Ziemassvētki ir tas laiks, kad domājam jau par gadu, kurš mums tuvojas. Un tad lietā tiek likti dažādi paņēmieni, kā pārticību un veiksmi ieaicināt savā mājā. Arī mūsu senči šajā ziņā nav bijuši izņēmums, tādēļ iepazīsti no viņiem smeltas gudrības, kā rīkoties, lai nākamā gadā darbi ietu no rokas un mājā un sētā valdītu ne tikai mīlestība, bet arī turība.

Ziemassvētku rītā jāceļas agri, lai visu gadu neaizgulētos.

Lai veiktos darbi un arī citādi būtu izveicīgs, tad Ziemassvētku rītā priekš saules lēkta jāiekur uguns, lai dūmi ietu caur skursteni, tas mājai nesot laimi.

Ziemassvētku rītā darbi tumsā jāpadara. Tad turpmāk visi darbi labi veiksies.

Nedrīkst Ziemassvētkos izdot visu naudu, lai nākamajā gadā tās netrūktu.

Cūku kūtī kaisīja zirņus, lai būtu daudz sivēnu.

Ja redz Ziemassvētkos kaķi pa istabu dzīvas mušas ķeram, tad nākamajā vasarā var sagaidīt daudz sienāžu un blusu.

Ziemassvētku vakarā ātri jābeidz darbi un tos nedrīkst uz vakaru atlikt, lai visu gadu tie veiktos.

Ziemassvētkos jāsadedz visas lampas, lai Laima redz ceļu.

Ziemassvētku un Jaungada naktī deviņas reizes jāēd, lai visu gadu nekā netrūktu. Pēc ēšanas pilni trauki visu nakti jāatstāj uz galda.

Cūkas šņukurs jāēd visai saimei, lai vasara būtu auglīga, viss gads – svētīgs un nekā netrūktu. Zirņi un pupas Ziemassvētku mielastā nodrošina pārticību.

Ziemassvētku vakarā jātur maize, sāls un uguns uz galda, tad nākamais gads būs svētīgs.

Ziemassvētku vakarā jāstāv galda virsū uz vienas kājas un jātur vienā rokā alus kauss, otrā linu sauja, tad aug vareni lini.

Jāiegūst "neizdodamā monēta", kuru nekad nevar iztērēt. Lai pie tāda naudas gabala tiktu, Ziemassvētku vakarā, ejot uz baznīcu, kreisās kājas zeķē jāievelk naudiņa.

Lai būtu pārticība, Ziemassvētku vakarā melns kaķis jānes ap baznīcu. Kad mācītājs skaita tēvreizi, tā jāskaita līdzi, bet otrādi – ačgārni – un beigās nav atļauts teikt "āmen".

Ja Ziemassvētku vakarā ar baltu krītu velk uz durvīm krustus, ļaunums un slimības iet apkārt, mājā nāk tikai labklājība.

Lai gads izdotos, Ziemassvētkos nedrīkst ļaut svešiniekam mājās nakšņot.

Ziemassvētku vakarā jādanco pa dārzu un jāsaka: "Kurmi, kurmi, neroc dārzu, es tavu degunu ar kurpi nomīšu!" Tad kurmji nerok dārzā.

Pēc izpēršanās pirtī plikam (vai vismaz ar basām kājām) jāskrien dārzā kratīt ābele, tad ābele tajā gadā būs pilna ar āboliem.

Pirmo Ziemassvētku rītā jāsargā bērni, lai tie neaizskrietu uz kaimiņiem, jo tad darbs neveicoties.

Pirmajā Ziemassvētku rītā pārcilāja darba rīkus – lai visi darbi veiktos un augļi ienāktos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!