Foto: Publicitātes foto
Līdz ar silto laiku vasara atnes nedēļas nogales pludmalē, maltītes svaigā gaisā un dažādas sporta aktivitātes pie dabas. Lai nekļūtu par karstuma un saules staru upuri, vasarai jāsagatavojas atbilstoši. "Herbalife" ekspertu komanda Tev palīdzēs pilnvērtīgi sagatavoties vasaras sezonai, sniedzot padomus par sabalansētu uzturu, fiziskās labsajūtas noslēpumiem, kā arī ādas kopšanu vasaras sezonā.

Kā plānot savu uzturu vasarā

1. Pielāgo ikdienas uzturu vasaras sezonai

Vasarā plāno savas maltītes kā parasti – 5 reizes dienā, tomēr laikapstākļi ietekmē gremošanas orgānu sistēmu, asinsriti un nervu sistēmu, tāpēc jāveic dažas izmaiņas ikdienas ēdienkartē, lai nodrošinātu savu ķermeni ar veselīgu un vasaras sezonai atbilstošu uzturu.

2. Dzer vairāk ūdens!

Karstums vasaras laikā var izraisīt īslaicīgu vēdera uzpūšanos un ūdens aizturi organismā. "Herbalife" uztura eksperte Laura Romeraite-Kuklieriene iesaka: "Lai izvairītos no dehidratācijas, ir svarīgi izdzert aptuveni 30 ml ūdens uz vienu kilogramu ķermeņa svara. Pastiprinātas svīšanas gadījumā piemēram, aktīvi sportojot, būtu ieteicams izdzert vismaz par vienu litru vairāk.

3. Karotinoīdi – A vitamīna avots

Vasarā atsevišķas uzturvielas ir ieteicams lietot vairāk nekā ierasts, piemēram, karotinoīdus, ko var atrast oranžos un tumši zaļos pārtikas produktos. Organisms tos pārvērš A vitamīnā, kas pasargā ādu no saules apdegumiem, samazina tās jutīgumu pret ultravioletiem stariem, kā arī uzlabo plēkšņainas un sausas ādas stāvokli. Ja vēlies pagatavot veselīgāku maltīti, pamēģini salātiem pievienot tādus karotinoīdu saturošus produktus kā burkānus, tomātus, aprikozes, arbūzu, greipfrūtu, lasi, pienu, olu dzeltenumu un kajēnas piparus.

4. Īstais laiks ogām!

Saldas, sulīgas ogas ir piesātinātas ar flavonoīdiem, spēcīgiem slimību "apkarotājiem", kas uzlabo asinsriti un ādas izskatu – struktūru un tekstūru. Tā kā ogās ir augsta flavonoīdu koncentrācija, tās var uzlabot domāšanas spējas. Citi lieliski flavonoīda avoti ir banāni, citrusaugļi, brokoļi, artišoki, valrieksti, Indijas rieksti, pistācijas, dilles un timiāns.

5. Veselīgs ēdiens enerģijas uzkrāšanai

Tavs ķermenis nevar funkcionēt bez enerģijas! Spēja koncentrēties ir atkarīga no pastāvīgas enerģijas piegādes organismam, kas lielākoties tiek iegūta no rūpīgas un pareizas uzturvielu uzņemšanas. Tomēr vasarā, grila sezonas un dārza ballīšu laikā, ir grūti turēties pretī grilētas gaļas baudīšanai vai kādam citam sāļam ēdienam ar lielu kaloriju daudzumu, kas papildus satur kancerogēnus. Mēģini kontrolēt savu ēdienkarti un treknu ēdienu vietā uzturā lieto produktus ar augstu olbaltumvielu daudzumu, piemēram, grieķu jogurtu, zivi vai mājputnu gaļu vai izmēģini Herbalife Formula 1 Veselīgas maltītes batoniņu.

Negaidi un izbaudi sporta aktivitātes svaigā gaisā jau tagad!

1. Pats svarīgākais ir vēlēšanās!

Tiem, kas ir nolēmuši uzsākt sporta aktivitātes brīvā dabā, svarīgākais ir vēlēšanās to darīt. Jāatdzīst, ka vasarā ir vieglāk sevi motivēt skriet ārā vai nodarboties ar kādām citām sporta aktivitātēm. "Herbalife" fitnesa eksperte, atlēte un Olimpisko spēļu medaļu ieguvēja Elena Govorova vasarā iesaka sportot mežā vai parkā, kur ķermenis tiek labāk apgādāts ar skābekli. Rezultātā veselības stāvoklis uzlabojas un ķermenī strāvo enerģija un mundrums. Neaizmirsti lietot saules aizsargkrēmu uz sejas un ķermeņa arī sporta laikā!

2. Turpini ar pareizu treniņu režīmu

Lai palīdzētu ķermenim pārvarēt karstumu un pielāgoties laikapstākļiem, ir jāizveido atbilstošs treniņu režīms. Katram cilvēkam ir atšķirīga spēja pielāgoties karstumam, un tomēr optimālā temperatūra kardio treniņiem ir ne vairāk kā 22 grādi. Atceries – izvēlies pareizo laiku treniņam (kad vēl nav pārāk karsts), pabeidz treniņu vismaz divas stundas pirms gulētiešanas, palielini treniņu intensitāti un sarežģītību pakāpeniski – pirmos pāris mēnešus trenējies ne vairāk kā 3 reizes nedēļā. Ieplāno ēdienreizi 30 minūtes pēc treniņa un izvēlies produktus ar augstu olbaltumvielu un ogļhidrātu daudzumu – izmēģini Herbalife Formula 1 Olbaltumvielu kokteili.

3. Piemērotam apģērbam ir izšķiroša loma

Šorti, T-krekls, sporta apavi un svaigs gaiss agrā rīta stundā – maģiski! Sporta tērpu ieteicams izvēlēties no dabīgiem materiāliem un gaišās krāsās, turklāt nedrīkst aizmirst par galvassegu – tā palīdzēs pasargāt no saules dūriena.

4. Uzņemtajam ūdens daudzumam ir liela nozīme!

Sportojot karstā laikā, normālai funkcionēšanai organisms pieprasa vairāk ūdens. Līdzās slāpēm un sausai mutei, var parādīties nopietnākas pazīmes, kas liecina par dehidratāciju – nogurums, galvassāpes, locītavu sāpes, sausa āda. Tas gan nav iemesls, lai mēģinātu izdzert 2 litrus ūdens par jebkādu cenu! Tā vietā ieklausies savā ķermenī un iemācies regulēt sev nepieciešamo ūdens daudzumu. Tāpat dod priekšroku tīram, negāzētam ūdenim.

5. Apzinies, kas Tavam organismam ir vajadzīgs

Neskatoties uz ieguvumiem, ko sniedz sporta aktivitātes, vispirms ir ieteicams iziet medicīnisko apskati. Noskaidrojot sava organisma īpatnības, Tu varēsi izvēlēties sev piemērotākās fiziskās aktivitātes ne tikai vasarā.

Ādas kopšanai vasarā jāpievērš vairāk uzmanības

1. Izmanto vieglu kosmētiku

Ādas kopšana vasarā, tāpat kā ziemā, notiek trīs posmos: attīrīšana, atsvaidzināšana un mitrināšana (barošana). "Herbalife" skaistumkopšanas eksperte, dermatoloģe un augsti kvalificēta sejas ādas speciāliste Jūlija Levinsone vasarā iesaka lietot ādas kopšanas līdzekļus ar vieglāku tekstūru. Piemēram, tā vietā, lai izmantotu attīrošu pieniņu, var izmantot attīrošu želeju, maigu skrubi vai masku ar māliem un piparmētru. Turklāt vasarā ādas kopšanas produktu izmantošanas biežums dienas laikā var pieaugt no 2 līdz pat 5 reizēm.

2. Saules staru ietekme

No vienas puses, dažāda garuma un stipruma ultravioletajiem stariem ir atšķirīga ietekme uz ādu, piemēram, tie var izraisīt saules apdegumus, priekšlaicīgu ādas novecošanos vai padarīt ādu raupjāku. No otras puses, ultravioletie stari un saules gaisma veicina vairākus svarīgus procesus ķermenī, piemēram, D vitamīna sintēzi un labsajūtas uzlabošanu. Ja sauļosies pareizi un izmantosi aizsargkrēmu, tas var ievērojami uzlabot ādas un ķermeņa stāvokli.

3. Īpaša kopšana ikdienā

Visu kosmētikas līdzekļu sastāvā vajadzētu būt mitrinošām sastāvdaļām. Pareizi izvēlēts dienas krēms, kas satur antioksidantu kompleksu ar C, E, B3 vitamīniem un alveju, aizsargās un mitrinās Tavu sejas ādu. Ne mazāk svarīgi ir lietot krēmu ar saules aizsargfaktoru (SPF), kas rada aizsargājošu kārtiņu un notur dabisko sejas ādas mitruma līmeni. Herbalife SKIN Aizsargājošs Krēms SPF 30, kas nodrošina aizsardzību pret UVA un UVB starojumu, pilnveidos Tavu ikdienas ādas kopšanu.

4. Acis būs pateicīgas

Ādai ap acīm ir nepieciešama īpaša kopšana ar papildu mitrināšanu un barošanu. No rītiem Tu vari izmantot želeju, kas satur gurķu ekstraktu un "piepaceļ" ādu ap acīm. Turpretim vakaros labāk izmantot acu krēmu, kas satur makadāmijas eļļu un samazina krunciņas ap acīm.

5. Izmanto aerosolus ērtākai kosmētikas lietošanai

Vasarā nav ieteicams atstāt kosmētiku vietās, kur to var sasniegt tiešie saules stari. Lai samazinātu baktēriju vairošanos dziļākajos ādas slāņos, izmanto izsmidzināmu kosmētiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!