Foto: LETA

Martā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas darbinieki apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kurš nodarbojās ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanu taksometru pakalpojumu jomā, nodarot zaudējumus valsts budžetam vairāk nekā 367 221 eiro apmērā, informēja VID pārstāvji.

Atbilstoši VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes speciālistu secinājumiem, noziedzīgais grupējums īstenoja nodokļu izkrāpšanas shēmu un tā tika realizēta taksometru pakalpojumu jomā. Veicot virkni operatīvo un izmeklēšanas darbību, noskaidrots, ka shēmā iesaistītie uzņēmumi no 2022. gada sākuma līdz 2023. gada beigām izvairījās no nodokļu nomaksas, nodarot zaudējumus valsts budžetam vairāk nekā 367 221 eiro apmērā.

Kā norāda Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietniece nodokļu administrēšanas un ēnu ekonomikas ierobežošanas jautājumos Olga Bogdanova, taksometru nozare ir atzīta par vienu no nozarēm, kurā Latvijā ir augsti nodokļu nenomaksas riski un nodokļu tiesību neievērošana. Attiecīgi tā ir viena no prioritārajām nozarēm valstī, kas tiek pētīta un kurai pievērsta uzmanība papildus Ēnu ekonomikas ierobežošanas plānā 2024.-2027. gadam ietvertajiem pasākumiem, un tajā skaitā tiek īstenoti nodokļu morāles paaugstināšanas motivējošie pasākumi ēnu ekonomikas mazināšanai.

Bogdanova arī uzsver, ka tieši minēto risku konstatēšanas, uzraudzības un aktīvas rīcības rezultātā, kā arī, veicot preventīvas darbības, īstenotie pasākumi ir rezultējušies ar VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes paveikto, apturot noziedzīgo grupējumu taksometru pakalpojumu jomā.

Sāktā kriminālprocesa ietvaros VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki veica procesuālās darbības Rīgā, Jūrmalā un Salaspilī, tajā skaitā, veica desmit kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto personu dzīves vietās, birojos, juridiskajās adresēs un automobiļos.

Kratīšanu laikā atrasti un izņemti kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi, tostarp - mobilie tālruņi, datori, zīmogi, datu nesēji, trešo personu ID kartes un grāmatvedības dokumenti, kas tiks analizēti turpmākajā kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas gaitā. Mantisko jautājumu nodrošināšanai uzlikti aresti 58 automobiļiem.

Saistībā ar noziedzīgā grupējuma darbībām VID Nodokļu un muitas policijā ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 218. panta otrajā daļā un 195. panta otrajā daļā paredzētajām noziedzīgo nodarījumu pazīmēm.

Par minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem piecas personas tika aizturētas, trijām no tām piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19. pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!