikuši pēdējie divi vārdi, kuri arī jāsasaista asociācijā. Un šis pēdējais vārds – asociācija arī ir tavs ļoti personiskais un svarīgais priekšstats par to, kas saistīts ar jēdzienu "slaidums".

Iedziļinies šajā vārdā! Var teikt, ka tas pie tevis atnācis tieši no zemapziņas, Kādas domas un jūtas tev rodas, kad sasaisti šo vārdu ar pašu pirmo (mūsu piemērā – ar "slaidums")?

Ja tev šis vārds patīk un tu izjūti prieku, tad, visticamāk, nekādu slēptu šķēršļu tava sirds sapņa piepildījumam nav. Iespējams, tev nepieciešams tikai konkrēts rīcības plāns vai laiks tā īstenošanai.

"Piemēram, kādai manai paziņai, darbojoties ar to pašu slaiduma jēdzienu, iznāca vārds "līdzsvars". Tas liecina, ka nekādu īpašo problēmu nomest svaru viņai, visticamāk, nav. Tam nepieciešama sabalansēta ēdienkarte un atbilstošs fizisko aktivitāšu režīms. Viņai ķermeņa slaidums ir saistīts ar dzīves līdzsvaru. Un vēl šā mērķa sasniegšanai ļoti svarīgs ir emocionālais stāvoklis. Un patiesi – stresa situācijās ir viegli "apēst" aizvainojumu, trauksmi vai aizkaitinājumu. Tādā veidā pat pozitīvi "ietonēts" vārds – asociācija var palīdzēt aplūkot ceļu uz savu sapni no cita leņķa," savā pieredzē dalās psiholoģe Jeļena.

Savukārt, ja asociāciju ķēdes galā iegūtais vārds tevi satrauc vai šķiet nekādi nesaistīts ar tavu sapni, tas kā reiz norāda uz slēptiem šķēršļiem, par kuriem tu pat nenojaut.

"Citai manai paziņai līdzīgā jautājumā sanāca vārds "vecmeita", kas viņai galīgi nepatika. Sieviete bija pārsteigta un sakreņķējās. Jāpiezīmē, ka viņa jau sen bija precējusies," turpina Jeļena. "Izrādījās, ka šī dāma pilnīgas sievietes uzskata par pievilcīgākām nekā tievās. Viņa atceras, ka pusaudža vecumā nereti sēdēja uz diētas, un tad tēvs viņai teica, ka vīrieši nav suņi – uz kauliem nemetās.

Tēva teiktais acīmredzot ļoti spēcīgi viņu ietekmējis, un visu dzīvi viņa neveiksmīgi centās cīnīties ar lieko svaru, itin nemaz nesaprotot, kāpēc gan šajā cīņā tā arī neizdodas sasniegt vēlamo slaidumu. Sieviete nolēma pastrādāt ar šo slēpto uzstādījumu, lai atklātais zemūdens akmens vairs netraucētu viņas slēptākās vēlmes piepildīšanu."

Vēlreiz aplūko vārdu, kas ir tavas rindas beigās! Ko tas atgādina? Ko tava zemapziņa grib pateikt?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!