Foto: Shutterstock
Kad pavasaris atnācis un zāliens sācis zaļot, pagalmā jau atkal parādījušies kurmju rakumi. Lai gan kurmis pats par sevi izskatās tik ļoti mīlīgs – ar melnu samta kažociņu, tomēr viņa radītie rakumi mauriņā mēdz būt ļoti kaitinoši.

Kurmis ir mazs un pūkains dzīvnieciņš, kurš lielāko savas dzīves daļu pavada pazemē, rokot dziļus un tālus alu labirintus. Lai arī kurmim ir mazas ačteles un tas redz samērā slikti, to ieraudzīt virszemē ir grūti, jo izcilā dzirde un oža ļauj tam saklausīt cilvēku tuvojamies, un tas naski un ātri aizlaižas uz kādu mierīgāku vietu. Tāpēc tos noķert un palaist pļavā vai ganību laukā, kur tiem būtu piemērota vide, ir diezgan grūti.

Kā raksta portāls “Borealforest.org”, kurmis visaktīvākais ir vasaras sezonā, tomēr arī pavasarī tas ir nenogurdināms. Alu garums var būt pat 200 metri.

Kaut arī metodes ir daudz, kā likt kurmim doties uz citu zemes gabalu, tomēr nevar teikt, ka metode, kas noder vienam, derēs arī citiem. Tāpēc jāeksperimentē un jāizmanto gan tautas, gan ekspertu ieteikumi.

Dārza kari: Pieci ieroči cīņai ar kurmi

Ikvienam pieredzējušam dārzkopim ir zināms, ka kurmji ir ne tikai ļoti apņēmīgi, – ja reiz ieradušies sētā, tad tas ir uz ilgu, – bet arī nes labumu, tajā pašā laikā padarot trakus pārējos.

Lasīt vairāk

Kā padzīt kurmjus no dārza?

Foto: DELFI

"Mūsu ģimenes dārzu šogad jau paspējuši papostīt kurmji. Lūdzu, iesakiet kādu veidu, kā viņus padzīt no dārza!" "DELFI Māja un dārzs" jautā lasītāja Zanda.

Lasīt vairāk

Tautas metodes kurmju atbaidīšanā

Foto: Shutterstock

Tā vien šķiet, ka cīņa ar kurmju klātbūtni dārzā tā arī nekad nebeigsies, taču tas nemaina faktu, ka tie katru gadu negaidīti parādās dārzā un atstāj aiz savas klātbūtnes rakumus tur, kur tie nepavisam nav vajadzīgi. Tā kā paņēmieni kurmju atbaidīšanā ir daudz un dažādi un šķiet neprātīgi izvēlēties vienu ieteicamo risinājumu, iepazināmies ar "Delfi" lasītāju pieredzi forumos, kur netrūkst nedz padomu, nedz arī pieredzes apmaiņas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!