Tiesa, kas tiesa – veselā miesā vesels gars! Žēl, ka miesas veselībai uzmanība lielākoties tiek pievērsta vien tad, kad ķermenis nepārprotami signalizē par problēmām. Garam (un ķermenim) ir jāpiepalīdz, turklāt tas jādara, pirms veselības problēmas no enerģētiskā līmeņa pārcēlušās fiziskajā. Tieši ar to nodarbojas enerģiju medicīna.

Jau kopš 2011.gada savās ciemošanās reizēs Latvijā psihoterapeite un enerģiju medicīnas fane Anita Demants (ASV) māca unikālu metodi kā izmantot enerģijas veselības uzturēšanai. Šonedēļ viņa Rīgā vadīs semināru "Enerģijas medicīnas prakses laimes sajūtai" Rīgā. Kas tas īsti ir par zvēru – enerģiju medicīna? Uz jautājumiem atbild Anita.

– Kas tevi, diplomētu medicīnas darbinieci, ieinteresēja nozarē, kas drīzāk ir ezotēriska nekā zinātniska?

Nekādas pretrunas tur nav! Jā, man ir Indianas Universitātē iegūts bakalaura grāds māsu zinībās un maģistra grāds sociālajā darbā, un tas palīdz labāk izprast to, kas notiek cilvēka ķermenī. Tradicionālā medicīna savā būtībā ir vērsta uz šūnu bioķīmijas, audu un orgānu izpēti. Savukārt enerģiju medicīna ir vērsta uz ķermeņa enerģētiku, kas organizē un kontrolē šūnu, audu un orgānu izaugsmi un atjaunošanos, tā regulē arī hormonu līmeni un "miesas ķīmiju" kopumā. Daudzi izcili zinātnieki šodien vairs nešaubās, ka uzlabot psihes stāvokli, šūnu un orgānu vitalitāti vislabāk var, likvidējot bojājumus enerģētikā. Kā saka enerģiju medicīnas pamatlicēja Donna Īdena – enerģija ir ķermeņa maģija!

– Vai enerģijas medicīnas vingrinājumus var uzskatīt par garīgo praksi?

Šīs sistēmas pamatā nav neviena konkrēta reliģija, un tā arī nav pretrunā ne ar vienu ticību. Bet darbs ar smalkajām enerģijām, protams, atsaucas uz dvēseli un sekmē tās pilnveidošanos.

– Ko tavā nozarē saprot ar enerģijām? Ar acīm tās saskatīt droši vien nevar?

Mēs paši viscaur sastāvam no enerģijas – cilvēka ķermenī ir deviņas galvenās enerģijas sistēmas. Ir gan smagas, gan liegas, gan elektriskās enerģijas... Enerģētiskā medicīna ir visu šo enerģiju sistēmu balansēšana tā, lai cilvēks justos labi un lai slimībai būtu grūtāk iekļūt ķermenī, un, ja tā iekļuvusi, – lai vieglāk to izārstēt. Šie iebrucēji ķermenī var būt dažādi: baciļi, vīrusi, citu cilvēku enerģijas, tas, ko mēs domājam, kur atrodamies, ko ēdam, – viss, ar ko mēs saskaramies.

– Var teikt, ka ikviena enerģētiskā sistēma pakļaujas mūsu korekcijai?

Visām šīm sistēmām jāstrādā kopā un jābalansējas. Vienas sistēmas problēma atstās iespaidu arī uz citām. Galvenās sistēmas, ar kurām mēs strādājam, ir auras (tām jābūt pietiekami plašām, jo tās pasargā no sliktām lietām un atļauj ķermenī ienākt labajam), arī čakras, un meridiāni – galvenais un centrālais meridiāns.

Vēl ir tā dēvētais trejsildītājs, kas arī ir viena no sistēmām, kas pasargā mūs no sliktām lietām un uztur dzīvus. Kā meridiāns tas no zeltneša iet līdz deniņiem, bet kā enerģijas sistēma – pa visu ķermeni.

Kad mūsu senči dzīvoja alās, mežonīgu zvēru uzbrukumu apdraudēti, trejsildītāja uzdevums bija cilvēku pasargāt un dot daudz enerģijas, lai ķermenis varētu ātri skriet, liekot asinīm no priekšējām smadzenēm izplūst pa visu ķermeni. Kad cilvēkam uzbrūk, nav laika domāt, ir jāskrien!

– Mūsdienās no stresa drīzāk cenšas atbrīvoties, nevis to veicināt...

Ja ir stress, trejsildītāju var nomierināt: pavisam viegli uzliek trīs pirkstus (no mazā līdz vidējam) uz pieres apmēram tur, kur varētu augt ragi, īkšķus uz deniņiem un dziļi elpo – tas palīdz. Vai, vēl labāk, pirkstus liek gan uz pieres, gan pakauša. Galvā ir arī neirovaskulārie punkti, kas sastrādājas ar asinsvadiem, un katram meridiānam ir punkti vairākās vietās, kas nomierina.

– Čakras, meridiāni, punkti – tie nav sveši jēdzieni, par to runā ezotērika un dažādas alternatīvās dziedniecības metodes.

Jā, nekas revolucionāri atšķirīgs tas nav, drīzāk – sintēze no labākā, ko cilvēki par šo tēmu atklājuši. Enerģiju medicīnas "māte" Donna Īdena sakopoja metodes tā, lai to varētu iemācīt arī tiem, kas cilvēku enerģijas neredz. Kaut ko jau mēs visi jūtam, un, jo vairāk praktizējam un pielietojam to, jo vairāk attīstām savas dabiskās dāvanas. Tas, kas enerģiju medicīnā tiek mācīts, cilvēkam nav obligāti jājūt vai jāredz.

Labu lietu ir vērts izplatīt pasaulē, tāpēc es braucu un vadu seminārus Latvijā. Cilvēku, kuriem tas interesē un noder, netrūkst.

– Ja mēs katru rītu ar enerģētisko vingrojumu kompleksu iekustināsim sava ķermeņa enerģijas, vai varēsim uzskatīt, ka esam veikuši rīta rosmi?

Nē, šie vingrinājumi neaizvieto fiziskas aktivitātes vai rīta rosmi, jo nepalīdzēs kļūt ne stiprākiem, ne lokanākiem. Tie ir domāti enerģijas kustināšanai. Tā nav ārstniecība, bet profilakse, ko pašam sev veikt, lai gan, izpildot regulāri, tie palīdzēs arī slimības gadījumā.

Šie vingrinājumi neprasa īpašu atmosfēru vai meditāciju, to var darīt jebkur, ja patīk – mūzikas pavadībā. Tie nevienam nenāks par ļaunu, protams, ja ir fiziska iespēja tos izpildīt, neko nevajag darīt pāri saviem spēkiem. Protams, ja tiek pieslēgta apziņa, efekts ir lielāks.

– Kas ir enerģiju medicīna?

Enerģētiskā medicīna uzskata enerģiju par būtisku, dzīvu un kustīgu spēku, kas būtiski ietekmē veselību un laimi.

Lai saglabātu veselību, ķermenim enerģija nepieciešama, lai:

  • kustētos un iegūtu vietu tālākai kustībai (enerģija var bloķēties toksīnu, muskuļu vai citu problēmu dēļ, ilgstoša stresa vai citu enerģiju ietekmē),
  • kustētos īpašos veidos – parasti harmonijā ar fizisko struktūru un funkcijām, kuras enerģijas iedarbina un atbalsta,
  • saglabātu līdzsvaru ar citām enerģijām (enerģijas var zaudēt savu dabīgo līdzsvaru ilgstoša stresa vai citu apstākļu ietekmē).

Enerģiju medicīna izmanto izsenis pārbaudītus paņēmienus un tradīcijas, piemēram, adatu terapiju, jogu, kinezioloģiju, cigunu. Plūdumu, līdzsvaru, harmoniju enerģētiskajā sistēmā iespējams atjaunot un uzturēt pieskaroties, masējot, spaidot, grozot vai savienojot konkrētas enerģijas punktus (akupunktus), vadot rokas pa specifiskiem enerģiju ceļiem.

Šos vingrinājumus ietecams veikt katru dienu, lai ķermenis tos atpazīst un saprot. Jo biežāk to darīsim, jo jutīgāki pret enerģijām kļūsim un jo sabalansētākas būs visas mūsu sistēmas.

Būtiski ir ne vien paši vingrinājumi, bet arī mūsu nodoms, ko tajos ieliekam, jo – tas, ko domājam, atbalsojas mūsu ķermenī.

Protams, tā neaizstāj zāles, tomēr darīt mazliet ir labāk nekā nedarīt nemaz. Turklāt ir zinātniski pierādīts, ka tas darbojas!

Anitas Demants vadītais seminārs "Enerģijas medicīnas prakses laimes sajūtai" notiks 13. janvārī plkst. 18:00 Baibas Kranātes centrā Rīgā, Matīsa ielā 8. Ja vēlies iemācīties izmantot savu enerģiju paša labā, piesakies uz nodarbībām šeit! Kā norāda Anita, var piedalīties jebkurš interesents, kurš vēlas piesaistīt enerģiju možuma un veselības vairošanai, palīdzēt sev un citiem. Priekšzināšanas neesot obligātas, bet nekādā ziņā netraucējot.

Raksta tapšanā izmantoti arī žurnāla "Citādā Pasaule" materiāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!