Foto: Pampers

Pampers padoms.

Autiņbiksīšu dermatīts var atgadīties katram mazulim, kurš lieto autiņbiksītes. Uzzini, kā to noteikt un ārstēt.

Jebkurš mazulis, kas lieto autiņbiksītes, ir pakļauts autiņbiksīšu dermatītam. Tā šķiet diezgan vienkārša problēma, tomēr var sagādāt mazulim ievērojamu diskomfortu. Centieni to novērst un efektīvi ārstēt ir ļoti svarīgi.

Nodevīgās pazīmes

Autiņbiksīšu dermatītu var viegli pamanīt: mazuļa dibentiņš ir apsārtis un iekaisis, ar uztūkušiem sabiezējumiem autiņbiksīšu zonā. Ja ir redzami arī sārti izsitumi ap sārtu ādu autiņbiksīšu zonā vai ap mazuļa muti, tas varētu norādīt uz ādas sēnīti, kas jāārstē ar vietējiem pretsēnīšu medikamentiem.

Tā kā mazulis nespēj pateikt ar vārdiem, kas par vainu, viņš var paust savu diskomforta sajūtu ar raudāšanu un niķošanos, it īpaši autiņbiksīšu nomaiņas laikā un, iespējams, ar apetītes zudumu.

Kas izraisa autiņbiksīšu dermatītu?

Lielākajā daļā gadījumu autiņbiksīšu dermatīts ir mitruma izraisīta ādas kairinājuma rezultāts autiņbiksīšu zonā. Galvenie vaininieki ir ādas pH līmeņa izmaiņas, vēderā izejā esošu proteīnu radīti ādas bojājumi un papildu infekcija ar baktērijām vai sēnīti. Šeit aprakstīti vēl daži citi izplatīti iemesli.

Āda autiņbiksīšu zonā netiek rūpīgi notīrīta

Tā kā autiņbiksīšu dermatītu izraisa ādas pH līmeņa izmaiņas, kas rodas tad, ja vēdera izeja sajaucas ar urīnu, tu noteikti gribēsi maigi un saudzīgi notīrīt visus netīrumus no mazuļa maigās ādas. Izmanto maigas mitrās salvetes bez alkohola vai mīkstu bērnu dvielīti un siltu ūdeni.

Jutīgai āda vislabāk der tīrs ūdens, bet citiem dibentiņiem varētu noderēt maigas ziepes. Neberzē ādu ar raupjiem dvieļiem, jo tas tikai pasliktinās stāvokli un mazulis izjutīs vēl lielāku diskomfortu.

Autiņbiksītes netiek pietiekami bieži mainītas

Pētījumos ir pierādīts, ka bērniem, kuriem autiņbiksītes tiek mainītas vismaz astoņas reizes dienā, autiņbiksīšu dermatīts ir retāk. Bieža autiņbiksīšu mainīšana ir svarīga divu iemeslu dēļ: ilgstošs mitrums padara ādu trauslu un tā tiek pakļauta iekaisumam un, jo ilgāk urīns saskaras ar vēdera izeju, jo ilgāk fermenti vēdera izejā traumē mazuļa ādu.

Superabsorbējošas autiņbiksītes var palīdzēt, norobežojot urīnu no mazuļa ādas un no vēdera izejas.

Sēnīšu infekcijas

Ja mazuļa āda ir bijusi mitra pārāk ilgu laiku, tā kļūst uzņēmīga pret sēnīšu izraisītu iekaisumu, kas ir visnoturīgākais autiņbiksīšu dermatīta paveids. Antibiotiku lietošana var izraisīt caureju, kas savukārt izraisa sēnīšu infekciju.

Šo iekaisuma veidu tu atpazīsi pēc izciļņiem, sārtiem ādas sabiezējumiem vai strutainām pūtītēm ap apsārtušu ādu autiņbiksīšu zonā. Mazulim var arī būt balti plankumi mutē un barošanas laikā krūtis var kļūt sāpīgas. Ja šie simptomi nepāriet, pēc iespējas ātrāk sazinies ar pediatru, lai noskaidrotu, kādus pretsēnīšu līdzekļus lietot.

Novēršana un ārstēšana

Te būs padomi, kā var novērst autiņbiksīšu dermatītu jau pašā sākumā:

  • Ja autiņbiksītes kļuvušas mitras vai netīras, nomaini tās pēc iespējas ātrāk.
  • Pēc katras vēdera izejas rūpīgi notīri ādu ap mazuļa ģenitālijām un ļauj nožūt. Neberzē ādu pārāk daudz un stipri.
  • Plānā kārtiņā uzklāj uz dibentiņa aizsargājošu ziedi vai vazelīnu.
  • Uzliekot tīras autiņbiksītes, neaiztaisi tās pārāk cieši, ļauj gaisam cirkulēt.
  • Pamēģini lietot īpaši absorbējošas autiņbiksītes vai tādas, kuru virskārta ir apstrādāta ar vazelīnu un tas saskaras ar mazuļa ādu.
  • Uzmanīgi vēro autiņbiksīšu zonu, ja mazulis lieto antibiotikas vai arī ir caureja
  • Bieži maini autiņbiksītes.

Šeit būs daži pārbaudīti paņēmieni autiņbiksīšu dermatīta ārstēšanai:

  • Bieži maini autiņbiksītes, lai mazinātu mitrumu uz ādas.
  • Vēdini ādu, ļaujot mazajam katru dienu kādu laiku padzīvoties bez autiņbiksītēm (turi pa rokai autiņbiksītes vai dvieli, ja gadās avārija)
  • Pēc vēdera izejas rūpīgi notīri mazuļa dibentiņu un, pirms uzliec tīras autiņbiksītes, nosusini ādu.
  • Biezā kārtā uzklāj cinka oksīdu saturošu ziedi vai vazelīnu, vai daktera ieteiktu līdzekli, lai novērstu urīna saskaršanos ar iekaisušo ādu.
  • Ja nekas nelīdz, pamēģini lietot cita zīmola autiņbiksītes vai citu veļas mazgāšanas līdzekli, ja mazulis lieto auduma autiņbiksītes.
  • Apsver, vai nevajadzētu lietot tādas vienreizējas lietošanas autiņbiksītes, kuru virskārta ir apstrādāta ar vazelīnu.
  • Ja dažu dienu laikā ādas iekaisums nemazinās vai, ja parādās čūlas vai strutainas pūtītes, sazinies ar ārstu.

Avots: Pampers.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!