Foto: Publicitātes foto

Par spīti aukstajām gaisa masām, kas raksturīgas šim pavasarim, arī Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā ar Lēbnera magnolijas (Magnolia x loebneri) ziediem sākusies graciozo pavasara ziedošo koku – magnoliju ziedēšana.

LU Botāniskā dārza brīvdabas kolekcijā ir dažādu veidu magnolijas, kas katru pavasari zied gaišās, krāšņās ziedu kupenās, priecējot dārza viesus. Parasti magnolijas ziedēt sāk jau aprīļa trešajā dekādē, taču šogad, protestējot pret salīdzinoši vēso pavasari, pirmos ziedus tās vērušas tikai maija sākumā. Šobrīd visā krāšņumā zied Lēbnera magnolija (Magnolia x loebneri). Paredzams, ka gaisam iesilstot, pavisam drīz pumpurus atvērs arī Ziemeļu magnolija (Magnolia kobus var. Borealis), kam sekos arī citas ziedētājas, stāsta LU Botāniskā dārza Sabiedrisko attiecību speciāliste Karlīna Engere.

Magnoliju izteiksmīgo balto un maigi rozā ziedu vienkāršā uzbūve vēsta par šo augu seno izcelsmi. To dabiskais izplatības reģions ir Dienvidāzija un Amerika, galvenokārt tropi un subtropi. Eiropā magnolijas sastopamas dienvidu un rietumu daļā, kur ir maigs klimats. Latvija ir viens no tālākajiem ziemeļu punktiem, kur iespējams audzēt atsevišķas izturīgākās magnolijas.

LU Botāniskajā dārzā ir lielākā magnoliju kolekcija Latvijā – brīvdabas ekspozīcijā ir 17 dažādas sugas un šķirnes. Ziedošo koku vecums sasniedz gandrīz 60 gadu vecumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!