Foto: Shutterstock
Interneta plašumos nereti var uzdurties aptuveni tādiem apgalvojumiem – maiju kalendārā 24. jūlijā beidzas vecais gads un 26. jūlijā sākas jaunais, bet 25. jūlijs ir vienīgā diena gadā, kas brīva no pagātnes bagāžas un pilna potenciāla rītdienas formēšanai. Vai tā ir par pilnu ņemama informācija, jautāju maiju kalendāra ilggadējam priesterim, astrologam Ivo Puriņam.

– Ivo, kā mums raudzīties uz 25. jūliju kā dienu ārpus laika?

Tas ir pilnīgs "feiks"... Maiju kalendārā nav tādas dienas ārpus laika. Katra diena nes sevī kādu Dieva aspektu... Dienu virtene ir kā kadri Lielajā Dzīves filmā, kas ritinās laiktelpā. Pamēģini ar šķērēm izgriezt kadru no kinofilmas! Ha-ha... Filma taču pārtrūktu! Nesaprotu, kā vispār var ņemt nopietni šādu absurdu... Laikam šādi raksti ir orientēti uz absolūti nedomājošām personām. Visas maiju civilizācijas saglabāto zināšanu galvenais pamatpostulāts ir, ka katrai dienai laika straumē ir sava nozīme, sava vērtība!

– Vai tas nozīmē, ka maiju kultūrā vispār nav iespējams jēdziens – diena ārpus laika?

Jā, ir viena līnija, kurā pastāv arī tāda diena bez laika. Tā ir diena, kad nomainās Tautas gadi (365 dienu periodi). Tā ir diena, kad tempļos tika nodzēsta Vecā gada uguns un iedegta Jaunā gada uguns... Šogad tā bija – 31.martā. Taču šī laika līnija neatspoguļo Dieva enerģijas kvalitāti konkrētā dienā, bet attiecas tikai uz cilvēku vides pārstartēšanos jaunā pakāpē. Katrus četrus gadus uguns aizdegšanas diena pavirzījās par vienu dienu atpakaļ, jo maiju tautas gads bija sinhronizēts ar Veneras ciklu, kā 8 pret 5... 365x8 = 584x5... Un, tā kā maiju tautas gads Haabs vienmēr bija tieši 365 dienas, tad šī diena nekādi nevar tikt nofiksēta uz visiem laikiem vienā datumā.

– Jautājums – no kurienes tad ceļas šādas dīvainas interpretācijas kā šī – par 25.jūliju kā dienu ārpus laika?

Savā laikā, kad vajadzēja noslēpt no cilvēkiem maiju kalendāra praktisko efektivitāti un iespējas, ko tas sniedz, masu mediju magnāti sponsorēja rakstnieku un mākslinieku Hosē Arguellesu, lai viņš radītu naivi kosmisku un gaismas pilnu, bet praktiskajā maģijā pilnīgi neizmantojamu maiju kalendāra versiju. Tā teikt – tāda pati kamuflāža, ko izmantoja kara laikā, kad tika būvētas viltus pilsētas un aerodromi, lai novērstu pretinieka uzmanību uz viltus mērķiem un nosargātu īstos... No tā laika internetā arī ir sastopamas Arguellesa kalendāra versijas.

– Bet, ja reiz esam pieskārušies šim 25.jūlijam, ko par to varam uzzināt?

25. jūlijs šogad iekrīt uz 4. Kaban, kas vispār ir ļoti materiāla (4. atslēga) un spēcīgi jūtama enerģija, tādu nevar ignorēt – reāls spēks! Zinātājiem varu piebilst, ka plus tam Haaba pārnesums pārliek šo enerģiju uz 12. Chikchan. Valda pār dienu arī 3. Nakts lords (trešā diena Men enerģijas savaitē), kā arī šī ir Zotz-tuna (91x4) kvartāla 30. diena. Lūk, šeit ir koordinātes veselās četrās no 18 maiju fiksētajām Laika līnijām... visas tās uzskaitīt būtu vesels saraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!