Ja uz Ziemassvētkiem gribas ielaist vairāk gaismas sevī un darīt to kopā ar līdzīgi domājošajiem, vari apmeklēt kādu no "Orākuls" izvēlētās pasākumu izlases. (Un – jā – mēs arī saprotam, ka laika ir tikai tik, cik ir!)

19. decembrī plkst. 19.00, Dzīves zinātnes institūtā (Lāčplēša ielā 35 Rīgā) uz saulgriežu laika tautasdziesmu meditāciju aicina Inga Lalita-Dasika. "Tautasdziesmas, mantras ir senču atstāta ļoti vērtīga dāvana, kas, pēc manām sajūtām, sarakstītas tieši šim laikam. Tagad esam gatavi un atvērti iepazīt sevi daudz dziļāk, spert soļus tuvāk sev, savai sirdsbalsij," stāsta Inga. "Kad esi pilnīgi brīvs un koncentrējies uz savu iekšējo sajūtu, saskaņā ar visu dalībnieku kopīgu harmoniju, tad dziesma var pilnībā tevī atvērties, nereti atnesot kādas atziņas, parādot kādas paralēles, atverot skaistas iekšējas sajūtas par saikni ar augstāko.''

Ja nevēlies dziedāt, bet baudīt pasaules gaismas dziesmas kā klausītājs, 20. decembrī plkst. 20.00 dodies uz "Lapsas telpu" Antonijas ielā 4 Rīgā: tur Čārlijs Vakess izpildīs skaistus Ziemassvētku korāļus, 20. gadsimta klasiku, kā arī dažas nepieradinātas tuksneša gaismas melodijas, savukārt Dana Indāne koncertu bagātinās ar brīvās improvizācijas skaņām, japāņu haiku un sūfiju gaismas tekstiem un īpašām latviešu tautas Ziemas saulgriežu dziesmām. Akustiskās ģitāras spēle un abu dziļās, spēcīgās balsis papildinās viena otru, savīsies un pārklāsies, iegriežot visus vienā lielā saulgriezī!

Tajā pašā dienā, tikai nedaudz agrāk, plkst.18:30, sadziedāties kopā ar domubiedriem var doties arī uz "Balto pirti" (Tallinas ielā 71, Rīgā). "Mūsu pulkā aicināts ikviens dziedāt gribētājs, neatkarīgi no dziedāt prasmes. Sadziedāšanās apli veido gan cilvēki ar dabas dotu talantu, gan tādi, kas sper savus pirmos soļus dziedāšanā. Ja spēlē mūzikas instrumentus, esi aicināts ņemt tos līdz," stāsta sadziedāšanās vadītāja Ieva Bērziņa. Sadziedāšanos pavadīs kokle, ķeltu arfa un bungas.

Ja tev ir būtiskāk noskaidrot laimes formulu dzīves līdzsvaram, tajā pašā 20. decembrī plkst. 18.00 vari apmeklēt personības izaugsmes treneres Lailas Zariņas autorsemināru "Jauno psiholoģiju centrā" (A. Čaka ielā 103, Rīgā). "Šis autorseminārs par to, kā paskatīties uz sevi un savu dzīvi kā vienu veselu caur sapratni, sirds mīlestību un gatavību piepildīt savus visdrosmīgākos sapņus," atklāj Laila. "Ziemas saulgrieži ir brīnumaini jauks laiks, lai pavērtos uz aizejošo gadu, līdzsvarotu savas dzīves ratu un piešķirtu apzinātu virzības enerģiju tam, ko no sirds vēlamies jaunajā gadā."

Vēl 20. decembrī plkst. 18.00 "Baltās studijas" mājīgajās telpās (Akas ielā 5/7, Rīgā) uz sarunu "Saulgriežu laiks" aicina Ingus Freibergs. Saules riti dabā un cilvēkā, ko senči darīja saulgriežos un kā izmantot saulgriežu laiku – varēsi gūt padziļinātu ieskatu šajos jautājumos un noteikti uzzināt arī kaut ko tādu, ko pagūsi izmantot kopā ar savu saimi vēl šajos ziemas saulgriežos!

Protams, sveikt Sauli pēc senču ieražām var arī lielākā un zinošākā pulkā – piemēram, Daugmales svētkalniņā. Tur 21. decembrī no plkst. 12.30 līdz 14.00 būs dziesmas, sarunas, uguns mistērija un senvietu apskate. Pasākuma rīkotāji lūdz ierasties laika apstākļiem atbilstošos tautastērpos, arheoloģiskajos apģērbos vai gaišās drēbēs. Meitām – brunči vai kleitas! Līdzi jāņem veltījums Ugunij (graudi un sēklas) un cienasts​ – veselīgs ēdamais un dzeramais sev un ​draug​iem! Lai attālums un personīgā transporta neesamība tevi nebaida – no Rīgas vari tur nokļūt ar 6679. mikroautobusu.

22. decembrī plkst. 18.15 uz nodarbību dzīves svinēšanas noskaņā aicina "Gaismas joga". "Sākam jaunu tradīciju – speciālu sēriju saulgriežu laikā, kas mums – cilvēkiem uz Zemes – palīdzēs dziļāk izjust saikni ar ritiem, kas notiek dabā, Kosmosā, sabiedrībā," vēsta nodarbības vadītāja Baiba Kranāte. "Labāk izpratīsim katra lielākā ārējā procesa piedāvātās iespējas, tādējādi katru mums piedāvāto gadalaiku izmantojot efektīgāk. Būsim harmoniskāki, enerģiskāki un darīsim, domāsim, fokusēsim sevi virzienā, ko Daba mums piedāvā. Un darīsim to svētku noskaņās!" Pačukstēsim, ka šai nodarbībai būs turpinājums pavasara, vasaras un rudens saulgriežos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!