Foto: Shutterstock
Latvijas valsts mežu apsaimniekotāja "Latvijas valsts meži" (LVM) kokaudzētavās šogad kopumā plānots realizēt 52 miljonus stādu, kas ir iepriekšējā gada līmenī, kad LVM kokaudzētavās kopumā tika realizēti 52,3 miljoni stādu, liecina informācija LVM vēstniecības sociālā tīkla "Facebook" kontā.

Kompānijā arī norāda, ka LVM kokaudzētavās pavasara darbi jau ir sākušies, lai gan brīžiem uznāk sals un pēkšņs sniegputenis. Pirmos meža stādu sēšanas darbus uzsākuši LVM Mazsilu kokaudzētava (Abavas pagastā, Talsu novadā) darbinieki un šos darbus izdevies uzsākt savlaicīgi, pateicoties kokaudzētavās uzbūvētajām siltumnīcām.

LVM arī norāda - lai attiecīgās siltumnīcas izmantotu pēc iespējas efektīvāk, sēšana plānota trīs kārtās jeb apritēs. Sēšana ar augstas precizitātes sējamo mašīnu tiek veikta īpaša dizaina kasetēs, kas pildītas ar speciāli sagatavotu substrātu. Kā pirmie tiek sēti sējeņi, lai izaudzētu egļu stādus ar uzlabotu sakņu sistēmu.

LVM norāda, ka vēlāk, kad sējumi būs sadīguši un nedaudz paaugušies, kasetes ar jaunajiem stādiem tiks pārvietotas uz īpašiem pieaudzēšanas āra poligoniem, bet siltumnīca atkal tiks piepildīta jau ar nākamās aprites sējumiem. Sēšanai tiek izmantotas kvalitatīvas sēklas ar augstu ģenētisko potenciālu, kas tiek iegūtas sēklu ieguves plantācijās un kuras izmantojot ir iespējams kāpināt meža produktivitāti līdz pat par 20%.

LVM izveidoti, lai apsaimniekotu valsts mežus. Kompānijas īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja - Zemkopības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!