Foto: stock.xchng

Nevēlams aromāts ledusskapī, izlijis karsts piens uz plīts, pelējuma smaka tīrā burkā, nepatīkams aromāts viesistabā, pannas un šķīvji pēc zivs ēdienu pagatavošanas - šo un daudzu citu smaku novēršana prasa lielas pūles. Šoreiz Delfi Māja un dārzs apkopoja ārvalstu un pašmāju specializēto mediju ieteikumus par to, kādi līdzekļi un paņēmieni der cīņā ar nepatīkamiem aromātiem.

Nevēlamu smaku virtuvē iespējams novērst, vārot atvērtā katlā nelielu daudzuma ūdens, kuram pievienots nedaudz etiķa. Pēc tam telpu kārtīgi jāizvēdina. Savukārt plauktos, kur tiek glabātas pārtikas preces, būtu jāizvieto neliels trauks ar saberztām kokoglēm, jo ogles uzsūc visa veida smakas. Lai apslāpētu gatavojamā ēdiena smaržu virtuvē, var uzbērt sāli uz karstas plīts virsmas.

Nepatīkamu aromātu telpā, piemēram, priekšnamā vai viesistabā, iespējams novērst, uzpilinot pāris piles odekolona uz aukstas spuldzes, ko pēc tam ieslēdz. Tāpat var izmantot arī kafiju: turot uz uguns pannu ar kafijas biezumiem, pavisam ātri nevēlamais aromāts telpā būs pazudis. Arī uz atsevišķiem plauktiem var novietot pāris kafijas pupiņas, nepatīkamu aromātu novēršanai.

Ja nepatīkamais aromāts ir radies ledusskapī, talkā jāņem sagrieztas melnās maizes šķēles vai citrona miziņas, ko ieliek ledusskapja plauktos - diennakts laikā no netīkamā aromāta nebūs vairs ne vēsts. Turklāt svaigs kadiķu zariņš ledusskapī ne vien spēj novērst nevēlamu aromātu, bet arī ienest svaigu meža smaržu.

Ja uz plīts izlijis vārīts piens, attiecīgā vieta jāpārber ar sāli, kuram pāri jāpārliek mitru avīzi - tā neļaus nepatīkamajam deguma aromātam izplatīties visā telpā. Metāla kastītē smaka pazudīs, ja tajā tiks ielikti daži sērkociņi.

Lai maizes kastē nevaldītu specifiskais aromāts, to jānoslauka ar mitru lupatiņu, uz kuras uzpilināts nedaudz etiķa. Pēc tam gan maizes kasti vēlams novietot vietā ar labu gaisa cirkulāciju.

Savukārt netīkamu aromātu pannā vai katlā spēj novērst melnā tēja. Sākumā virsma jāuzkarsē bez ūdens, tad jāieber melno tēju un cieši jāuzliek vāks un katls šādā veidā jāatstāj uz stundu. Tējkannai pietiek vien, ja ūdenī ieliek cukura graudiņu, bet vēlāk tējkannu rūpīgi izskalo. Savukārt termoss ir jāizskalo ar ūdeni, kuram pievienots nedaudz etiķa.

Pelējuma smaku burkās iespējams novērst, ielejot tajās kafijas biezumus un atstājot uz pāris stundām.

Ja trauki piesūkušies ar zivs, sīpolu vai citu specifisku ēdienu aromātu, tos jāmazgā ūdenī, kam pievienots etiķis (2 litri ūdens: 2 ēdamkarotes etiķa). Zivs smaku no traukiem var noņemt, tos mazgājot karstā sālsūdenī.

Lai izbēgtu no ilgstošas sīpolu vai loku aromāta uz koka dēlīša, pirms griešanas dēlītis jāapstrādā ar citronu. Rupjais sāls labi noņem šādu aromātu no metāla galda piederumiem. Lai nejustu hlora smaku ūdenī, tas jāielej atvērtā traukā un jāļauj pāris stundas nostāvēties.

Ja arī jūs zināt kādu labu ieroci cīņai ar nepatīkamiem aromātiem mājoklī, sūtiet savu padomu uz e-pastu: maja_darzs@delfi.lv!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!