Foto: stock.xchng
Pavasarī un vasaras sākumā cilvēkus traucē ne vien odi, bet arī citi mazi, bet ļoti uzbāzīgi kukaiņi. Vieni no tiem - sarkanās skudras, kuras ir ļoti kustīgas un viegli caur kanalizācijas vai apkures caurulēm un dažādām mazām spraudziņam var iekļūt mājoklī un sagādāt tā saimniekiem ne mazums raižu.

Daudzi uzskata, ka skudras, kuras mēdz ieperināties namos, ir nekaitīgas, taču patiesībā mājas skudras līdzīgi kā tarakāni un mušas, var kļūt par dažādu kuņģa un zarnu trakta slimību pārnēsātājiem.

Lai sagatavotos un spētu atvairīt mazo kukaiņu mēģinājumu ieperināties mājās, Delfi Māja un dārzs apkopoja ārvalstu specializēto mediju padomus, kas noderēs cīņā ar sarkanajām skudrām.

-         Efektīvas ir lamatas, kuras gatavo no 50 gramiem ūdens, 6 gramiem boraka, 50 gramiem cukura un nedaudz vanilīna. Atliek vien sagaidīt, kamēr mazie kukaiņi sajutīs saldo smaržu un iekļūs lamatās.

-         Ja sarkano skudru kolonijas ceļu aizšķērso ar saules puķu eļļas strīpu, skudras nespēs to pārvarēt.

-         Visparastākais raugs ir ļoti efektīvs līdzeklis sarkano skudru iznīdēšanā. No svaiga rauga un ūdens gatavo biezu pastu, kurai pievieno nedaudz ievārījuma vai medus un novieto vietās, kuras iecienījušas skudras.

-         Arī ar ķiploku ierīvēta grīda atbaidīs skudras. Mazajiem kukaiņiem ļoti nepatīk arī sīpolu un pētersīļu aromāts.

-         Cīņā ar mājas skudrām iespējams sagatavot arī lamatas, kas sastāv no vienas ēdamkarotes cukura, 1/3 tējkarotes boraka, kas izmaisītas 2-3 ēdamkarotēs karsta ūdens. Atdzesētā šķidrumā ieliek vienu tējkaroti medus. Tomēr jāatceras, ka šādas lamatas jāgatavo tīrā traukā, jo skudras visai viegli var sajust dažādu aromātu piejaukumu.

-         Lai skudras neiekļūtu traukos un nesāktu mieloties ar mājas saimnieku pārtikas produktiem, trauku malas jāieziež ar saulespuķu eļļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!