Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 24. septembrī, 88 gadu vecumā mūžībā devies bioloģijas zinātņu doktors, ārstniecības augu speciālists Dailonis Pakalns, portālu "Māja&Dārzs" informēja Latvijas Farmaceitu biedrība.

Kā uzsvēra Latvijas Farmaceitu biedrība, Dailonis Pakalns Latvijā pazīstams kā izcils ārstniecības augu speciālists, kurš sniedzis bagātīgu ieguldījumu ārstniecības augu pētniecībā izstrādājis vairāku ārstniecības augu tēju un citu fitoterapijas produktu sastāvu un īpaši dāsni dalījies zināšanās par zinātnē balstītu ārstniecības augu pielietojumu veselībai.

Dailonis Pakalns dzimis 1932. gada 25. septembrī Malienas pagastā zemnieku ģimenē, mācījies Pededzes pamatskolā un Alūksnes vidusskolā, beidzis Rīgas medicīnas institūta Farmācijas fakultāti. Jau studiju laikā iesaistījies savvaļas ārstniecības augu zinātniski pētnieciskajās ekspedīcijās ārpus Latvijas.

Dailoņa Pakalna ceļš līdz izcilajiem panākumiem savā nozarē ir bijis padomju laika netaisnības ietekmēts. Viņa vecāki tika izsūtīti uz Sibīriju, un tas bija zīmogs visam mūžam. Zinātnieka dzīvē uzkrātās unikālās zināšanas Latvijā likt lietā viņš pilnvērtīgi varēja, tikai jau sasniedzis pensijas vecumu un kopš 1993. gada ilgus gadus strādājot Rīgas farmaceitiskajā fabrikā, bet vēlāk, konsultējot darbu uzņēmumā. Ar viņa vārdu saistīta arī vairāku citu populāru ārstniecības augu produktu tapšana.

1993. gadā Latvijas Universitātē Dailonis Pakalns nostrificēts par bioloģijas zinātņu doktoru. Disertāciju bioloģijas zinātņu kandidāta grāda ieguvei 1968. gadā aizstāvējis Tartu Universitātē. Zinātnisko darbu ārstniecības augu jomā izstrādājis Ārstniecības augu zinātniski pētnieciskajā institūtā Padomju Savienībā. Viņš ir sešu grāmatu autors un līdzautors, kā arī vairāk nekā 180 zinātnisko publikāciju autors. Pētniecisko darbu 20 gadu garumā strādājis Sibīrijā kā Maskavas apgabala Ārstniecības augu institūta Novosibirskas filiāles izmēģinājumu stacijas direktors, Ziemeļkaukāzā, pētījis Rietumsibīrijas un Kazahstānas stepju, Urālu un Altaja kalnu, Kaukāza un Aizkaukāza savvaļas ārstniecības augus. Kopš 1984. gada bijis izmēģinājumu stacijas direktors Ukrainā. Savā jomā Dailonis Pakalns tapis par īpaši cienītu leģendāru personību, zināšanās viņš dāsni dalījies ar farmācijas studentiem: 20 gadu laikā vadījis ārstniecības augu praksi vairāk nekā 18 tūkstošiem studentu no 15 farmācijas institūtiem un fakultātēm, sākot no Habarovskas un Irkutskas, Taškentas un Alma-Atas līdz Vitebskai, Kišiņevai un Rīgai. Vadījis trīs disertāciju izstrādi par ārstniecības augu tēmām. Pēc atgriešanās Latvijā kā zinātnes centra un informācijas dienesta vadītājs strādājis kolhozā "Ādaži".

Vairākus gadus pārstāvējis Latviju Eiropas Zāļu aģentūras Augu izcelsmes zāļu komitejā, bijis galvenais autors monogrāfijas tapšanā par ārstniecības augu – eleuterokoku (Eleutherococcus).

Dzīvē īpaši augstu vērtējis zināšanu lomu. Pats visu mūžu būdams liels lasītājs, kopā ar dzīvesbiedri izveidojis bibliotēku, kurā vairāk nekā 5000 grāmatu. "Tas, ko cilvēks iegūst, lasot labas grāmatas, viņā paliek un jebkurā dzīves jomā arī palīdz. Un jāprot izvērtēt, domāt analītiski, vienmēr jāskatās, cik kompetents ir cilvēks, kurš mums kaut ko rekomendē," vēl nesen intervijā pauda Dailonis Pakalns.

Dailonis Pakalns vēl šogad nepaguris ar elektroniskās sarakstes starpniecību turpināja dalīties ar savām zināšanām, ikreiz akcentēdams zinātniskās pieejas lomu savā nozarē. Nesenākās publikācijas medijos iznākušas vēl augustā un septembrī.

Latvijas farmaceitu saime izsaka dziļu līdzjūtību piederīgajiem.

Dailoņa Pakalna izvadīšana notiks 30. septembrī pulksten 15 Matīsa kapos Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!