Foto: Shutterstock
Dzīvē tā mēdz būt – kad tev kādu lietu savajagas tikai tad, kad kāds cits pēc tās kāro. Diemžēl, šajā gadījumā tas ir bērns, kura īstais tēvs sākotnēji par viņu nemaz negribējis neko dzirdēt, bet tad, kad kāds cits vīrietis viņu pieņēma kā savējo, tūliņ pieteicis savas tēva tiesības.

Lūk, kādas sievietes lūgums pēc jurista padoma:

"Man ir bērns, kurš piedzima, pirms vēl tiesā tika šķirta mana pirmā laulība. Likumā norādīts, ka kā bērna tēvs jāieraksta esošais laulātais, nevis bērna tēvs. Kad tika šķirta laulība, bērnam dzimšanas apliecībā bija svītriņa, jo tēvs negribēja atzīt savu bērnu. Es neuzstāju. Tad pēc gada viņu kāds kopīgs paziņa pierunāja bērnu atzīt likumiski – viņš to izdarīja formāli. Par bērnu viņam nebija interese, līdz es uzsāku attiecības ar nu jau otro vīru. Protams, suns uz siena kaudzes – pēkšņi vajadzēja bērnu un manas attiecības gribēja izjaukt. Cīnījos pretī, kā vien varēju, bērnu viņš pieprasīja brīvdienās, esot likumiskas tiesības – es biju spiesta piekrist, lai netiktu iesaistītas institūcijas un bērns netiktu pakļauts visādām izpētēm utt.

Naudu bērnam deva reti un ne vairāk kā 20 eiro. Es nekad neesmu prasījusi uzturlīdzekļus un netaisos to darīt. Pēc kāzām ar otro vīru nomainījām dzīvesvietu, tad mans pašreizējais vīrs izteica vēlmi bērnu adoptēt. Tad nu sapratu, ka tas nav iespējams, jo dzimšanas apliecībā, lai arī toreiz bez īpašas vēlmes, bija bioloģiskā tēva ieraksts.

Saprotu, ka prasīt tēvam atteikties no bērna nav iespējams, jo viņš principiāli ietiepsies. Bērns manu vīru sauc par tēvu, jo kopā jau ir astoņus gadus. Bērns zina, ka cilvēks, kuru viņš sauc par tēvu, nav viņa īstais tēvs. Bērns pats vēlas būt ar to uzvārdu, kāds ir manam vīram.
Foto: Shutterstock

Izpētot likumus, sapratu, ka bērnam nevaru mainīt ne uzvārdu, ne tēva ierakstu. Esmu ļoti izmisusi, jo ģimene varētu būt vienota, bet likums prasa sarežģītas procedūras un arī bioloģiskā tēva piekrišanu. Ko varat ieteikt šādā situācijā?"

Atbild juriste Ieva Dinsberga:

"Pilnīgi noteikti jums ir jāvēršas bāriņtiesā ar situācijas izklāstu. Jebkurā gadījumā galējais un noteicošais būs tiesas spriedums, bet vienlaikus jāsaprot, ka bāriņtiesas iesaistīšanās ir obligāta visos adopcijas jautājumos.

Jūsu situācija, manā ieskatā, nemaz neizskatās tik bezcerīga, jo no rakstītā secinu, ka bioloģiskais tēvs neiesaistās tādos būtiskos jautājumos kā bērna uzturēšana, aprūpe un aizgādība. Bērns ar bioloģisko tēvu nesatiekas un bērns pats neiebilst adopcijai un ir par to paudis savu viedokli. Tāpat bioloģiskais tēvs nav vērsies tiesā un bāriņtiesā ar prasījumiem par bērna dzīvesvietas noteikšanu vai saskarsmes tiesību izmantošanas kārtības noteikšanu. Jūsu situācijā noteikti sākumā būtu jāsakārto jautājums par aizgādības tiesību atņemšanu bioloģiskajam tēvam un tad jau pēc jums labvēlīga sprieduma, būtu risināms adopcijas jautājums."

Jautājumus juristei vari uzdot arī tu, šeit, "Cālis" forumā, vai epastā calis@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!