No 6. līdz 10. novembrim Latvijas Dabas muzejā būs apskatāma Salaspils Nacionālā botāniskā dārza krizantēmu izstāde, piedāvājot aplūkot aptuveni 100 dažādas krizantēmu šķirnes no lielākās šo ziedu kolekcijas Baltijā, portālam "Delfi" ziņo NBD pārstāve Ilze Ķigure.

Krizantēma, kas grieķu valodā nozīmē "zelta zieds", pieder pie senākajiem kultūraugiem un cilvēku mītņu tuvumā audzēta jau vismaz trīs tūkstošus gadu. Šo skaisto ziedu sākotnējā izplatības vieta ir bijusi Āzija un Eiropas ziemeļaustrumi, savukārt vislielākā puķu daudzveidība sastopama Ķīnā. Lai arī kopumā ir aptuveni 40 šo krāšņumaugu sugu, Latvijā savvaļā aug tikai sējumu krizantēma.

Izstādē būs apskatāmas aptuveni 100 dažādu šķirņu, īpašu uzmanību, kā ierasts, veltot Nacionālajā botāniskajā dārzā radītajām krizantēmām. Salaspilī tapušas 37 šķirnes, kopumā kolekcijā – 270, no kurām septiņas ir savvaļas sugas.

Izstādi bagātinās vairāk nekā 20 dažādi telpaugi no Salaspils oranžērijām, tostarp arī īpaši veidotas augu kompozīcijas – florāriji un šūnakmenī stādīti miniatūri augu dārzi, dažus no tiem varēs arī iegādāties.

Izstādes atklāšana notiks 6.novembrī pulksten 11 Latvijas Dabas muzeja 2. stāva izstāžu zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!