Foto: Shutterstock
Viens no ieročiem cīņā ar biežākajiem alerģiju izraisītājiem – putekļiem – ir regulāra dzīvesvietas uzkopšana. Ierasts palīgs mājas darbos ir putekļu sūcējs, tomēr, kā liecina pētījumu kompānijas "GfK Retail and Technology Baltic" dati, patērētāju prasības šai sadzīves tehnikas ierīcei ir krasi atšķirīgas pat kaimiņvalstu vidū. Pērn teju katrs otrais (51%) Latvijā nopirktais putekļsūcējs bija bez maisiņa (salīdzinājumā – Igaunijā 26%, Lietuvā 35%) – arvien biežāk izvēlamies atbrīvoties no atkritumiem uzreiz, nevis tos uzglabāt, līdz maiss piepildās.

"Baltijā ar katru gadu pieaug to pircēju proporcija, kas izvēlas iegādāties putekļu sūcējus bez maisa. Šo tendenci varam skaidrot ar lietošanas ērtumu, jo īpaši pavasara un rudens mēnešos, kad dzīvesvieta ātrāk piegružojas laikapstākļu dēļ. Otrkārt, lietotāji atzīst, ka gružus vienkāršāk ir izbērt ik tīrīšanas reizi, nekā nodarboties ar jaunu maisiņu meklēšanu un iegādi. Turklāt, lai nodrošinātu gaisa attīrīšanu arī no tām putekļu daļiņām, kas ar acīm nav saredzamas, ieteicams reizi pusotrā gadā nomainīt filtru," stāsta Viktors Markuls, "Samsung Electronics Baltics" Sadzīves elektronikas biznesa vadītājs Baltijā.

Lai gan ierasti sadzīves tehnikas izvēlē liela loma ir tuvinieku un paziņu rekomendācijām, arī eksperti raksturo jaunākās tendences, ko ieteicams ņemt vērā, izvēloties un lietojot putekļu sūcēju:

Izvērtē vajadzības – vai mājās ir dzīvnieki, mazi bērni, kāds ir grīdas segums. Bieži vien komplektācijā vai atsevišķi var iegādāties speciālas birstes parketam, dzīvnieku spalvām, ar turbo motoru un citas.

Pievērs uzmanību sūkšanas jaudai, nevis elektroenerģijas patēriņa jaudas lielumam, kas nozīmē augstāku elektroenerģijas patēriņu. Ņem vērā, ka arī Eiropas Savienība ir noteikusi ierobežojumus putekļsūcēju jaudām jau no šī gada septembra, tādējādi veicinot ražotājus un pircējus aizdomāties par pieejamajiem produktiem tirgū. Jau šobrīd ir nopērkami eko modeļi, kas ietaupa enerģiju un ir klusāki.

Filtrācija maksimālai tīrībai – jautājumā par putekļu ērcītēm atceries, ka svarīgs ir filtra veids, nevis tas, vai putekļu sūcējs ir ar maisiņu vai putekļu tvertni – jo augstāks HEPA skaitlis, jo labāka filtrācijas pakāpe.

Vienkāršāk bez maisiņa – ja nesaskati problēmu regulāri iztīrīt putekļu tvertni, netērē laiku un resursus maisiņu meklēšanai, izvēlies putekļu sūcēju bez maisiņa.

Robots tīra pats – moderns palīgs ikdienas kārtības uzturēšanā ir robots tīrītājs, kas paredzēts, lai atbrīvotu ikdienā no maziem putekļiem, spalvām, gružiem, kas ļoti bieži rodas koplietošanas telpās, virtuvē, arī bērnistabā un citur. Turklāt, regulāri lietojot, lielajās tīrīšanas reizēs būs mazāk darāmā.

Izlasi lietošanas instrukciju – ja putekļu sūcējs nedarbojas, vērts ieskatīties, vai ir ievērota lietošanas instrukcija. Neaizmirsti pārbaudīt filtru, ko ieteicams mainīt vismaz reizi pusotrā gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!