Foto: Shutterstock
Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu tiesību aizsardzības departamentā 2021. gadā kopā saņemtas 474 sūdzības/ iesniegumi, no tiem apstiprinājās 95 sūdzības, daļēji apstiprinājās 153, bet neapstiprinājās 226 sūdzības.

Pēc apkopotajiem sūdzību/iesniegumu rezultātiem secināms, ka 111 saņemto sūdzību izskatīšana bija piekritīga citām institūcijām. Šādos gadījumos saņemtā informācija tiek nosūtīta atbilstoši kompetentām iestādēm. Pēc minētā secināms, ka, iespējams, iedzīvotājiem nav pietiekamas informācijas par iestāžu kompetenci, tā teikts VBTAI publiskajā gada pārskatā par 2021. gadu, kas publicēts 30. jūnijā.

Biežākās sūdzību/iesniegumu tēmas un to izvērtēšana


Izskatot saņemtos iesniegumus, konstatēts, ka 2021. gadā aktuālākās tēmas, par kurām saņemtas sūdzības ir:

  • pedagogu nepietiekama sadarbība ar vecākiem;
  • pedagogu fiziskā un emocionālā vardarbība pret bērnu;
  • nepedagoģisku metožu pielietošana darbā ar bērniem;
  • vienaudžu savstarpējā fiziskā un emocionālā vardarbība;
  • emocionālā un fiziskā vardarbība ģimenē.


No tām visvairāk – 69 – sūdzības saņemtas par pedagogu nepietiekamu sadarbību ar vecākiem, kam seko nepedagoģisku metožu pielietošana darbā ar bērniem – 54, pedagogu emocionālā vardarbība – 42, emocionālā vardarbība ģimenē – 37, vienaudžu savstarpējā emocionālā vardarbība – 27, vienaudžu savstarpējā fiziskā vardarbība – 21, fiziskā vardarbība ģimenē – 16, fiziskā vardarbība no pedagogu puses – 16.


Izvērtējot sūdzību saturu, secināms, ka vislielākās grupas, par kurām saņemtas sūdzības ir:

  • pirmsskolas izglītības iestādes – 117 sūdzības;
  • vispārējās izglītības iestādes – 100 sūdzības;
  • ģimene, aizbildnis, audžuģimene – 54 sūdzības.

Administratīvā lietvedība


Gadījumos, kad izskatot sūdzības/iesniegumus, tiek konstatēta emocionālā un/ vai fiziskā vardarbība pret bērnu, ko pieļāvušas valsts vai pašvaldību institūciju amatpersonas vai darbinieki, inspektoram ir tiesības pieņemt lēmumu par lietvedības uzsākšanu administratīvā pārkāpuma lietā. Konstatējot nepedagoģisku metožu izmantošanas gadījumus, iestādes vadītājs pēc savas iniciatīvas vai pēc inspektoru ieteikuma ir tiesīgs disciplināri sodīt pārkāpumu pieļāvušo personu.

2021. gadā inspektori par bērnu tiesību pārkāpumiem ierosinājuši 91 administratīvo pārkāpumu lietu; no tām pirmsskolas izglītības iestādēs – 42, skolās – 25, sociālās korekcijas izglītības iestādēs - 14, sporta skolā - vienu, ārpusģimenes aprūpes iestādēs – divas, bāriņtiesā – vienu, internātskolā – vienu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā – vienu, nometnēs – trīs, par bērnu pasākuma rīkošanu – vienu.

Izskatot 91 ierosināto administratīvo pārkāpuma lietu un noskaidrojot apstākļus, septiņās lietās atteikts uzsākt administratīvo pārkāpuma lietu, izbeigtas 43 lietas, divas lietas atbilstoši kompetencei pārsūtītas Valsts policijai, brīdinājums izteikts 18 lietās, naudas sods piemērots 21 lietā.

Visvairāk administratīvā pārkāpumu lietu ierosināts Rīgā – 37, kam seko Valmieras novads ar 14 ierosinātām administratīvā pārkāpumu lietām, Daugavpils novads ar sešām, Jelgavas pilsēta ar četrām un Talsi ar trim lietām.

Administratīvo pārkāpumu lietas par bērnu tiesību pārkāpumiem visbiežāk ierosinātas pirmsskolas izglītības iestādēs, arī sodi visvairāk piemēroti pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem, kas liecina, ka administratīvā procesa gaitā veiktajā izmeklēšanā pārkāpuma fakti ir pierādīti.

Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu bērnu aprūpes, izglītības, veselības aprūpes un citās tādās iestādēs, kurās uzturas bērni, (...) darbinieks, kuram piemērots naudas sods par administratīvo pārkāpumu, vairs nedrīkst strādāt, sniegt pakalpojumus bērniem klātesot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!