Foto: Publicitātes foto

Vārdu savienojums "stiprināt imunitāti" ik gadu rudens un ziemas periodā ir viens no visbiežāk dzirdamajiem, taču, pirms ķerties klāt stiprināšanai, svarīgi saprast, kas aiz imunitātes īsti slēpjas. Šoruden to iespējams panākt, nevis sēžot pie grāmatām, bet gan aizraujoši izklaidējoties, saviem mājiniekiem priekšā liekot galda spēli "Imuno", kas bez maksas lejuplādējama Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzeja mājaslapā.

Ko organismā dara galētājšūnas? Vai var uztrenēt imunitāti? Un kā darbojas antivielas? Uz šiem un citiem jautājumiem spēlē varēsi atrast atbildes. Imunitāte ir vesela sistēma, kurā sadarbojas šūnas, audi un orgāni, kopīgi mēģinot novērst patogēnu – baktēriju, vīrusu, sēnīšu – izraisītu saslimšanu. Vai zināji, ka mūsu imūnsistēma atceras katru mikrobu, ko tā jebkad ir sastapusi un ar ko tai ir nācies cīnīties? Spēles gaitā tiek iepazīti iekšēji un ārēji faktori, tajā skaitā, cilvēka izvēles, kas ietekmē imunitāti, kā arī izzināti būtiskākie atklājumi imunitātes izpētes vēsturē. Aizraujošā veidā tiek noskaidroti imunitātes darbības principi un mūsu izvēļu nozīmīgums tās veidošanā un stiprināšanā.

Šajā spēlē katrs spēles dalībnieks pārstāv vai nu patogēnus (PATO) vai imunitāti (IMUNO), katra spēlētāja mērķis – ar saviem lauciņiem ieņemt iespējami lielu teritoriju. Spēle paredzēta spēlētājiem no septiņu gadu vecuma un noderēs gan spēļu vakariem mājās, gan izzinošām stundām skolās. Viss, kas vajadzīgs, ir printeris, šķēres, līme un līmlente. Izdrukā spēles daļas un dodies izzinošā ceļojumā par imunitātes un patogēnu darbību!

Spēles noteikumi un faili pieejami šeit.

Galda spēle “Imunio” izstrādāta Eiropas Sociālā fonda projekta Nr 9.2.4.1/16/I/001 “Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi” ietvaros. Spēle tapusi Medicīnas vēstures muzeja sadarbībā ar Veselības ministriju, apvienību "Kolektīvs" un konsultantiem – imunoloģi Dr. Tatjanu Ļiņovu un spēļu metodiķi Jāni Grunti.

Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzejs pirmo reizi durvis apmeklētājiem vēra 1961. gadā un šobrīd ir viens no apmeklētāju iecienītākajiem muzejiem Latvijā. Jubilejas gads, kas sakrita ar ārkārtas situāciju pandēmijas apstākļos, mudina noskaidrot, kāds ir paša muzeja veselības stāvoklis un ko šajā kontekstā saprast ar veselības jēdzienu. Šiem jautājumiem veltīta Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja 2021. gada norišu programma.

Ar spēļu vakariem un nodarbībām spēlētāji aicināti dalīties sociālajos tīklos, izmantojot tēmturi #spēleIMUNO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!