Foto: LETA
Ražas laiks nudien ir darbīgs, jo jāpaspēj novākt pašu izaudzētie gardumi dārzā, kā arī jādodas uz mežu, lai salasītu veselīgās dzērvenes, brūklenes vai sēnes. Īsta sēņu parāde šajās dienās ir Latvijas Dabas muzejā, kur izstādē "Sēņu dienas 2019" vienkopus aplūkojamas dažādas sēņu sugas – sākot no tautā iemīļotajām baravikām, gailenēm, apšubekām līdz pat indīgajām sēnēm.

Kā "Tavs Dārzs" pastāstīja Latvijas Dabas muzeja pārstāve Baiba Krustiņa, izstāde "Sēņu dienas 2019" tapusi sadarbībā ar Latvijas Mikologu biedrību. Tajā var aplūkot Latvijā sastopamo sēņu daudzveidību – ēdamās un neēdamās sēnes, indīgās, kā arī reti sastopamās sēnes. Sēnes katru dienu tiek mainītas, tāpēc katru dienu izstādē ir vērojams kaut kas cits.

Lai gan Latvijā ir konstatētas aptuveni 4 000 sēņu sugas, izstādē to ir krietni mazāk, jo, kā skaidro Krustiņa, eksponātu ievākšanu ietekmēja gan laikapstākļi, gan veiksmes faktors. Latvijā kopumā ir vairāk nekā 200 ēdamās sēnes, bet parasti sēņotāju groziņos nonāk vien 20 līdz 30 populārākās sēņu sugas.

Apmeklētāji izstādes laikā var saņemt arī konsultācijas no zinošajām mikoloģēm – Initu Dānieli un Diānu Meieri. Tāpat savās zināšanās par sēnēm dalās arī citi zinoši muzeja speciālisti.

Tāpat izstādes laikā var izveidot savu mazo sēņu izstādi no biežāk sastopamajām sugām, uzlabot savas sēņu pazīšanas iemaņas, kā arī papildināt izstādi, nesot līdzi savas atrastās sēnes. Speciālisti arī palīdzēs atpazīt sugu. Kā pieļauj Krustiņa, iespējams, apmeklētāju atradums kļūs par jaunu eksponātu izstādē. Savukārt skolēnu grupas (2.–7. klase) var pieteikties nodarbībai "Raibā sēņu pasaule".

Latvijas Dabas muzeja mikologi arī atgādina – nezināmas un iepriekš neredzētas sēnes uzturā lietot nedrīkst!

Izstādes darba laiks:

  • 11. septembrī no pulksten 10 līdz pulksten 17;
  • 12. septembrī no pulksten 10 līdz pulksten 19;
  • 13. septembrī no pulksten 10 līdz pulksten 17;
  • 14. septembrī no pulksten 10 līdz pulksten 17;
  • 15. septembrī no pulksten 10 līdz pulksten 17.
Foto ieskats izstādē:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!