Foto: Privātais ahīvs

Meklē ideju, kā mājas, lapenes vai terases puķupodus padarīt par īsteniem dizaina elementiem? Radošā variantā savā feisbuka profilā dalījusies Solvita Balode, kura dažādu izmēru dvieļus izmērcējusi cementa maisījumā, radot stilīgus augu traukus.

Kā sarunā ar "Tavs Dārzs" stāsta idejas realizētāja Solvita, viņai patīk eksperimentēt ar dažādām lietām, un šis ir viens no elementārākajiem variantiem, kādu izveidojusi: "Spainī sajauc cementa pulveri ar ūdeni. Vajag diezgan pabiezu, bet arī tādu, lai dvielī sūktos iekšā. Pēc tam riktīgi izmērcē to dvieli."

Tad seko žāvēšanas process. Solvita stāsta, ka dvieli likusi uz tāda izmēra poda, kādu viņa vēlējusies gala rezultātā iegūt, jo jaunajos podos augus likusi iekšā ar vecajiem. "Podam pāri pārliec plēvi, lai būtu pēc tam vieglāk noņemt. Tad viņš arī tādas krunciņas foršāk veido. Un viss – pēc tam uz diennakti atstāju, jo dvieļiem kārtīgi jāizžūst."

Foto: Privātais ahīvs

Viņa gan atklāj, ka tad, kad jaunizveidotais podiņš apgriezts otrādi, pamata daļu pārklājusi ar vēl vienu cementa kārtiņu. "Principā, kad nožuva, arī no iekšpuses vēlreiz pārklāju ar cementu, lai pods būtu biezāks un vēl stingrāks. Ja cements ir par šķidru, tad viņš sanāk mīksts – vienkārši, nekas nesanāk." Kad iekšpusē otro reizi ieliets un izlīdzināts maisījums, to atstāj žāvēties blakus citiem puķupodiem.

Runājot par dvieli, ir nepieciešams tāds, kas spēj labi uzsūkt šķidrumu. "Es esmu eksperimentējusi arī ar dvieli, kas man atradās mājās un pats par sevi slikti uzsūc mitrumu, tad arī no viņa īsti negrib nekas sanākt. Sasūcas kaut kas, bet dvielis nav tik uzņēmīgs," pieredzē dalās Solvita.

Sieviete stāsta, ka var arī eksperimentēt ar poda malām: "Ja uzliek uz kaut kā zemāka, var dabūt podus ar atliektām maliņām." Viņa arī piebilst – ja izmanto pavisam mazus dvielīšus, sanāk skaisti svečturi, mazi podiņi un tamlīdzīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!