Foto: Shutterstock
Kad spriežam par "tautu" un "Latvijas iedzīvotājiem", katram prātā ir kas cits. Kāds iedomāsies trūcīgu laucinieku, citam prātā būs skolotāja vai medmāsa, vēl kāds domās par pensionāru. Bet kāds patiesībā ir vidējais statistiskais, tipiskākais Latvijas iedzīvotājs? Kā viņš dzīvo? Kur strādā un cik pelna? Mēģinājām uzzīmēt paša "vidējākā" Latvijas iedzīvotāja portretu, par pamatu ņemot statistikas datus.

Statistika par mums zina daudz, lai gan ne pārāk precīzi. Izmantojām Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) un citu avotu datus, izmantojām vidējos statistiskos rādītājus vai aplūkojām izplatītākās grupas. Ja bija pieejami 2019. gada dati, izmantojām tos (piemēram, statistika par algām tiek atjaunota ik mēnesi un ceturksni), citos gadījumos tika izmantoti jaunākie pieejamie dati (visbiežāk – par 2018. gadu).

Visticamāk, tu atklāsi, ka vidējais Latvijas iedzīvotājs tev ne visai līdzinās. Tas ir normāli. Pirmkārt, lai gan mēs ļoti centāmies portretu veidot godīgi un ticami, taču tas nav zinātniskais darbs un nepretendē uz visaptverošu precizitāti*. Otrkārt, tu esi unikāls. Un tur nu neko nevar mainīt.

Vidējais Latvijas iedzīvotājs – sieviete

Te nekādu pārsteigumu nav. Statistiski vidējais Latvijas iedzīvotājs ir sieviete. 2019. gada sākumā Latvijā bija 1,9 miljoni iedzīvotāju – 1,03 miljoni sieviešu un 885 tūkstoši vīriešu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!