Foto: Publicitātes foto
Mobilais veselības aprūpes centrs (MVAC), kas jau no 2011. gada sniedz palīdzību mazajiem pacientiem, trešdien, 22. martā, kopā ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas speciālistiem dodas uz Madonu, kur sagaida savu 25 000. pacientu. MVAC speciālisti ir novērojuši, ka Latvijā pieprasītākie ir bērnu oftalmologi, neirologi un alergologi-pulmonologi, turklāt ir audzis pieprasījums pēc mikrologopēdiem, jo bērni arvien vēlāk sāk runāt, kā arī biežāk nekā iepriekš ir vērojami runas traucējumi.
MVAC mērķis ir sniegt bezmaksas medicīniskos pakalpojumus ģimenēm ar bērniem visā Latvijā, īpaši tās attālākajos lauku reģionos, kur medicīnas speciālistu trūkuma, ģimeņu rocības vai citu iemeslu dēļ bērniem ir apgrūtināta iespēja saņemt medicīnisko palīdzību savlaicīgi.
Foto: Publicitātes foto

Ārstu nepieciešamību apliecina arī Madonas novada Sociālā dienesta darbiniece Ārija Brilovska: "Lauku reģionos bērniem laicīgi nokļūt pie vajadzīgā speciālista ir problemātiski. Ikdienā darbojoties kā procesa koordinatoriem un sastādot pacientu un nepieciešamo ārstu sarakstu, redzam, ka parasti pieprasījums ir lielāks, nekā MVAC speciālisti spēj nodrošināt vienas vizītes laikā. Ja paredzēts, ka viens ārsts pieņem aptuveni divdesmit mazos pacientus, tad parasti izveidojas rezerves rinda – seši līdz septiņi pacienti, kuri pacietīgi gaidīs nākamo ārstu vizīti mūsu pašvaldībā. Pacientu sarakstu bieži papildina arī ģimenes ārstu pieteiktie pacienti."

"Šo sešu gadu laikā mūsu lieliskā ārstu komanda ir palīdzējusi jau 25 000 bērniem un snieguši viņiem tik nepieciešamās konsultācijas, lai savlaicīgi novērtētu mazo pacientu veselības stāvokli un palīdzētu nākotnē izvairīties no nopietnām saslimšanām. Mums ir izveidojusies cieša sadarbība ar vietējām pašvaldībām, kas nosaka nepieciešamos ārstus un izveido pacientu sarakstus. Esam kļuvuši atpazīstami gan tuvākos, gan tālākos Latvijas reģionos, un mūsu sniegtos pakalpojumus augstu novērtē ģimenes ar bērniem," stāsta MVAC direktore Zane Gedroviča.

“Šis pakalpojums ir ļoti vērtīgs, jo ar mazu bērnu uz Rīgu ir grūti aizbraukt!”, stāsta 25 000. pacienta Daniela Berela mamma Egita. “Šeit mēs savlaicīgi varam uzzināt ārstu viedokli par bērna veselības stāvokli un par iespējamo risinājumu tā uzlabošanai.” viņa uzsver. Arī no citiem ir dzirdētas atsauksmes, ka acu ārsts palīdz atrisināt arī komplicētus gadījumus. Trīs bērnu mamma Egita ne pirmo reizi izmanto MVAC ārstu pakalpojumus – viņa uz konsultācijām vedusi arī savu vecāko meitu.
Foto: Publicitātes foto

Katru gadu MVAC apmeklē vairāk nekā 40 pilsētas tuvākos un tālākos Latvijas reģionos un sniedz ārstu bezmaksas konsultācijas bērniem. MVAC ir 12 metrus garš, moderns transportlīdzeklis, kas pielāgots diagnostisko un profilaktisko medicīnas pakalpojumu sniegšanai. Tajā ir uzgaidāmā telpa un divi ārstu kabineti, viens no kuriem īpaši piemērots oftamaloga konsultācijām ar visām tam nepieciešamām modernām diagnostikas iekārtām.

MVAC bez maksas var saņemt oftalmologa, pediatra, pulmonologa-alergologa, neirologa, bērnu endokrinologa, gastroenterologa, dermatologa un LOR konsultācijas, kā arī plašu izglītojošo programmu bērniem, vecākiem un vietējiem medicīnas speciālistiem. Vajadzības gadījumā speciālisti uztur kontaktus ar vietējiem ārstiem, kuru ziņā ir tālākā bērna ārstēšana un uzraudzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!