Foto: Publicitātes foto
Vecāki ir mācījuši mūs kopš bērnības: no rīta piecēlies — iztīri zobus! Visi ir dzirdējuši par kariesu un zina, ka rūpīga mutes dobuma higiēna var samazināt zobārsta apmeklējuma biežumu. Pateicoties ikdienas higiēnai, jūs varat pasargāt sevi ne tikai no kariesa, bet arī no būtiskākām slimībām.

Izvēloties zobu pastu, mēs bieži paņemam produktu, kuru esam izmantojuši vienmēr. Izņēmuma gadījumos vēlamies nomainīt mums ierasto zobu pastu pret produktu ar jaunu garšu vai jaunu īpašību.

Katrai zobu pastai ir savas individuālās īpašības, kas to atšķir no citām. Tikt skaidrībā ar zobu pastu daudzveidību nesagatavotam cilvēkam un atrast "to pašu" ir ļoti sarežģīti.

Mēs esam pieraduši, ka zobu pastai obligāti jāatbilst četrām pamatprasībām:

  • Labi jānotīra aplikums;
  • Jāatsvaidzina elpa;
  • Jābūt patīkamai smaržai un garšai;
  • Jākalpo dažādu mutes dobuma slimību profilaksei.

Lūk, arī viss! Tikai atbilstoši šīm īpašībām mēs izvēlamies sev ideālo zobu pastu, bet ko par to zinām? Kas paslēpts tūbiņās?

Jebkura zobu pasta satur sastāvdaļu, kas attīra zobus no aplikuma. Jā, jā, jūs pareizi sapratāt! Tikai viena sastāvdaļa pilda ikdienas pārtikas atlieku attīrīšanas funkciju – tā saucamā abrazīvā viela. Grūti iedomāties, ka līdz 19. gadsimtam nebija zobu pulvera attīrošo daļiņu standarta, tika izmantotas pat smiltis un sēpijas kauli. Tikai 19. gadsimta beigās zobu pulveris parādījās mums ierastajā zobu pastas formā un pārcēlās uz tūbiņām.

Kā abrazīvs var kalpot: Hydrated Silica (silīcija daļiņas), Calcium Carbonate (krīts), Dicalcium Phosphate Dihydrate (kalcija fosfāti), Sodium Bicarbonate (dzeramā soda) u. c.

Piemēram, zobu pastās "Splat" tiek izmantots maigs abrazīvs Hydrated Silica, kura daļiņām ir kontrolēts vismazākais izmērs un noapaļota forma. Ļoti svarīgi, lai abrazīvās daļiņas nebojātu emalju, bet tikai to pulētu.

Papildus silīcija daļiņām zobu pastās "Splat" tiek izmantots dabiskais enzīms – papaīns, kas noārda olbaltumu, kas veidojas kā aplikums uz zobu emaljas, minimāli ietekmējot tās virsmu. Tieši šī iemesla dēļ zobu pastas ar papaīnu ir ieteicamas jutīgu zobu kopšanai.

Papildus sastāvdaļām, kas ir atbildīgas par tīrīšanu, zobu pastas sastāvā ir arī papildkomponenti mutes dobuma slimību profilaksei. Katra sastāvdaļa un to kombinācija rada individuālu pieeju dažādu mutes dobuma problēmu risināšanai.

Dabīgās ēteriskās eļļas un ārstniecisko augu ekstrakti rūpējas ne tikai par smaganu veselību, bet arī labvēlīgi ietekmē visu organismu. To izteiktās antibakteriālās īpašības nodrošina ilgstošu elpas svaigumu, uzlabo mutes dobuma audu stāvokli un novērš slimības izraisošo baktēriju rašanos, saglabājot mutes dobuma miklo floras veselību.

Vissvarīgākie zobu emaljas minerālelementi ir kalcijs (33–39%) un fosfāti (16–18%), no kuru piesātinājuma ir atkarīga tās integritāte un izturība pret kariesu izraisošo skābju ietekmi. Kalcija deficīts organismā, kā arī barība ar augstu ogļhidrātu saturu izraisa emaljas pavājināšanos un kariesu. Sākuma stadijās notiek kalcija zudums emaljā un uz zoba virsmas parādās balts (kariesa) plankums, kura rajonā samazinās emaljas blīvums. Mūsu organisms spēj pats atjaunot šādus bojājumus, ja mutes dobums tiek pareizi kopts.

Saldinātāji un krāsvielas piešķir zobu pastai garšu un krāsu, bet aromatizatori savukārt nodrošina smaržu un ilgstošu elpas svaigumu. Savās izstrādēs SPLAT dod priekšroku dabīgām vielām – aromatizētājiem, kuru pamatā ir ēteriskās eļļas, stēvijas ekstraktam, lakricai un dabīgas izcelsmes krāsvielām.

Zobu pastas pamatsastāvdaļas (bāze) ir:

  • Mitrinātāji – sausums mutē rada nepatīkamas sajūtas, tāpēc zobu pastās tiek pievienoti mitrinātāji, visbiežāk tas ir sorbitols un/vai glicerīns.
  • Biezinātāji – pateicoties tiem, zobu pastas saglabā savu formu, viegli ir izspiežamas ārā no tūbiņas, tajā pašā laikā neizplūstot pa birstīti. Raksturīgākie biezinātāji ir polimēri – celulozes vai ksantāna sveķi un/vai minerālvielas – silīcija dioksīds, sāls.
  • Ūdens – pirmām kārtām tas ir pārējo sastāvdaļu šķīdinātājs. Vēl tas palīdz biezinātājiem veidot vienotu masu, radot pareizu produkta struktūru. Ir iespējamas arī bezūdens receptūras, ja dažas sastāvdaļas nav savienojamas ar ūdeni.
  • Virspusēji aktīvās vielas (VAV) – tieši tās rada putas, tādā veidā vienmērīgi sadalot zobu pastas sastāvdaļas pa mutes dobumu un veicinot efektīvu tīrīšanu.
  • Konservanti – atbild par produkta mikrobioloģisko stabilitāti (par to, lai produkts nesabojājas) visā derīguma termiņa laikā.

Kas patiesībā ir zobu pastas, tagad tas nav noslēpums, tāpēc vēlam jums atrast savu "to pašu" iecienītāko ikdienas zobu pastu.

"Mūsu misija ir palīdzēt cilvēkiem būt veseliem, skaistiem un veiksmīgiem." "Splat" ģenerāldirektors Jevgēnijs Djomins


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!