Foto: LEGO

Gūstot iedvesmu no neredzīgu cilvēku stāstiem un idejām visā pasaulē, fonds "Lego Foundation un Lego Group" radījuši inovāciju, kas varēs palīdzēt neredzīgiem un vājredzīgiem bērniem mācīties Braila rakstu, rotaļājoties ar pielāgotiem klucīšiem.

Braila klucīšu konceptu fondam pirmoreiz piedāvāja Dānijas neredzīgo asociācija 2011. gadā, atkārtoti 2017. gadā konceptu ierosināja "Dorina Nowill" neredzīgo fonds, kas atrodas Brazīlijā. Kopš tā brīža izveidojās cieša sadarbība starp Dānijas, Brazīlijas, Apvienotās Karalistes un Norvēģijas neredzīgo biedrībām, un šobrīd šajās valstīs tiek pārbaudīts pirmo prototipu koncepts.

"Tūkstošiem pieejamo audio grāmatu un datorprogrammu dēļ arvien mazāks skaits bērnu mācās lasīt Braila rakstā," stāsta Filips Šazals, Eiropas neredzīgo savienības pārstāvis. "Tas ir īpaši svarīgi, jo mēs zinām, ka Braila lietotāji bieži ir neatkarīgāki, viņiem ir augstāks izglītības līmenis un labākas darba iespējas. Mēs esam pārliecināti, ka Braila klucīši var palīdzēt palielināt interesi par šī raksta apgūšanu, tāpēc esam gandarīti."

Klucīši tiks veidoti ar tādu pašu izciļņu skaitu, kāds tiek izmantots atsevišķiem burtiem un cipariem Braila alfabētā, vienlaikus saglabājot pilnīgu savietojamību ar ierasto "Lego" rotaļu sistēmu. Lai nodrošinātu, ka jaunradītie elementi iekļaujas kopējā spēlē, ļaujot darboties vienādos apstākļos kopā ar skolotājiem, studentiem un ģimeni, kuriem nav redzes problēmu, katram klucītim būs arī iespiests burts vai simbols. Šī kombinācija rada pilnīgi jaunu un interesantu pieeju, lai neredzīgi un vājredzīgi bērni būtu ieinteresēti apgūt Braila rakstu, ļaujot bērniem attīstīt tik ļoti nepieciešamo prasmju kopumu, lai gūtu panākumus šajā strauji mainīgajā pasaulē.

"Lego Group" vecākais mākslinieciskais direktors Mortens Bonde, kuram pašam ir ģenētiska acu slimība, kas pakāpeniski padara viņu neredzīgu, šajā projektā darbojās kā iekšējais konsultants. Šobrīd viņam ir atlicis tikai četru grādu redzes leņķis, bet viņš ir apņēmies neļaut redzes zudumam sevi ierobežot.

"Gan studentu, gan pasniedzēju reakcija uz Braila klucīšiem ir bijusi ļoti iedvesmojoša un likusi man atcerēties, ka vienīgie ierobežojumi manā dzīvē būs tie, ko pats būšu izveidojis savā prātā. Bērnu iesaistīšanās līmenis un viņu interese būt neatkarīgiem un iekļautiem sabiedrībā vienlīdzīgi ar citiem ir tik acīmredzama," atklāj Bonde.

Šobrīd produkts tiek pārbaudīts dāņu, norvēģu, angļu un portugāļu valodā, savukārt vācu, spāņu un franču valodā to pārbaudīs 2019. gada 3. ceturksnī. Paredzams, ka Braila klucīšu komplekti būs gatavi 2020. gadā un tiks piešķirti bez maksas atsevišķām iestādēm. Vienā komplektā būs aptuveni 250 klucīšu, kas aptvers visu alfabētu, ciparus no nulles līdz deviņi, dažādus matemātiskus simbolus, kā arī iedvesmojoši materiāli mācībām un interaktīvām spēlēm.

Pasaules Veselības organizācija lēš, ka pasaulē ir 19 miljoni bērnu ar redzes traucējumiem, no kuriem 1,4 miljoniem bērnu ir neatgriezenisks aklums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!