Foto: Vida Press/Publicitātes attēls

Latviešu izcelsmes uzņēmēja Sarma Melngailis, kura Ņujorkā ieviesa vegānās ēšanas "trendu" un vēlāk tika notiesāta par krāpniecību, atkal pūlas atgriezties ēdināšanas biznesā, ziņo "New York Post". Par Melngailis savdabīgo uzņēmējdarbību pat tika uzņemts "Netflix" dokumentālais seriāls "Bad Vegan".

Kā ziņo portāls, 50 gadus vecā tiesātā uzņēmēja nule redzēta, uzrunājam investorus, lai tie palīdzētu no jauna atvērt viņas restorānu "Pure Food & Wine", kas savulaik bija ierindots starp 100 vislabākajiem Ņujorkas restorāniem, bet tika slēgts 2016. gadā.

Melngailis pagājušajā nedēļā organizējusi biznesa tikšanos kafejnīcā "Irving place", kas atrodas otrpus ielai. Tad uzņēmēja savus sarunu biedrus vedusi uz pretī esošā viņas bijušā restorāna telpām, atvērusi durvis un visi devušies iekšā. Restorāns līdz šim bijis ciet, telpas tukšas.

Savukārt pagājušajā mēnesī intervijā kādā raidierakstā Melngailis atzina, ka gatavojas atklāt jaunu restorānu, tikai tam nepieciešami "pareizie apstākļi". Viņa piebilda, ka vēlas nopelnīt tik daudz naudas, lai spētu atmaksāt ikvienam, kurš viņas izdarību dēļ palika pie sasistas siles.

Šādu cilvēku bija daudz, un par viņas finanšu noziegumiem tapa dokumentālais seriāls "Bad Vegan". Melngailis ilgstoši nemaksāja algas vegāniskā restorāna darbiniekiem. Vienlaikus viņa atvēra vēl citu restorānu "One Lucky Duck", arī tur krāpjoties ar atalgojumu. Kad abu restorānu darbinieki sabuntojās un izgāja ielās, atklājās vēl arī citi uzņēmējas pārkāpumi.

Melngailis 2017. gada maijā atzina savu vainu vairāk nekā 2 000 000 ASV dolāru zādzībā investoriem un krāpšanas plānošanā, kā arī nodokļu izkrāpšanā. Viņa saņēma gandrīz četru mēnešu cietumsodu.

2018. gadā viņa oficiāli izšķīrās no sava vīra un krāpniecisko darbību partnera, lietuvieša Entonija Straņģa. Jau restorāna lietas izmeklēšanas sākumā kļuva zināms, ka Straņģis tiek meklēts par citām zādzībām un vērienīgām krāpniecības shēmām.

Lai gan abi kādu laiku bēguļoja, policija uz pēdām pārītim nonāca 2016. gada 12. maijā Tenesī štatā. Viņi bija apmetušies kādā viesnīcā atsevišķās istabās, taču "iekrita", pasūtot picu no "Domino's Pica". Daudzus pārsteidza, ka vegāniskā dzīvesveida kultivētāji bija pasūtījuši picu ar desu.

2022. gadā iznākušo "Netflix" seriālu par savu dzīvi Melngailis kritizēja – seriāls neesot bijis īsti patiess, jo tā autori centušies dramatizēt notikušo un daudzviet viņas stāsts pasniegts maldinoši.

Sarma Melngailis dzimusi ASV, viņas tēvs dzimis Rīgā un vēlāk strādājis Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā, bet viņas māte bija pavāre. Vecāki izšķīrās, kad Sarmai bija deviņi gadi. Melngailis ieguvusi ekonomistes izglītību, kā arī privātajā "Franču kulinārijas institūtā" apguvusi pārtikas sfēras zinības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!