Foto: LETA

Vēl aizvien ir profesijas, kas tiek dēvētas par izteikti piemērotām konkrētam dzimumam, tāpēc, piemēram, sieviešu dalība militārajā sfērā joprojām ir temats diskusijām. Savās pārdomās Radio SWH raidījumā "Ar dziesmu par dzīvi" dalās juriste, Aizsardzības ministrijas (AM) parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece, kura uzskata – sievietēm ir iespēja būt visur.

"Protams, ka ir tādas jomas, kur objektīvi ir vairāk vēsturiski bijuši vīrieši. Aizsardzības joma, armija, protams, ir tā, kur ir daudz vairāk vīriešu nekā sieviešu, bet Latvijas armija pretstatā NATO valstīm izvirzās vadībā – mums ir ļoti daudz sieviešu Latvijas armijā, tai skaitā Zemessardzē," stāsta Bļodniece. Viņa dalās arī piemērā, kur nupat Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijā sieviete beigusi virsnieku kursu. "Sievietēm ir iespēja būt visur, bet aizvien ir kur augt, lai būtu līdzvērtīgi," pārdomās dalās parlamentārā sekretāre.

Bļodniece uzskata, ka izturība sievietēm ir augsta un nepamatoti domāt, ka ir profesijas, kuras nebūtu pa spēkam: "Man liekas, ka tādu nav." Viņa norāda, ka Latvijā tomēr vēl aizvien ir aizspriedumi par to, kuras ir sieviešu un kuras – vīriešu profesijas, kur sievietēm, neesot ko darīt. Parlamentārā sekretāre uzskata, ka būtu jācīnās pret lomu iedalīšanu un uzskatiem, ka sievietēm var maksāt mazākas algas un tamlīdzīgi. "Līdz vienlīdzībai mums ir stipri kur augt," saka Bļodniece.

Kā vēl vienu piemēru, kur sieviete nereti nonāk ķīlnieces lomā, parlamentārā sekretāre min Latvijā pastāvošu problēmu – uzturlīdzekļu nemaksāšanu. "Ir milzīgas masas, kur sievietes reāli audzina vienas bērnus. Audzinot bērnus, protams, ka viņām vajag vairāk laika, mazāk laika atliek karjerai, un tad objektīvi mēs nonākam pie tā, ka sievietēm ir tās profesijas vai amati, kurus viņas ieņem, kas ir mazāk atalgoti, mazāk redzami," viņa norāda, "Jebkurā gadījumā es domāju, ka nav tāda lieta, ko sievietes nevar darīt, – ne aizsardzības jomā, ne kādā citā. Viss ir tāds gribēšanas un uzņemšanās jautājums."

Pilnu raidījuma ierakstu vari klausīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!