Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ārsti, pielietojot mazinvazīvo torakoskopijas metodi, pirmo reizi Latvijā veikuši operāciju jaundzimušajam ar barības vada atrēziju, portālu "Cālis" informēja slimnīcā.

Barības vada atrēzija ir iedzimta attīstības anomālija, kā rezultātā barības vads nav izveidots kā caurulīte, bet ar pārtraukumu. Latvijā ar šādu anomāliju piedzimst viens uz 3000 jaundzimušajiem. Diagnoze bērnam uzstādīta uzreiz pēc dzimšanas, un operācija veikta jau otrajā dzīves dienā.

"Lai operācija varētu noritēt veiksmīgi, izšķirošs ir komandas darbs, multidisciplināra pieeja. Salīdzinot ar torakotomiju jeb vaļējo metodi, torakoskopija sniedz labāku vizualizāciju operācijas laikā, mazāku traumu pacientam, labāko kosmētisko rezultātu (rētas 4 mm garumā), kā arī samazina vēlīno deformāciju risku, piemēram, skoliozes attīstību," pastāstīja BKUS bērnu ķirurģe Ksenija Soldatenkova.

Operācija noritēja veiksmīgi un mazais pacients kopā ar mammu turpina ārstēšanos BKUS, stāvoklis ir stabils un veikto pēcoperācijas pārbaužu rezultāti ir labi.

Operācijā piedalījās BKUS bērnu ķirurgi Ksenija Soldatenkova un Paulis Laizāns, anesteziologs Ivars Veģeris ar komandu, endoskopijas speciāliste Veneranda Duļbinska ar komandu un operācijas māsas – Alla Poļnaja un Biruta Leinerte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!