Foto: Shutterstock
Katru gadu no jauna ziema nāk apledojušām ielām, bet slidenie ceļi – ar pamatīgu sāls kārtu, par kuras esamību rūpējas uzturētāji. Nevar noliegt, ka izkaisītais sāls ietves padara gājējiem daudz draudzīgākas, jo samazinās iespējamais traumu risks, taču tas atstāj arī redzamas pēdas uz apaviem, tādējādi pamatīgi bojājot skatu. Turpmākajās rindās vairāk par to, kā likvidēt baltos pleķus paša spēkiem.

Kā raksta "Good Houskeeping", savu iemīļotos zābakus uzreiz nevajag norakstīt. Lai atbrīvotos no neglītajām svītrām, kuras iespiedušās ādas apavos, nepieciešams pagatavot tīrīšanas līdzekli no divām sastāvdaļām – etiķa un ūdens. Tās jāsajauc bļodā vienādās proporcijās.

Taču vispirms ar tīru drāniņu jānoņem sāls kārta, kas izveidojusies uz apaviem. Pēc tam traukā ar etiķi un ūdeni jāiemērc lupatiņa, ar kuru apavu varēs patīrīt. Kad tas izdarīts, mazgāto zābaku vai kurpi noslauki ar tīrā ūdenī izmērcētu drānu un noliec žāvēties. Svarīgi, lai žūšanas laikā apavi neatrastos tuvu sildošajām ierīcēm un nesabojātu materiālu – tas nekļūtu ciets un vēlāk nesāktu plaisāt.

Taču vēl viena sāls radīta problēma ir apavu deformācija. Lai no tās izvairītos, apaviem nedrīkst ļaut pilnībā izžūt – noslauki tos ar mitru sūkli, bet pēc tam saliec iekšā vecās un nevajadzīgās avīzes, kas palīdzēs saglabāt formu.

Zamšādas apavu tīrīšanai arī nepieciešams ūdens un etiķa sajaukums, taču lupatas vietā ieteicams izvēlēties kādu birstīti, vēstī "Instyle". Kad tie būs izžuvuši, birsti vari izmantot, lai nogludinātu materiālu. Lai pārliecinātos, ka apavi šādam līdzeklim ir piemēroti, paberzē lupatiņu mazā laukumā tuvu pie papēža.

Ja nevēlies ķerties pie etiķa un baidies, ka tas varētu zamšādu sabojāt, reizēm situāciju var atrisināt arī ziepjūdens. Tāpat ziepjūdens palīdzēs atbrīvoties no sāls traipiem uz kedām vai tenisa čībiņām – ja nu tomēr ar šādiem apaviem kādu iemeslu dēļ arī ziemā sanācis soļot pa ielu.

Šajā rakstā vari iepazīties ar padomiem, kā iztīrīt sāls traipus arī no drēbēm, grīdas un citām virsmām.

Tā kā šī problēma skar daudzus un izvairīties no tās ir sarežģīti, veikalos meklējami arī speciāli apavu tīrīšanas līdzekļi, kas domāti tieši šīs problēmas likvidēšanai. Tāpat pieejami līdzekļi, ar kuriem pstrādāt apavus pirms došanās ārpus mājas, lai ierebežotu balto zīmējumu rašanos jau pašos pamatos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!