Foto: Shutterstock

Būt fiziski aktīvam senioru vecumā var būt apgrūtinoši, taču, ļoti iespējams, solis raitāk liksies uz priekšu ar vēl citiem domubiedriem pie sāniem! Tieši tāpēc Rīgas domes Labklājības departaments sadarbībā ar Latvijas Sarkano Krustu aicina seniorus apmeklēt veselīgas pastaigas gida pavadībā, informē "veseligsridzinieks.lv". Dalība pastaigās ir bez maksas.

Šovasar tiek piedāvāti četri pastaigu maršruti:

  • "Nepazīstamā Vecrīga" – Vecrīga ir Rīgas sirds, tomēr ne visi tās stūrīši tiek izstaigāti un ir zināmi. Pastaiga sāksies Ūdensvada ielā, tad tiks iepazītas Peldu un Mārstaļu ielas, iespējams, nepamanītie pagalmi un ēkas, Mārstaļu un Minsterejas ielas, kā arī redzēts fragmentiņš no 13. gadsimta Rīgas mūra. Pēc tam pa Rīdzenes ielu dalībnieki dosies atpakaļ Vecrīgas centra virzienā. Pastaigā būs iespēja iepazīties ar tām Vecrīgas vietām, kas netiek iekļautas tradicionālajos tūrisma maršrutos. Šo ielu stāsti ir citādi, bet ne mazāk interesanti. Tiks apskatīta arī senākā aptieka un uzzināts par vitamīniem un medikamentiem ko lietojam, to ietekmi un seno medicīnu. Sākums – pie Strēlnieku pieminekļa.
  • "Mārupītes ieteku Daugavā meklējot" – upīte, kura nosaukta latviešu Māras vai Kristus mātes Marijas vārdā, sākas ārpus Rīgas, bet, izkļuvusi no Māras dīķa dzirnavu aizsprosta gūsta, ne vienmēr tecējusi tā, kā mēs to jau vairāk nekā 100 gadus esam pieraduši redzēt. Tam par iemeslu bijis gan 19. gs. uzbūvētais dzelzceļš Rīga – Jelgava, gan nedaudz vēlāk Georga Kūfalta izveidotais Arkādijas parks, tādēļ ceļā būs iespēja redzēt un uzzināt gan par šo pārmaiņu tapšanu, gan vēl vecākiem notikumiem, kad Mārupītes krastā atradies Sarkanais tornis. Pastaigas sākums būs Arkādijas parkā, bet nobeigums – pie Daugavas Latvijas Nacionālās bibliotēkas rajonā. Pastaigas laikā tiks veikti stiepšanās vingrinājumi mugurkaula veselības uzturēšanai. Sākums: pie tramvaja pieturas "Arkādijas parks" virzienā uz centru.
  • "Lielie kapi" – pastaiga Lielajos kapos būs iepazīšanās gan ar memoriālās mākslas pieminekļiem, kuru tajos saglabājies gana daudz, gan iepazīšanās ar zināmu un mazāk zināmu 19. un 20. gadsimta ievērojamu rīdzinieku piemiņas vietām. Te apbedīti Rīgas 18 – 20. gs. vācu, krievu, vēlāk arī latviešu tirgotāji, ierēdņi un inteliģences pārstāvji. Noteikti tiks apmeklētas mūsu dižgaru – Krišjāņa Valdemāra, Krišjāņa Barona un Andreja Pumpura – kapu vietas, bet nevar aizmirst arī daudzus citus, bez kuriem nav iedomājama Rīgas un Latvijas vēsture un kultūra: Kristoferu Broci, Augustu Folcu, Kristoferu Haberlandu, plašo Grosvaldu dzimtu, Reinholdu Šmēlingu, Kristapu Bergu, kā arī Viju Artmani, Veras Muhinas dzimtu un Eiženu Finku. Varēs iepazīt dažādu laiku kapu modes tendences no romantiskiem tauriņiem un noslēpumainām melnām rozēm līdz lāpām ar liesmām uz leju un galvaskausiem uz pieminekļiem. Būs iespēja uzzināt arī par Brasas kara hospitāli un tā vēsturi. Sākums – Mēness un Miera ielu stūrī.
  • "Kontrastiem bagātā Bolderāja" – Bolderāja kopš viduslaikiem ir Rīgas stiprie vārti. Mēdz teikt arī – Dieva aizmirstā Bolderāja, bet aiz sākotnēji drūmās un pelēkās ārienes var saskatīt tās savdabību un skaistumu. Pastaigas laikā varēs iepazīties ar seno Bolderājas ciematu, kas jau pirms 150 gadiem sāka veidoties par nozīmīgu industriālo zonu ar tirdzniecības ostu un ir pievienots Rīgai tikai starpkaru periodā, kā arī ciemata pārtapšanu Rīgas nomales guļamrajonā. Pastaigas laikā tiks runāts arī par dabas dziedinošajām spējām. Sākums: Autobusa pietura "Bolderājas tirgus".

Tuvākās pastaigas jūnijā:

  • 7. jūnijā pulksten 10, "Nepazīstamā Vecrīga";
  • 14. jūnijā pulksten 10, "Mārupītes ieteku Daugavā meklējot";
  • 21. jūnijā pulksten 10, "Lielie kapi";
  • 28. jūnijā pulksten 10, "Kontrastiem bagātā Bolderāja".

Savukārt ar datumiem un laikiem ekskursijām pārējos vasaras mēnešos iepazīsties šeit.

Lai būtu ērti pārvietoties, interesenti aicināti ierasties laikapstākļiem piemērotā sportiskā apģērbā un apavos. Ikviens aicināts izvērtēt savu veselības stāvokli un neapmeklēt pastaigu, ja ir slikta pašsajūta un ir saslimšanas (elpceļu infekcijas) simptomi, indivīds atgriezies no ārzemēm vai bijis kontaktā ar Covid-19 slimnieku, vai ir SPKC noteiktā kontaktpersona.

Lai pieteiktos pārgājienam, ikvienam lūgums zvanīt uz tālruņa numuru +371 28308135 vai rakstīt uz e-pasta adresi ekskursijas@redcross.lv.

Apmeklējot pasākumu, tā dalībnieki piekrīt, ka pasākuma laikā var tiks uzņemtas fotogrāfijas un video, kas var tikt publicēti mājaslapā "veseligsridzinieks.lv" un Rīgas domes Labklājības departamenta sociālo tīklu kontos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!