Foto: Shutterstock
Pēdējā laikā daudz ir runāts par priežu un bērzu pumpuru veselīgo iedarbību, bet vai zinājāt, ka lietā var likt arī liepu pumpurus? Turpmāk minētās receptes varētu iet pie sirds kulinārijas faniem.

Parasti par liepas dziednieciskajām īpašībām domājam to ziedēšanas laikā, bet pumpuri tiek izmantoti tikai retumis. Bet velti! Liepu lapas un pumpuri satur daudz C vitamīna, karotīnu, cieti un glikozīnu tiliacīnu, kam ir fitoncīda iedarbība.

Sasmalcinātus svaigus liepu pumpurus lieto ārīgi kā sāpju mazinātājus, pretiekaisuma un mīkstinošu līdzekli pie apdegumiem, furunkuliem, brūcēm un ādas čūlām. Lai mazinātu galvassāpes, uz galvas liek svaigas lapas, kuras maina ik pēc 15 minūtēm, līdz sāpes pāriet.

No svaigiem pumpuriem un lapām gatavo ziedi mastīta ārstēšanai: pumpurus sasmalcina un sajauc ar augu eļļu attiecībā 1:1.

Ja nepieciešams pretiekaisumu, mīkstinošs vai sāpes remdinošs līdzeklis, novāri liepu lapas un pumpurus, uzliec tos uz sāpošajām vietām un ietin uz divām stundām.

Jaunajām māmiņām, kurām nepietiek piena, ēdamkaroti sausu pumpuru un lapu jāaplej ar glāzi verdoša ūdens un pusstundu jānostādina termosā. Šādu dzērienu lieto pa glāzei trīs reizes dienā.

Bet ko nu pavasarī tik daudz par slimībām! Labāk stiprināsim veselību un ēdīsim to, ko daba mums sniedz. Tādēļ dažas veselīgas receptes.

Salāti

100 g liepu pumpuru sajauc ar mērci, ko gatavo no skāba krējuma, ābolu etiķa, sinepēm un sasmalcinātas vārītas olas. Pārkaisi ar seleriju, pētersīļu, diļļu un citiem pavasara zaļumiem.

Liepu pumpuru ievārījums

Litram ievārījuma sagriez divas lielas buntes pērn izaugušo koši sarkanbrūno zariņu, ko tik tikko var apņemt ar abām rokām. Zariņus sagriez 6–8 cm garos stienīšos, lai vari salikt katliņā, uzlej 800–900 ml ūdens un vāri uz vidējas uguns apmēram 20 minūtes. Tad nokās, bet novārījumu paglabā. Kad zariņi atdzisuši, izspied pumpurus, liec atpakaļ novārījumā un pievieno ievārījuma cukuru ar pektīnu (0,5 litriem vajag aptuveni 0,5 kg cukura). Pavāri vēl piecas minūtes un pildi burciņās. Tas garšos kā aromatizēts medus un stiprinās imunitāti.

Marinēti pumpuri

Marinādei uzvāri glāzi ūdens, pievieno tikpat daudz dabīgā 6% etiķa, 1 ½ ēdamkaroti sāls, pāris melno un smaržīgo piparu, krustnagliņas un kādu laurlapu. Uzvāri, atdzesē un izkās. 500 g liepu pumpuru attīri no biezajiem ārējiem apvalkiem, liec sietā un noskalo tekošā ūdenī. Tad pārliec tos sterilās burkās, uzlej istabas temperatūras marinādi, aizvāko un glabā vēsā vietā. Šādi sagatavoti pumpuri lieliski aizvietos kaperus, gatavojot mērces vai salātus.

Piena zupa ar miežu putraimiem un liepu lapiņām

0,5 glāzes miežu putraimu noskalo, aplej ar ūdeni un atstāj uz nakti. Nākamaja dienā šajā pašā ūdenī novāri tos, kamēr mīksti, pievieno glāzi jaunu liepu lapiņu un pavāri piecas minūtes uz lēnas uguns. Tad pielej 0,5 l piena un pievieno sāli, cukuru un garšvielas pēc savas gaumes. Ļauj visam uzvārīties un tad ½ stundu nostāvēties zem vāka. Pasniedz ar gabaliņu sviesta.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!