Foto: LETA
Bišu ēdienkartē bišu maize kā olbaltumvielu avots parādās ziemā, kad ziedputekšņus dabā nav iespējams ievākt. Šo veselīgo, ar unikālām īpašībām apveltīto produktu novērtējuši un sākuši lietot savā uzturā arī cilvēki.

Kas ir bišu maize?

Vienu bišu maizes graudiņu bites gatavo no vairākām ziedputekšņu nastiņām, tās izvietojot šūnās, cieši sastampājot ar galvu un pārlejot ar medu, kas sastāda 25 % no šūniņas sastāva. Putekšņu virskārta sasūcas ar medu, kas ir svarīgi, lai klāt netiktu gaiss. Šūniņa tiek aizvākota ar vasku. Baktēriju un fermentu iedarbībā anaeorobos apstākļos rodas pienskābe, kas šūniņu saturu iekonservē. Galvenās baktērijas ir pienskābās nūjiņas un rauga sēnītes. Šāda pienskābā fermentācija ir līdzīga kā jogurtiem un produktu padara cilvēka organismam daudz vieglāk uzņemamu un papildinātu ar jaunām barības vielām. Fermentācijas procesā ir svarīgi, lai stropā tiktu nodrošināti pareizi apstākļi, 33-35 °C temperatūra, augsts mitruma līmenis, par ko rūpējas bišu saime. Kad produkts ir gatavs, tas iegūst brūnganu nokrāsu ar skābenu garšu, ko dod pienskābe.

Kā iegūst bišu maizi?

Biškopis bišu maizi iegūst, atdalot to no vaska šūnas ar speciālu iekārtu palīdzību. Tās var būt mehāniskas ar roku darbināmas ierīces un elektroniskas kombinētas iekārtas. Bišu maizes ieguve ir darbietilpīgs process. Mūsdienās lielražotāji izmanto speciālu aprīkojumu. Īsumā iegūšanas tehnoloģiju var aprakstīt šādi:

1) ņem vaska šūnu gabalus, kur šūnās ir bišu maize, nožāvē lieko mitrumu līdz 14-15 %;

2) nožāvēto izejmateriālu sasaldē līdz -1 °C, tad ar speciālu mašīnu bišu maizes graudiņus izsit no vaska šūnas, kas tālāk birst caur sietu, atdalot maizes graudiņus;

3) mazākās vaska daļiņas no bišu maizes atdala ar gaisa plūsmu;

4) iegūtos bišu maizes graudiņus dezinficē.

Mazajās dravās, kur nav iespējams procesu mehanizēt, bišu maizi iegūst ar vienkāršākām metodēm - graudiņus no šūnām izņem ar kādu asāku priekšmetu vai sasmalcina kopā ar šūnām un tad attīra.

Biškopji praktizē arī metodi, kad bišu maizi neizņem no šūnām. Šūnas ar bišu maizi sagriež gabaliņos un aplej ar medu. Iegūtais produkts ir svaigs un mehāniski neapstrādāts (nežāvēts, nesaldēts, nedrupināts) medus ar bišu maizi. Medus darbojas kā konservants. Dažkārt bišu maizi samaļ un sajauc ar medu (attiecībā 20 % pret 50 %).

No kā sastāv bišu maize?

Dažādos literatūras avotos minētais bišu maizes sastāvs ir atšķirīgs. Izskaidrojums ir vienkāršs: bišu maizes sastāvs nav viendabīgs, jo to veido bišu savāktie dažādie un pat ļoti atšķirīgie ziedputekšņi, nektārs. Bišu maize satur plašu vitamīnu spektru: B grupas vitamīnus, C, P, A provitamīnu, E, kā arī visas būtiskās aminoskābes, ko organisms nespēj sintezēt, un fermentus. Tā ir piesātināta ar kāliju, magniju, satur arī dzelzi, kalciju, jodu un citas vielas.

Cik un kā lietot?

Cilvēka organisms bišu maizi izmanto pilnvērtīgāk nekā ziedputekšņus. Tas ir tāpēc, ka bišu maizes rūgšanas procesā tiek sašķelti ziedputekšņu apvalciņi, kurus cilvēka kuņģa sula nespēj sadalīt.

Lieto: pieaugušie 1-2 tējk. (20 g) dienā; bērni (3-5 gadi) 0,5-5 g (1 tējk.) dienā. Ieteicamā diennakts deva: pieaugušajiem 20 g, bērniem 5 g. Kursa ilgums var būt dažāds, optimāli 20 dienas. Bišu maize vairāk ieteicama pavasaros un rudeņos, lai izsargātos no saaukstēšanās slimībām, taču var lietot jebkurā laikā, ja nomāc bezspēks vai jāatjauno spēki pēc ilgstošas slimošanas.

To iesaka pret mazasinību, neirozēm, apetītes trūkumu. Palīdz pret vēdera aizcietējumiem un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas gadījumā, labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmas darbību. Dabīgs līdzeklis sirds asinsvadu stiprināšanai. Vīriešiem bišu maize ieteicama priekšdziedzera slimību gadījumos. Tā paaugstina organisma spēju pretoties dažādiem vīrusiem un infekcijām, stiprina imunitāti.

Tā kā bišu maize ir svarīgs un galvenais dabisks kālija un magnija avots, tā efektīvi līdz pret depresiju, fizisku vājumu, krampjiem, miega traucējumiem. Tā viegli uzsūcās organismā un strauji piedalās veselīgu organisma šūnu attīstīšanā. Regulāri lietojot bišu maizi, organisms tiek pasargāts no kālija un magnija trūkumuma, ko veicina stress, hroniskas slimības, lielas fiziskas aktivitātes, diēta, alkohols, smēķēšana un citi faktori. Bišu maizes lietošanas pozitīvais efekts ir sajūtams ātri - tā ir spēcīgs apiterapijas produkts. Ar bišu maizi varētu aizstāt košļājamo gumiju!

Bišu maizi var iegādāties pie biškopjiem, specializētos medus produktu veikalos un aptiekās.

Pirms sākt lietot, vajadzētu konsultēties ar ārstu vai farmaceitu. Kaut gan tās sastāvā ir ziedputekšņi, pret kuriem cilvēkiem diezgan bieži ir alerģija, bišu maizes gadījumā alerģiskas reakcijas novērojamas reti.

Bišu maizes ķīmiskais sastāvs

Ķīmiskais elements Bišu maize
Olbaltumvielas 20,3-21,7
Tauki 0,67-1,58
Ogļhidrāti (cukuri) 24,4-34,8
Pelni 2,4-2,6
Pienskābe 3,06-3,2
Kopējais skābums 4,3

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!