Foto: AFP/Scanpix
Odi un citi kukaiņi ir viena no apnicīgākajām vasaras vakaru sastāvdaļām, jo atgaiņāšanās no tiem ietekmē ne tikai ārā pavadītā laika kvalitāti, bet to kodumi sagādā arī fizisku diskomfortu. Savukārt ķīmiskie līdzekļi, ar kuriem apstrādājam ādu, cerētā odu atbaidīšanas efekta vietā nereti sagādā vien galvassāpes. Šai sakarā izdevums "Natural Society" apkopojis pāris dabisku līdzekļu, ar kuru palīdzību patiešām iespējams atvairīt insektus.

Dabiskie odu un citu kukaiņu atbaidīšanas līdzekļi var būt gan dažādas eļļas, gan īpaši augi, kurus novietot sev tuvumā. Tāpat savu ķermeni odiem nepievilcīgu iespējams padarīt ar noteiktu pārtikas produktu lietošanu uzturā, mainot ķermeņa dabisko smaržu, vēstī "Natural Society", piedāvājot arī efektīvāko aizsarglīdzekļu topu,

Eikaliptu eļļa

Citronu – eikaliptu eļļa ir viens no efektīvākajiem un izplatītākajiem insektu atbaidīšanas līdzekļiem. Speciālisti iesaka to uzklāt uz ādas pulsējošajām vietām, līdzīgi smaržām, tā panākot maksimālu aromāta izplatīšanos. Tāpat gana efektīva var būt dabiska eikalipta auga novietošana sev tuvumā, kas pildīs līdzīgu funkciju.

Kaķu mētra

Kā izrādās, kaķu mētra nav paredzēta vien tavam mājas mīlulim. Tai piedēvētas arī cilvēka veselības uzlabošanā, kā arī mājsaimniecībā derīga līdzekļa funkcijas, un tās aromāts nav tīkams kukaiņiem. Novietojot kaķu mētru nepieciešamajās vietās, vari veiksmīgi atbrīvoties no skudrām, kas iekļuvušas tavā mājvietā, savukārt ādas iesmērēšana ar kaķumētras eļļu atvairīs odus.

Citronzāle

Lai atbaidītu odus, noderīgas ir gan citronzāles aromāta sveces, gan ēteriskā eļļa, tomēr visefektīvākā līdzekļa iedarbība novērota, izmantojot pašu augu. Iesējot citronzāli savā dārzā, ne tikai papildināsi tā ainavu, bet arī iegūsi dabisku aizsarglīdzekli pret odiem un citiem nevēlamiem kukaiņiem.

Tāpat insektu aizbaidīšanā noderīga ir lavandas un tējas koka eļļa, kā arī ķiploku lietošana uzturā, kuru asā smarža insektiem nudien nav simpātiska, un no odu kodumiem var glābt arī gaiša apģērba valkāšana un izvairīšanās no alus dzeršanas, informē "Natural Society".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!