Foto: Publicitātes attēli
Tuvojoties Tēva dienai, mūziķu apvienība “Tēvi un meitas” iedziedājuši aizkustinošu veltījumu Latvijas tēviem – dziesmu "Tēti, ko tu pēti", informē biedrība "Tēvi". Līdz ar dziesmas publicēšanu nāk klajā arī tās videoklips.

Mūzikas un teksta autore ir biedrības "Tēvi" vadītāja Gata Smidrovska dzīvesbiedre un mūziķe Sintija Šmite-Smidrovska, kura atzīst, ka "dziesma radusies jau pirms gada, klimperējot klavieres ar tobrīd gadu veco jaunāko meitu un cenšoties izdomāt oriģinālu dāvanu vīram Tēva dienā. Tā nu radusies ideja apspēlēt kāpēcīša vecumu, kad tiek uzdoti jautājumi, uz kuriem pacietīgi jāprot atbildēt bērnam saprotamā valodā. Svarīgi arī bijis parādīt, – kaut arī tētim ne viss vienmēr notiek perfekti, ar viņu vienalga lepojas, jo tas ir mans. Šajās trīs minūtēs ir ielikta mana mīlestība un pateicība diviem tētiem – manam un manu meitu tētim, jo tikai viņi tā māk."


Dziesma "Tēti, ko tu pēti" atspoguļo tēta nozīmi katra bērna dzīvē gan praktiskā sadzīves, gan emocionālā līmenī. Tie ir gan kopīgi ikdienas mazie darbi, ko darām kopā, gan mūžīgais tēvu satraukums par spēju nodrošināt ģimeni finansiāli, gan jautrie brīži un īpašie rituāli, kas tiek piedzīvoti kopā. Tāpat neizpaliek arī mazā bērna lielie jautājumi, uz kuriem ik reizi tiek gaidītas patiesas atbildes.

Tieši tikpat svarīgi parādīt, cik ļoti bērni novērtē tēvu klātbūtni, uzmanību un nosvilušos nervus, lai gan ikdienā to nemaz bieži nesaka. Tā kā iesaistīti tēvi ir ārkārtīgi svarīgi ik katra bērna izaugsmei un sabiedrībai, arī mēs kopā vēlamies pateikt skaļu un atklātu "Paldies!" visiem, kuri nepaguruši iet pastaigās, rūpējas par kārtību mājā, ik vakaru lasa pasakas un dzied dziesmas, un vienkārši rada drošu vidi saviem bērniem.

"Dziesma man ir īpaši aizkustinoša, jo tā bija pārsteiguma dāvana no manas sievas 2022. gada Tēva dienā," saka Gatis Smidrovskis. "Ikdienā strādājot ar tēviem, apzinos, cik daudz paliek viņu dzīves aizkadrā bieži vien nepateikts, par ko viņi raizējas un kur gūst spēku turpināt savu svarīgāko darbu. Ceru, ka šī dziesma atgādinās tēviem par to, ka mūsu rūpes nepaliek nepamanītas un ka mūsu klātbūtni novērtē."

Dziesmu iedziedājuši tēti – Kārlis Gedrovics, Jānis Barlo, Ritvars Vulis, Eduards Vācietis un Gatis Smidrovskis – un bērni – Tīnūžu vokālā ansambļa "TĪ Mažors" dziedātājas, kā arī Stella Šmite un Tinga Dina Prauliņa. Dziesmu ierakstīja Sniedze Prauliņa, miksēja un māsterēja Oskars Jansons, instrumentus spēlēja autore Sintija Šmite-Smidrovska, Ivars Krauze un Edgars Šubrovskis. Klipu veidojis video producents Reinis Strautiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!